זכויות סטודנטים

תוכן עניינים

מרבית הסטודנטים בישראל, הלומדים באוניברסיטאות וברוב המכללות (פרט לאוניברסיטה הפתוחה) חברים באגודות הסטודנטים במוסדות הלימוד, כאשר מעל כולן קיים גוף "התאחדות הסטודנטים בישראל". גוף זה מייצג את אוכלוסיית הסטודנטים, מעצים את מעמדם ודואג לשמירה על זכויותיהם.

חוק זכויות הסטודנט בישראל בא במטרה לעגן את כל זכויות הסטודנטים במוסדות להשכלה גבוהה (מכינות קדם אקדמיות, אוניברסיטאות, מכללות, מוסדות להכשרת טכנאים והנדסאים ומוסדות להכשרת עובדי הוראה).

חוק זה מבטיח שמירה על זכויותיו של כל סטודנט בהתאם לחוקי היסוד במדינה, בהם נכללת גם זכות הגישה להשכלה גבוהה ולשוויון הזדמנויות.

עלות הוצאות הלימודים האקדמיים גבוהה מאוד והסטודנטים נתקלים, לא פעם, בקשיים רבים ביכולת המימון. בכדי לממן את הלימודים, הם נאלצים לעבוד בעבודות מזדמנות רבות, דבר שמקשה על חייהם ועל היכולות להגיע להישגים גבוהים בלימודים. כתוצאה מהקשיים ישנם סטודנטים שנושרים מהלימודים.

בכדי לדאוג לכך שכל סטודנט בישראל יהיה מסוגל לרכוש את מרב הכלים והשירותים המוצעים לו, בצורה שוויונית, ובכך למצות את הפוטנציאל האישי, המדינה חוקקה את "חוק זכויות הסטודנט בישראל". להלן הזכויות:

שוויון

כל אזרחי המדינה זכאים לגשת ללימודים אקדמאיים ללא כל הפליה על רקע דת, גזע, מין, לאום או מקום מגורים. לכל אדם זכות לנגישות להשכלה גבוהה ולשוויון זכויות בקבלה ללימודים. מסלולי הלימוד יהיו שווים לכולם, ללא העדפה כלשהי של קידום קבוצות מסוימות. ראו גם: זכויות סטודנטים בעלי נכות

חופש ביטוי

כל סטודנט בישראל יכול להביע את דעותיו, השקפותיו ועמדותיו לגבי תכני חומרי הלימוד והערכים המועברים דרכם. שום מוסד להשכלה גבוהה אינו רשאי להגביל את חופש הביטוי, לשם שמירה על מהלך לימודים תקין.

חופש התארגנות

הסטודנטים רשאים לפי החוק להתארגן ולהפגין בכל תחום שהוא, וכמובן בתחומים הנוגעים למעמדם ולזכויותיהם.

דמי רישום ללימודים

בכל המוסדות להשכלה גבוהה, הרישום ללימודים יהיה בתמורה לדמי רישום אחידים שלא גבוהים מ-350 שקלים. הסכום יהיה צמוד למדד המחירים לצרכן שמתפרסם בלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.

מלגות

סטודנטים רבים המתקשים במימון שכר הלימוד זכאים להגיש בקשות למלגות כספיות. קיימות מלגות שונות הניתנות ממוסדות שונים וממקומות שונים:

  • מלגות התאחדות הסטודנטים– מוענקות לסטודנט שלומד במוסד להשכלה גבוהה מאושר, בעבור תרומתו לקהילה.
  • מלגות ממוסדות הלימוד ומאגודות הסטודנטים– המלגות ניתנות בהתאם לקריטריונים שונים, כגון מצב סוציו-אקונומי של הסטודנט, הצטיינות בלימודים ופעילות חברתיות. המלגות ניתנות מהמוסד עצמו ומקרנות חיצוניות.
  • מלגות ערים ורשויות מקומיות– סטודנטים זכאים להגיש בקשה למלגות במקומות המגורים. ישנם תנאי זכאות שונים.
  • מלגות כלליות– ישנם גופים מטעם המדינה שמעניקים מלגות, כגון משרד החינוך.
  • מלגות עבור השתתפות בפרויקטים חברתיים– סטודנט המתנדב למען הקהילה זכאי לקבל מלגה.
  • מלגות לפי תחומי לימוד, עבודות מחקר ופרסים– סטודנטים שכתבו עבודות מחקר בנושאים שמוגדרים מראש זכאים למלגות לימודים ולעתים גם למלגות מחייה.
  • מלגות לבעלי צרכים מיוחדים– סטודנט בעל צרכים מיוחדים זכאי למלגה לצורך תמיכה.
  • מלגות לחיילים משוחררים ולמסיימי השירות הלאומי– סטודנט ששירת בצבא באופן מלא או שהתנדב בשירות הלאומי זכאי למלגה.
  • מלגות יהדות– סטודנט שפועל בארגון "נפש יהודי" זכאי למלגה.
  • מלגות למגזר הערבי– סטודנטים בני המגזר הערבי זכאים למלגות.
  • מלגות לפי מגזרים, ארצות מוצא וקהילות– סטודנטים בני עדות מסוימות (העדה האתיופית למשל), עולים חדשים ובני מיעוטים זכאים למלגות שונות.

הטבות כלכליות

מתוקף היותם סטודנטים, זכאים האנשים החברים באגודות הסטודנטים להטבות שונות, כגון הטבות בחשבון הבנק, הנחות בכניסה לגנים לאומיים שונים ולשמורות טבע, הנחות בכניסה למוזיאונים, הנחות בקניית

כרטיסים להצגות תיאטרון, הנחות בתחבורה הציבורית, הנחות בארנונה והנחות ברישום לנישואין.

ראו גם:

זכויות סטודנט במילואים

זכויות מלצרים

תמונה של דימה
דימה

דימה אחד ממייסדי האתר. מעל 10 שנות ניסיון בתחום