זכויות סטודנטים בעלי נכות

סטודנטים בעלי נכות זכאים להקלות והטבות שונות בהתאם לסוג ורמת הנכות ממנה הם סובלים. בנוסף, ישנם ארגונים רבים המעניקים מלגות, תמיכה, עזרי לימודים, חונכות ועוד לסטודנטים הסובלים מנכויות שונות. ישנן עמותות ללא מטרות רווח הפועלות בתחום, ולצידן מיזמים פילנתרופיים של חברות מסחריות, סיוע ממשרד הבריאות וכן הלאה.

מיהו נכה?

נכה הוא אותו אדם אשר עקב מוגבלות כשלהי, בין אם פיזית, קוגניטיבית או נפשית, יכולת התפקוד שלו נפגעה. הפגיעה יכולה להיות מולדת או שקרתה במהלך החיים. עקב פגיעה זו, האדם נזקק לתנאים מיוחדים אשר יאפשרו לו לממש יכולותיו. ישנם בעלי נכויות רבים אשר עם התנאים המתאימים הנם מתפקדים כשאר האנשים, והחוק הישראלי קובע מספר זכויות נכים הניתנות לאנשים הסובלים מנכויות שונות קבועות וזמניות, המופיעות בחלקן בחוק שוויון הזדמנויות לאנשים עם מוגבלויות.

למידה בתנאים מיוחדים

כאשר אין מדובר במוגבלות קוגניטיבית, כגון פיגור שכלי או תסמונת דאון, קיימת יכולת למידה דומה ליכולת הלמידה של אנשים בעלי תפקוד תקין. אך כדי לקיים אותה, זקוקים הם לתנאים מיוחדים של למידה אשר יאפשרו להם למצות את יכולותיהם. כאשר מתקיימת פגיעה בתפקוד מסוים, אין זה אומר ששאר התפקודים אף הם פגועים. לדוגמא, אדם עיוור, אם מקבל את התנאים להם זקוק, יכול הוא ללמוד ולסיים תואר בהצטיינות ואחר כך לעבוד במגוון רחב של מקצועות. כיום קיימת מודעות גבוהה לכך ויש חוקים רבים אשר מאפשרים את התנאים המיוחדים עבור בעלי המוגבלויות השונות. נכים הינם בעלי מקצועות חופשיים ותארים ולמעשה הינם עובדים בכל ענפי המשק.

כאשר מדובר בנכות נפשית, הסטודנט זקוק לזמן רב יותר וסיוע בטכניקות למידה, כדי לשפר את יכולותיו, במידה והן נפגעו. כמו כן, הוא זקוק לליווי בהכרות השפה האקדמית והמוסדות האקדמאים. כאשר מדובר בלקות ראייה, זקוק הנכה לאמצעי למידה שונים, כגון הקלטות, כתב גדול או כתב ברייל. כמו כן, הוא זקוק לסיוע בהתמצאות במרחב המוסד האקדמי. כאשר מדובר בלקות שמיעה, זקוק הסטודנט למכשירי שמיעה טובים ולאמצעי למידה חזותיים. יש לציין, כי עבור סטודנטים בעלי לקות פיזית משמעותית, אשר מצריכה ניוד באמצעות כסא גלגלים, קיימת נגישות בתוך המוסדות כחלק מזכויותיהם.

ביטוח לאומי – זכויות

כגוף ממלכתי, ביטוח לאומי מקנה סיוע כלכלי לבעלי נכויות. ישנה קצבה מיוחדת לנכים, קצבת נכות. ניתן להגיש תביעה לקבלת גמלת נכות, לאחר הגשתה מתקבלת הזמנה לוועדה רפואית מיוחדת אשר בה יושבים רופא המתמחה בסוג המוגבלות הספציפית ועובדת סוציאלית. לאחר וועדה זו נקבעים אחוזי הנכות ולפיהם גובה הקצבה.

במידה ונקבעו אחוזי נכות הגבוהים מ 40% ישנה זכאות לשיקום מטעם ביטוח לאומי. במסגרת השיקום נפגש הנכה עם עובדת השיקום של המוסד. עובדת השיקום מייעצת לו לגבי תחום הלימודים. קיימת האפשרות לקבל מלגת לימודים מלאה לשלוש שנים של לימודי תואר ראשון. כמו כן, בתקופת הלימודים מקבל הסטודנט קצבה בגובה 2,000 ₪ וגמלה מיוחדת עבור ספרי לימוד וכלי כתיבה.

סיוע עבור אוכלוסיות שונות

  1. על"ה: היא עמותה אשר מסייעת לסטודנטים עיוורים. במסגרת הסיוע היא מעניקה שיעורי עזר, ייעוץ, שירותי צילומים מוגדלים, חונכויות, רכישה והשאלת ציוד. לאתר העמותה
  2. קרן ענב"ל: קרן המעניקה מלגות סיוע לסטודנטים בעלי נכות.
  3. קרן ברגמן: קרן המעניקה מלגות סיוע לסטודנטים בעלי נכות.
  4. ידע בהישג יד: הינה תוכנית אשר חברת מוטורולה מפעילה, במסגרתה מוענקים מלגות לימודים לסטודנטים כבדי שמיעה אשר לומדים את מקצועות ההנדסה ומדעי המחשב.
  5. משרד הבריאות: תחת חוק שיקום נפגעי נפש בקהילה, ישנו סיוע מיוחד לסטודנטים בעלי נכות נפשית. במסגרת הסיוע מקבל הסטודנט ליווי של מדריך, עובדת סוציאלית, סיוע כספי וייעוץ לכל אורך תקופת הלימודים.

תוכן עניינים
תמונה של דימה
דימה

דימה אחד ממייסדי האתר. מעל 10 שנות ניסיון בתחום