זכויות חולי פרקינסון

תוכן עניינים

פרקינסון או רטטת בשמה העברי היא מחלה של ניוון במערכת העצבים, שהסיבה לה היא מחסור בדופאמין הנובע מהתנוונות של החומר האחראי במוח על התפקודים המוטוריים של הגוף.

מלבד מחלת הפרקינסון קיימת גם הפרעה המכונה פרקינסוניזם בה התסמינים דומים לאלו של המחלה הראשית ברם היא לא מאופיינת בפגיעה ניוונית אלא היסטולוגית או אנטומית.

הסיבה הברורה לאובדן החומר שמפריש את הדופאמין איננה ידועה אך ההשערה המקובלת היא שמדובר בשילוב של גורמים סביבתיים וגנטיים המשתנה בין החולים.

מהלך המחלה הנו הדרגתי כאשר במרבית המקרים התסמינים הראשוניים הם רעד במנוחה של כפות הידיים הגובר בזמן לחץ או עייפות, הליכה בלתי יציבה, נוקשות שרירים ואיטיות בתנועה.

לאורך השנים יכולה המחלה להתקדם גם מצד אחד לאחר של הגוף ובשלבים המתקדמים שלה יכולים להופיע גם דיכאון, דמנציה, עצירות, קשיים בדיבור ועוד.

מוסדות המדינה מכירים בקושי בהתמודדות עם המחלה ותסמיניה המתגברים ומעניקים זכויות שונות על מנת לסייע למטופלים להתמודד מצבם.

זכויות מטעם ביטוח לאומי

מימוש הזכויות המגיעות למטופלים מהמוסד לביטוח לאומי מצריך קביעה של אחוזי הנכות על ידי הוועדה הרפואית של המוסד, כאשר בעניין זה יש להבחין בין נכות רפואית לתפקודית.

נכות רפואית אינה מהווה בפני עצמה קריטריון לקבלת קצבת נכות אלא משמעותה היא חומרת הפגיעה בשל המצב הבריאותי.

הנכות הרפואית מקנה זכות לקבלת קצבה כאשר הפגיעה הופכת להיות כזו שמגבילה את יכולת האדם להשתכר והופכת למעשה לנכות תפקודית.

כך, חולי פרקינסון זכאים החל מגיל 18 ומעלה ועד הגמלאות לקבלת קצבת נכות כללית, אם נכותם הרפואית היא 40 או 60% כאשר אחד מהשניים צריך לעמוד על 25% לפחות ודרגת אובדן כושר העבודה שלהם היא  50% לפחות.

מלבד זאת, רעלנים שונים המצויים בחלק מסביבות העבודה עלולים להגביר את הסיכון לחלות במחלה. כך, במקרים בהם הוכח קשר סיבתי בין תנאי העבודה של הפרט והתפרצות המחלה והוכרה תביעתו לקבלת דמי פגיעה בעבודה בשל מחלת מקצוע, קיימת גם האפשרות לקבל גמלת נכות של נפגעי עבודה.

בדומה, בשל אופייה הפרוגרסיבי של המחלה, כאשר קיימת פגיעה בניידות ישנה גם האפשרות לקבל גמלת ניידות והתאמות נוספות בהתאם לקביעת משרד התחבורה בעניין זה.

זכויות במס הכנסה

פקודת מס הכנסה (נוסח חדש) תשכ"א-1961 קובעת בסעיף 9(5) פטור ממס הכנסה לאדם שנכותו הרפואית עומדת על 90%. שיעור נכות הנקבע על ידי מס הכנסה אינו קשור לזה הקבוע על ידי המוסד לביטוח לאומי, ברם גם כאן נקבע שיעור הנכות בהתאם למצב המחלה באותה העת.

פסיקה

ב"ל 2418-07 טיפליצקי נ' ביטוח לאומי – תביעה לצורך הכרה של המוסד לביטוח לאומי במחלת הפרקינסון ממנה סובל התובע כ פגיעה שהתרחשה כתוצאה מתנאי עבודתו.

התובע עבד החל משנת 1980 עד שנת 2006 כעובד חוץ במפעלי ים המלח שעבד בתפקיד בו לטענתו נחשף לחומרים מסוכנים מסוגים שונים שחלקם אף אינם ידועים לו. לאור שאלת הקשר הסיבתי בין החשיפה ומחלת הפרקינסון של התובע מונה מומחה רפואי שהיה צריך להשיב על מספר סוגיות הקשורות לעניין, כאשר לדעת המומחה אין קשר בין תנאי העבודה של התובע והמחלה.

לאור קבלת חוות הדעת הזו ביקש התובע למנות מומחה בתחום הטוקסיקולוגיה שקבע אף הוא כי לא מתקיים קשר סיבתי בין תנאי העבודה והמחלה. בית הדין האזורי לעבודה בבאר שבע בראשות כבוד השופט אילן סופר קבע לאור חוות הדעת של שני המומחים כי יש לדחות את התביעה להכיר במחלה כתוצאה של פגיעה בעבודה.

תמונה של דימה
דימה

דימה אחד ממייסדי האתר. מעל 10 שנות ניסיון בתחום