ההחלמה מאירוע קשה כמו תקיפה מינית היא קשה, איטית ובעיקר הדרגתית – לפעמים אפילו במשך שנים רבות מקרות התקיפה. כדי לעבור את תהליך ההחלמה רצוי להיעזר באנשי מקצוע אשר מיומנים ומנוסים בטיפול בתחום זה.
נפגעות תקיפה מינית סובלות מתופעות מוכרות ושכיחות המופיעות בשלב הראשון לאחר חוויית התקיפה, כגון תמונות חוזרות של האירוע, אי-שקט, מחשבות טורדניות, נדודי שינה, תיאבון ירוד או הפרעות אכילה, חוסר עניין בעבודה ובחיים החברתיים, עצבנות ומתח, בושה ורגשות אשם.
תופעות אלו צפויות. הן לא חייבות לקרות במלואן ולרוב הן דועכות בהדרגה. רצוי שנערה או אישה שמתקשות להשתחרר מאותן התופעות, יפנו לקבלת סיוע רפואי ונפשי באופן מקצועי ויממשו את זכויותיהן כנפגעות תקיפה מינית. עזרה מבעלי מקצוע ומאנשים אוהבים ודואגים חשובה ביותר להתמודדות עם הרגשות לאחר תקיפה מינית.
מה כולל הסיוע הרפואי?
נשים אשר עברו תקיפה מינית ומגיעות לחדר המיון, מטופלות ללא תשלום או צורך בטופסי התחייבות מקופות החולים. המטפלות אשר מקבלות אותן הן עובדת סוציאלית שמעניקה תמיכה נפשית ראשונית, רופאה, שעורכת בדיקה רפואית ראשונית, ואחות שמטפלת בנפגעת בכל מה שדרוש.
האחות והרופאה אשר מקבלות את הנפגעות עורכות בדיקות רפואיות מקיפות ובדיקה פורנזית (לליקוט ראיות מהתקיפה המינית). כחלק מהבדיקות הרפואיות נלקחות דגימות דם ושתן, והנפגעות מקבלות תרופות לשם מניעת מחלות מין, המועברות במגע מיני, וכן גם תרופות למניעת הריון.
גם תיירות שעברו תקיפה מינית, מקבלות טיפול בחדר המיון ללא התחייבות כספית. הטיפולים נערכים במקום אשר מבטיח פרטיות מרבית, כאשר צוות המטפלות שומרות על סודיות רפואית ומעניקות לנפגעות תקיפה מינית תחושת ביטחון.
נפגעות תקיפה מינית, המגיעות לחדר המיון, עוברות בדיקות רפואיות יסודיות ומקיפות, תוך כדי ליווי ותמיכה נפשית. ההחלטות לגבי הטיפול שיינתן צריכות להיעשות בהתאם להחלטה של אותן הנערות או הנשים. במידה ואינן מעוניינות לעבור בדיקה רפואית מסוימת, יש להן זכות מלאה לסרב.
על פי החוק, בית החולים המקבל נפגעות תקיפה מינית מחויב לדווח על המקרה למשטרה, מכיוון שזהו מקרה אלימות לכל דבר. נפגעות תקיפה מינית תוכלנה להחליט באיזו מידה הן מעוניינות שהמשטרה תתערב באירוע שעברו. אמנם חלה חובת הדיווח על בית החולים, אך הוא מנוע מלמסור את שם הנפגעת או כל חומר רפואי אודותיה, מבלי שתהיה הסכמה מצדה.
כאשר נפגעות תקיפה מינית משתחררות מחדר המיון, הן יכולות להמשיך להיות בקשר טיפולי עם עובדת סוציאלית בבית החולים אליו הגיעו, או דרך אחד הארגונים המסייעים לנפגעות. במידת הצורך, צוות בית החולים יפנה להמשך טיפול בקהילה.
תהליך קבלת הסיוע הרפואי
כל נערה או אישה שעברו תקיפה מינית או הטרדה מינית יכולות לגשת אל חדרי המיון בכל רחבי הארץ באופן ישיר וללא צורך בהפניה מיוחדת מקופות החולים, או מגורמים ממסדיים אחרים. כמו כן, זכאיות הנפגעות לגשת לכל אחד מהארגונים המסייעים.
ליווי לטיפול רפואי
ארגוני ומרכזי הסיוע לנפגעות תקיפה מינית ואלימות נגד נשים, מציעים עזרה לנערות ולנשים המגיעות אליהם בסמוך לאירוע התקיפה. הנפגעות חוו ויחוו בעתיד תופעות שונות בעקבות הפגיעה הפיזית והנפשית שעברו בעת האירוע. מרכזי הסיוע מציעים לנפגעות תקיפה מינית (אם הן מעוניינות בכך) נשים מתנדבות, אשר ילוו אותן ויספקו להן תמיכה נפשית במהלך הבדיקות הרפואיות הניתנות בבתי החולים.
כחלק מהסיוע הרפואי לנפגעות תקיפה מינית ניתן גם סיוע נפשי בכל זמן המשבר וההתגברות על חוויות האירוע הקשה. הארגונים באים במטרה לחזק את הנפגעות ולהשיב להן את האמון בעצמן, את ביטחונן העצמי ואת התחושה שהן שולטות בחייהן.