זכויות הקשיש באשפוז

תוכן עניינים

כאשר אחד ההורים או אדם מבוגר במשפחה נזקק להתאשפז בבית החולים לפרק זמן ממושך, הרי שהדבר משפיע רבות על ההתנהלות השגרתית של המשפחה ושל בני המשפחה. בנוסף לסיוע שמעניקים ארגונים ועמותות רבות כיום ברחבי הארץ, חשוב להפנות את תשומת הלב לכך כי ישנן זכויות קשישים באשפוז אשר יכולות להקל ולסייע למאושפז, ולסייע במידה ניכרת לבני משפחתו הסועדים אותו.

זכות החזר אגרת חדר מיון

החוק קובע מקרים רבים בהם אדם אשר פונה לחדר מיון, לא ישלם בעבור האמבולנס ו/או בעבור השירותים שקיבל בחדר מיון. באשר לקשישים, מעניקות קופות החולים החזרים חלקיים או מלאים של אגרת חדר מיון במקרים שבהם מגיע הקשיש לאחר חבלת ראש למשל, או במקרה של מחלה כרונית כזו או אחרת. כדאי לבדוק מול קופת החולים מתן החזר על הוצאה זו שהינה יחסית גבוהה.

זכות לקבלת חוות דעת שנייה

הביטוח הרפואי הפרטי, וגם קופות החולים מעניקות במסגרת מסלולי הביטוח שלהן את האפשרות הנגישה לקבל חוות דעת שנייה במחירים נוחים מאד. במקרים של טיפול בקשישים הרי שמדובר בזכות מהותית וחשובה מכיוון שלא תמיד יש לקשיש את היכולת להחליט לבדו, מה ג שלרוב מדובר בהחלטות משמעותיות הנוגעות לניתוחים או טיפולים ממושכים.

זכות דיווח ימי מחלה

החוק מקנה את האפשרות לאדם שמטפל באביו או באימו הקשישים, לדווח על מי היעדרותו מהעבודה כימי מחלה, בתנאי שההורה מעל גיל 65, ומוגדר כהורה חולה, כלומר, כזקוק עזרה בחיי היום יום. על מנת ליהנות מחוק זה, יש לבקש אישור מחלה מהרופא המטפל של ההורה החולה.

זכות לעזרה בהשגחה

כאשר מדובר באשפוז ממושך או אף בטיפול בביתו של הקשיש, נדרשת לעיתים קרובות עזרה של איש מקצוע כגון אחות או מטפלת סיעודית, אשר יכולים ומוכשרים לטפל בקשיש מבחינת צרכי אוכל, רחצה וכו'. כדאי לבדוק מול קופת החולים שלכם מה התנאים לקבלת החזר עבור עזרה בהשגחה, מכיוון שכל קופת חולים מציעה תנאים שונים מבוטחים במסלולים השונים. (לעיתים ניתן החזר רק אם אחות מוסמכת משגיחה על הקשיש).

עזרה בהסעות

כאשר יש צורך לפנות חולה מבית חולים אחד לבית חולים אחר (מדובר בבתי חולים כלליים ולא פרטיים), הרי שהוצאות הפינוי חלה על בית החולים המפנה. גם במקרה בו החולה מועבר לבית חולים לצורכי סיעוד ו/או שיקום, הרי כי קופת החולים תשלם את הוצאות העברת הקשיש באמבולנס. במקרים נוספים ישנן מספר עמותות המסייעות בהסעת חולים וקשישים (עזר מציון, יד שרה, רפאנו ועוד).

עזרה בציוד

לעיתים קרובות נזקק הקשיש להיעזר בציוד כגון כסא גלגלים, הליכון, מקל הליכה ואביזרים נוספים המסייעים לשיקום ומאפשרים לקשיש להמשיך ולנהל אורח חיים רגיל. במקרים בהם עולה הצורך להשתמש בציוד מעין זה, מומלץ להשכירו או להשאילו מאחד הארגונים ו/או העמותות העוסקות בהשאלת ציוד רפואי בכלל ולקשישים בפרט. מומלץ להשאיל ולא לרכוש מכיוון שבדרך של השאלה ניתן לבדוק את הציוד ולהתנסות בו ללא עלות גבוהה של הוצאות. במקרה של אשפוז ממושך או טיפול ממושך בקשישי, תשומת לב להוצאות הופכת להיות בסדר העדיפויות. במידה וכן מתעורר הצורך לרכוש ציוד, הרי שניתן לבדוק זכאות לסיוע במימון של משרד הבריאות שמסייע במימון של ציוד מסוג זה.

שירות ייעוץ לקשיש

המוסד לביטוח לאומי מעניק ייעוץ בכל אחד מסניפיו, ברחבי הארץ. הייעוץ ניתן על ידי מתנדבים גמלאים אשר הינם צעירים יחסית ועברו הכשרות בתחום, וביכולתם לסייע ולייעץ לקשישים בתחומים שונים כגון טיפולים, זכויות, ייפוי כוח ועוד.

מאמרים נוספים בנושא:
זכויות קשישים
זכויות קשישים בקבלת שירותי רפואה

הזכות לחינוך – ילדים מאושפזים או בבית

תמונה של דימה
דימה

דימה אחד ממייסדי האתר. מעל 10 שנות ניסיון בתחום