קופות החולים ממונות על בריאות הציבור בארץ, כחלק מהשירות הניתן לתושבים במדיניות הרווחה, והן דואגות לספק לו את כל השירותים הרפואיים הבסיסיים להם הוא נזקק (רפואה כללית, כירורגיה, רפואת שיניים, בדיקות וכדומה).
מדי חודש משלמים תושבי המדינה דמי ביטוח למוסד לביטוח לאומי בדבר "ביטוח בריאות", כדי לקבל טיפולים בקופות חולים.
הזכות לטיפולים בקופת חולים ניתנת לכולנו, והיא כוללת שמירה על זכויות רפואיות, שמירה על פרטיות, שמירה על כבוד המטופל כאחד האדם (בלי הפלייה בשל מצבו), שמירה על חופש הבחירה האישית הזכות לקבל את כל המידע הרפואי ללא כל סייגים והזכות לסודיות רפואית.
בנוסף, הזכויות לקבלת טיפולים בקופות חולים כוללות את בחירתו של האזרח באיזו קופת חולים הוא רוצה להשתייך, ובמידה ויבחר, הוא רשאי גם לעבור בין הקופות חולים.
חוק זכויות החולה
זכויות לקבלת טיפול בקופת חולים נובעות ביסודן מ"חוק זכויות החולה" המכיל את הסעיפים הבאים:
- החולה זכאי לטיפול רפואי טוב והוגן.
- אין להפלות חולה מטעמי דת, מין, גזע, ארץ מוצא ולאום.
- שמירה מוחלטת על כבוד החולה ועל פרטיותו.
- המטפלים מחויבים בשמירת סודיות מלאה לגבי מצב החולים.
- החולה זכאי לקבל כל מידע אודות מצבו הרפואי, כולל חומר רפואי מתיקו האישי.
- החולה זכאי לדעת מי הם המטפלים בו ומה תפקידם בכוח.
- חובת המערכת הרפואית במסירת פרטים לחולה אודות מחלתו, מהלך הטיפולים הצפויים ומהותם, וסיכויים מול סיכונים בדבר הטיפולים.
- לא ניתן לעשות שום מהלך טיפולי ללא הסכמת החולה.
- החולה זכאי לחוות דעת נוספת במידה וירצה, ועל המערכת לדאוג לכך.
- המוסדות הרפואיים ישתפו פעולה בקשר למצב החולים במידה שהם עוברים ביניהם.
סל שירותי הבריאות בקופות חולים
סל השירותים הניתן כיום כולל את סל התרופות, את הציוד והמכשירים הרפואיים, את המעבדות המשוכללות ביותר, את המכונים המתקדמים ואת מיטב הרופאים המומחים במגוון תחומי הרפואה.
כל אזרח זכאי לקבל את הטיפולים באיכות סבירה, תוך זמן סביר ובמרחק לא רב ממקום מגוריו. הטיפולים הרפואיים בקופות החולים כוללים אבחון רפואי, התייעצות עם מומחה, קבלת טיפול, מתן תרופות (בתשלום), ניתוחים, אביזרי עזר וציוד רפואי. במידה שנדרש, החולה יופנה לאשפוז בבית חולים ולאחר מכן יעבור למחלקת שיקום מקצועי.
קופת חולים מחויבת למבוטחיה
במסגרת הזכויות לקבלת טיפול רפואי, קופות החולים מורשות לקבוע הסדרי בחירה ביניהן לבין נותני השירות עבורן, לפרסם אותם בקרב המבוטחים ולספקם במידה שיתבקשו לכך.
בנוסף, קופת חולים מחויבת לשמור על רצף טיפולי ולדאוג שהמבוטח יקבל את הטיפול כולו עד להחלמה, באותו מוסד רפואי בו התחיל לקבל אותו (כל עוד המציאות מאפשרת זאת).
הזכויות הנוגעות לטיפולים בקופות כוללות את מחויבותן לדאוג לכך שחולה שנזקק לטיפול רפואי במוסד מסוים שבו רמת הטיפולים גבוהה ויש ניסיון מקצועי רב, יקבל זאת בלי כל קשר להסדרי הבחירה הפנימיים בכל קופת חולים.
מבוטחי קופות החולים זכאים לקבל טיפולים רפואיים פיזיים, אך לא רק. כל קופה מאפשרת קבלת טיפולים בתחום בריאות הנפש: טיפולים פסיכולוגיים, טיפולים פסיכיאטריים או שיחות עם עובדי שירות הרווחה, כחלק מהמערך השירותים הכולל.
הטיפולים בתחום ניתנים במרכזי בריאות הנפש (השייכים לחלק מהקופות) ללא כל עלות מצד המבוטח, אך הוא אינו רשאי לבחור את המטפלים, ולרוב יש רשימת המתנה ארוכה עד לקבלת הטיפול.
פרט למרכזי בריאות הנפש השייכים לקופות עצמן, לכל קופת חולים יש הסדר עם מכונים פרטיים לבריאות הנפש ועם מטפלים פרטיים, שם הטיפול ניתן בעלות מסוימת שנקבעה מראש בין המטפל לבין קופת החולים.
ראו גם:
זכויות חברתיות ואזרחיות – האם יש הבחנה ביניהן?