אלימות נגד נשים

תוכן עניינים

כאשר מדברים על אלימות נגד נשים, מדברים על תופעה סוציאלית, כלל עולמית, שמתבטאת באופני אלימות שונים. זוהי יכולה להיות אלימות פיזית, התעללות מינית- בין אם במעשים – תקיפה מינית, ובין אם במילים- הטרדה מינית, אלימות בעבודה- אי שוויון במקום העבודה על רקע מגדרי, אלימות נפשית, אלימות הריונית- בתקופת ההיריון, אלימות כלכלית ואלימות מילולית.

כל אלה מופנים כלפי הנשים מגורמים שונים. זה יכול להיות מכיוון הבעל/ בן הזוג, זה יכול להיות מכיוון המעסיקים הגברים במקום העבודה, או מכל עובד אחר וכדומה. לאורך ההיסטוריה החברתית היו תופעות של אלימות נגד נשים, תקיפה על רקע מיני כתוצאה מהמעמד המגדרי הנחות ואי השוויון שהיה בין נשים לגברים. כיום, למרות ההתקדמות הנשית אל עבר שוויון מגדרי, עדיין תופעת האלימות נגד נשים רווחת בסדר גודל עולמי.

האלימות נגד נשים רווחת בכל שכבות האוכלוסייה, ומרבית מקרי האלימות ברחבי העולם קורים בתוך המשפחה- הנשים מוכות על ידי בני זוגן או על ידי בני משפחה אחרים, נאנסות, מתבצעים מעשים של גילוי עריות, הגברים קובעים עבורן דברים בניגוד לרצונן וכדומה.

זכויות הנשים כזכויות האדם

אלימות נגד נשים זוהי הפרה מוחלטת של זכויות האדם, בין אם היא מתרחשת בפנים הבית או בין אם מחוצה לו. לאף אדם אין זכות לפגוע בגופה או בנפשה של אישה. מדינות העולם החתומות על אמנת זכויות האדם מחויבות למצות את הדין עם כל העוברים על החוק, קרי- עם  כל האנשים הנוקטים אמצעי אלימות כלפי נשים. נשים הסובלות מאלימות יכולות לפנות למרכזי סיוע והגנה ולשמור על גופן ועל זכויותיהן. להלן הזכויות המגיעות לנשים מטעם משרד הרווחה:

קווי חירום למניעת אלימות

משרד הרווחה מפעיל מוקדי חירום טלפוני לשעת מצוקה. כשנשים חשות צורך בסיוע ותמיכה ראשוניים, בייעוץ נפשי או במידע כלשהו או להפניה לגורמים מטפלים בקהילה, הן יכולות לפנות לאחד מקווי החירום הפועלים 24 שעות ביממה ולקבל מענה אנושי מידי.

צווי הרחקה/ הגנה

בכוחם של בית המשפט לענייני משפחה או בית משפט השלום להוציא צווי הרחקה/ הגנה מפני בעלים אלימים. על האישה לגשת לבית המשפט ולעמוד מול שופט שיחליט האם לתת את הצו. לאחר מכן, עליה לגשת למשטרה שתמסור לגבר את הצו. הצו תקף למספר ימים, כאשר השופט מזמן את האישה ואת הגבר לדיון נוסף, כדי לשמוע את דברי הגבר ולהחליט לגבי ההמשך.

מקלטים לנשים נפגעות אלימות

ברחבי המדינה קיימים 14 מקלטים המספקים הגנה וביטחון לאותן נשים מפוחדות החשות איום פיזי או נפשי מצד בני זוגן. במקלטים ניתנים טיפול סוציאלי, ייעוץ וייצוג משפטי באמצעות אנשי מקצוע המלווים את הנשים. השהות נמשכת בין שלושה לשישה חודשים, כשבכל מקלט מתגוררות 12 נשים עם ילדיהן.

דירות מעבר

לאחר השהות במקלטים, הנשים חשות שהן זקוקות לתמיכה נוספת. ארגוני הנשים מחזיקים דירות מעבר שבהן מתגוררות שתי נשים עם ילדיהן לתקופה של בין שישה חודשים לשנה, והמסגרת הטיפולית נמשכת ונותנת להן כוח לבנות את עצמן מחדש.

דירות קלט

משמשות כמקומות מסתור והגנה לנשים מוכות לתקופה קצובה של עד 45 ימים. נשים שנכנסות לדירות הקלט נמצאו כלא מתאימות , מסיבות כאלו ואחרות, לשירותי ההגנה האחרים שמציעה הקהילה.

מרכזי סיוע לנפגעות תקיפה מינית

ברחבי המדינה מופעלים 11 מרכזים המעסיקים מתנדבים ואנשי מקצוע מומחים. המרכזים מעניקים מענה טלפוני ראשוני, תמיכה וליווי, סיוע רפואי לנפגעות תקיפה מינית, מתן הפניות לבתי חולים, למשטרה, לשירותים בקהילה או לבתי המשפט, הרצאות בנושא המודעות וההגנה, וקבוצות תמיכה.

תמונה של דימה
דימה

דימה אחד ממייסדי האתר. מעל 10 שנות ניסיון בתחום