שירות המבחן למבוגרים הינו אגף ייחודי בתוך משרד הרווחה, הנותן מענה לאוכלוסיית העצורים בכלא וכן, לכל אדם אשר הוגשה נגדו תביעה פלילית. שירות זה הוא חלק מהותי ממערכת אכיפת החוק והינו פועל מטעם חוק. השירות עובד על פי מחוזות: חיפה והצפון, תל אביב והמרכז, ירושלים, ובאר שבע והדרום.
שירות מבחן למבוגרים הוקם כחלק מראייה שיקומית-טיפולית עבור אוכלוסיית האסירים ואלו העוברים על החוק. הוא מעניק לשופטים נקודת מבט נוספת ורחבה יותר על אותו אדם אשר עומד לדין.
קציני המבחן, אשר הינם עובדים סוציאליים במקצועם, בוחנים את האדם בכמה רבדים. כגון, גילו, עיסוקו, הרקע לעבירה, מספר עבירות, מצבו המשפחתי, מצבו הנפשי-רגשי, ועוד. כל זאת, במטרה לתת הערכה כמה שיותר כוללת ורחבה. הערכה זו נקראת תסקיר. התסקיר מוגש לשופט לאחר מספר פגישות של קצין המבחן עם אותו אדם. בסופה של אותה הערכה, נכתבת בתסקיר התרשמות והמלצה. ההמלצה יכולה להיות טיפול ושיקום בקהילה, ביצוע שירות לתועלת הציבור שכולל גם את מספר השעות המומלץ, ביצוע עבודות שירות ועד למאסר.
צו מבחן
בטרם נקבע גזר הדין, באפשרות השופט להפנות את הנאשם לתקופת מבחן. בתקופה זו העובד הסוציאלי נפגש עם הנאשם ומסייע לו להשתקם. בתום התקופה, מגיש קציו המבחן תסקיר אשר מסכם את התהליך הטיפולי-שיקומי ונותן המלצות לעונש.
ישנה אפשרות שבזמן המעצר, לבקשת העציר, יכול קצין מבחן להפגש עימו בכלא. בפגישות אלו מעריך קצין המבחן את מצבו של העציר ובוחן יחד איתו את האפשרות לחלופת מעצר בקהילה, בשילוב תוכנית טיפולית. את הערכתו, הוא כותב בתסקיר ומגיש לשופט. במידה והשופט מאשר, נקבעת תקופה של פיקוח מעצר.
תחת צו זה העציר יוצא מהכלא לחלופת מעצר ומגיע לטיפול כפי שנקבע לו על ידי קצין המבחן, אשר תפקידו לפקח על התוכנית. בתום תקופה זו, אשר למעשה היא טרם הדיון על גזר הדין, מגיש קצין המבחן את המלצתו על גזר הדין.
חשיבות שירות המבחן
למעשה, שירות זה מעניק לנאשמים את האפשרות עוד בטרם נכנסו לכלא להשתלב בחברה בחזרה כאסירים משוחררים. ברוב המכריע של המקרים, השופט מקבל את המלצותיו של קצין המבחן. דבר זה מראה על חשיבותו של שירות המבחן בתהליך אכיפת החוק. מתקיים שיתוף פעולה הדוק בין שירות המבחן לבין בתי המשפט, בתי הכלא, שירותים ומענים טיפוליים בקהילה.
לנאשם קיימת הזדמנות לשקם את עצמו, זאת בתנאי שהוא משתף פעולה עם הטיפול. לעיתים, כוחו של קצין המבחן בתהליך מאיים על המופנים לשירות ועל כן מתקשים לראות את הרצון לסייע להם. חשוב שהנאשם יבין כי קצין המבחן בא לעזרתו ומטרתו היא לסייע לו.
מענים ייחודיים
קיימים מענים ייחודיים לאוכלוסיות הפונים השונות. ראשית, באגף נפרד, קיים שירות מבחן לנוער. אליו מופנים נאשמים קטינים אשר מתחת לגיל 18. כמו כן, כל קצין מבחן מתמחה בתחום אחר, כגון אלימות במשפחה, עברייני מין, עברייני סמים, צעירים ועוד. עבור כל תחום קיים מענה ייחודי. לדוגמא, במקרה של אלימות במשפחה, קצין המבחן נפגש אף עם האישה וכותב תסקיר מיוחד.
קציני המבחן מטפלים במופנים באופן פרטני וכן קבוצתי. כמו כן, במקרה הצורך, מופנים הנאשמים לטיפול בקהילה. מתקיים שיתוף פעולה עם המרכז להתמכרויות, תוכניות גמילה שונות, מסגרות טיפוליות, המרכז לאלימות במשפחה, בית נועם, מרכזי טיפול, דירת של"ב ועוד.
זכויות בביטוח לאומי
קיימת הגדרה ייחודית עבור עצורי בית. במסגרת הזכויות שלהם באפשרותם להגיש תביעה להבטחת הכנסה ולקבל קצבה עבור תקופת היותם במעצר בית.
מידע נוסף בנושא: