זכויות רפואיות לסובלים מפיגור שכלי

תוכן עניינים

פיגור שכלי, הנקרא גם בשם מוגבלות שכלית או התפתחותית, הינו שם כללי לתיאור של לקות התפתחותית שמתאפיינת בדרך כלל בהגבלות מוטוריות והגבלה בפעולות שכליות ופגיעה בתפקוד חברתי.

הלקות השכלית נבחנת באמצעות פרמטרים קבועים כמו מנת משכל וגיל שכלי, הבודקים את התאמת ההסתגלות האישית והחברתית. במידה וישנו איחור התפתחותי על פי הנתונים, מהווה הדבר נתון הכרחי ומשמעותי בהגדרת הפיגור השכלי. כמו כן הסובלים מפיגור שכלי סובלים בין השאר מהפרעות קשב וריכוז, דיכאון, הפרעות שונות כמו חרדה או הפרעה דו קוטבית.

כיום הגורמים להופעת הלקות השכלית מורכבות מסיבות תורשתיות בעיקר, יחד עם גורמים נרכשים והתפתחותיים ללקות השכלית.

במדינת ישראל, הסובלים מן הלקות השכלית מאובחנים על ידי ועדה מיוחדת של משרד הרווחה, ובמידה וישנה הכרה גם מן המוסד לביטוח לאומי, ניתן לקבל מכלול של זכאויות והטבות, השמה לחינוך מיוחד והתאמות רבות נוספות שנמנה להלן.

זכויות רפואיות מהמוסד לביטוח לאומי

לשם הכרה מן המדינה בפיגור השכלי המזכה בגמלה, יש לפנות אל המוסד לביטוח לאומי בתביעת להכרה בגמלת נכה. המוסד לביטוח לאומי ישלח את הסובל מן הפיגור לוועדה רפואית שבה מומחה מן התחום הנוירולוגי בעיקר יבחן את המסמכים הרפואיים ואת מצבו הרפואי והתפקודי.

על פי ספר המבחנים הקובע את דרגות הנכות, הפוסק הרפואי יבחן וישקלל את מכלול הנתונים ויקבע את גובה הנכות, אשר תשפיע על גובה מענק הגמלה שייתן פקיד התביעות בגינה.

זכויות רפואיות לילד הסובל מפיגור שכלי

הורי הילד הנכה יהיו זכאים לתשלומים של גמלה חודשית של ילד נכה. לשם הכרה בילד כילד נכה המזכה בגמלה יש להגיש תביעת ילד נכה למוסד לביטוח לאומי, אשר יזמן את הילד לוועדה רפואית שתבחן את מצבו הרפואי.

במידה וישנה החמרה בהמשך ניתן לפנות לדיון מחדש או אף לערער לוועדת ערר על החלטות הוועדה. גם כאן גובה הנכות ישפיע באופן משמעותי על גובה הגמלה.

מן האלמנט החינוכי- ההורים זכאים להשמת הילד במעונות יום שיקומיים בה ההורים משתתפים באופן חלקי במימון התשלום. לאחר גדילת הילד ניתן לשים את הילד במסגרת של חינוך מיוחד או אף לשלב אותו במסגרת חינוך רגיל תוך הטעמתו בחברת בתי הספר הרגילים.

זכויות רפואיות נוספות לסובלים מפיגור שכלי

מעבר לזכויות הכספיות המוענקות למטופל ולמשפחתו מן המוסד לביטוח לאומי, המטופלים יהיו זכאים לשורה של הטבות וזכאויות ממוסדות שונים במטרה להקל על המטופל ומשפחתו, נמנה את הזכאויות המרכזיות. יש לציין כי כל זכאות דורשת פרמטרים שונים לשם החלתה ויש לברר באופן פרטני את אופן קבלת הזכאות:

א.      הטבות בצורת זיכוי ממס הכנסה להורי הילד הנכה עד 2 נקודות.

ב.      הטבות בתשלומי הארנונה.

ג.       הנחות בתשלומי החשמל והטלפון.

ד.      עזרה בניידות, קבלת תג נכה, הנחה בתשלומי אגרת רישוי לרכב ועוד.

זכויות לסובלים מפיגור שכלי

פיגור שכלי על רמותיו השונות, יכול להשפיע על התפקוד היומיומי ועל אופן ההתנהלות של הסובלים ממנה בבית ובחברה. הפיגור השכלי יכול להיגרם הן למבוגרים והן לילדים ובגינם ניתן לקבל גמלות מן המוסד לביטוח לאומי וגמלות ילד נכה להורים במידה והילד סובל מפיגור שכלי.

כמו כן יש לברר באמצעות גורם מקצועי ומנוסה בתחום את מכלול הזכאויות במוסדות וברשויות שונות הנותנות שלל הטבות וזכאויות במטרה להקל על החולה ומשפחתו. הגורם המקצועי יבחן את מכלול הנסיבות והמסמכים הרפואיים ויוכל להמליץ למשפחת המטופל על דרך פעולה אופטימאלית למיצוי מלא של הזכויות המגיעות להם על פי חוק.

תמונה של דימה
דימה

דימה אחד ממייסדי האתר. מעל 10 שנות ניסיון בתחום