התקף לב ושבץ הם מצבים רפואיים שבדרך כלל לא ניתן לנבא והם עלולים להותיר נכות זמנית או קבועה בלוקה בהם או להסתיים ללא נזק כלל.
ביטוח לאומי וגופים ציבוריים נוספים מעניקים זכויות לנפגעי שבץ והתקף לב על פי רמת הפגיעה שנוצרה והירידה באיכות החיים, חלק מההטבות הן בכסף ומיועדות בעיקר למצבים הרפואיים בהם נותר נזק ממשי. הטבות נוספות נוגעות לשיקום והחזרה לשגרה לאחר הטראומה הרפואית.
קראו עוד על מימוש זכויות רפואיות.
הגוף הגדול ביותר המעניק סיוע הוא הביטוח הלאומי, נפגעי אירוע מוחי והתקף לב עשויים להיות זכאים לאחת או לכמה מהקצבאות הבאות, קצבת נכות, קצבת שירותים מיוחדים, קצבת ניידות וגמלת סיעוד. בכדי להיות זכאי יש להגיש תביעה לביטוח הלאומי ולצרף אליה כל מסמך רפואי הקשור לתביעה. לאחר מכן, ייבדק התובע על ידי רופא מטעמם ויחליט על קיומה של וועדה רפואית של ביטוח לאומי. בוועדה יוחלט הם זכאי התובע לאחוזי נכות וכמה אחוזים. החלטת הוועדה תתורגם לקצבאות שונות אליהן יהיה זכאי הנפגע ועל גובהן של קצבאות אלו.
קצבת נכות תאושר רק למי שכושר השתכרותו נפגע בחצי לפחות וקצבת השירותים המיוחדים תינתן למי שאחוזי נכותו עומדים על שישים אחוזים לפחות. קצבת הניידות תינתן לבעלי בעיות תפקוד קוגניטיביות או בעלי קושי או חוסר יכולת ניידות וגמלת הסיעוד תיקבע למי שאינו מסוגל לבצע פעולות בסיסיות והוא בעל תלות בזולת, שאינו מאושפז במוסד סיעודי.
מלבד הביטוח הלאומי, יוענקו הנחות ופטורים ממס הכנסה לעומדים בתנאים הבאים, בעלי מאה אחוזי נכות יהיו זכאים אוטומטית לקבל פטור רפואי ממס ובעלי תשעים אחוזי נכות יצטרכו להגיש בקשה לפטור רפואי ממס באמצעות סניף הביטוח הלאומי שבאזור המגורים. במצב בו עבר התובע אירוע רפואי כמו התקף לב או אירוע מוחי הוא יהיה רשאי להגיש בקשה לוועדה הרפואית של ביטוח לאומי ומס הכנסה, אפשר שהוועדה תפסוק לפטור תמידי או לפטור זמני.
משרד התעשייה והמסחר הוא בין הגופים השונים המעניקים הטבה לנפגעי אירוע מוחי והם ישתתפו חלקית בעלות העסקת עובד זר לרווחת הנפגע. משרד הרווחה מעניק גם הוא הטבה משמעותית, זכאות לסיוע בשכר דירה או הנחות לרכישת דירה ציבורית ממשרד הבינוי והשיכון. לנפגעים, ניתנות הנחות גם בתשלומי הארנונה ומס רכישה ואף הנחות בדמי הביטוח הלאומי החודשיים.
חוק הבריאות הממלכתי מעניק לכל הלוקים בהתקף לב או אירוע מוחי שירותי שיקום והחלמה, השירותים עשויים לכלול השתתפות ברכישת תרופות, קוצב לב למספר שבועות, פיזיותרפיה ועוד טיפולים שיקומיים שונים אצל אנשי מקצוע מתחום הבריאות שמטרתם לסייע לנפגע לשוב לשגרה טרם הפגיעה או במידה ולא ניתן להחלים לגמרי, להקל על הנזקים שנוצרו בעקבות הפגיעה.
קופות החולים יעניקו ללוקים בהתקף לב, בלי קשר לרמת עוצמתו או השלכותיו על הבריאות, הטבות הקשורות להיבט השיקומי. עם השחרור מבית החולים, זכאים המתאוששים מההתקף לחמישה ימי הבראה במלון רפואי, התקנה של לחצן מצוקה בבית החולה לשישה שבועות ללא תשלום. מערך שיקומי נוסף מגיע מהיחידה לשיקום לב שניתן למצוא בכל בתי החולים בארץ, ניתן טיפול לשלושה חודשים בו מעורבים מספר אנשי מקצוע מתחומי הרפואה. הם יעניקו הסברה והטמעה של הרגלים חדשים בתחום הכושר והתזונה שיסייעו בהפחתת הסיכון להתקף לב נוסף.
חופשת המחלה לאחר התקף לב עומדת על ארבעה שבועות, על פי הנחיית משרד הבריאות.
תפקידו של הרופא המטפל ליידע את החולה באפשרויות טיפוליות ושיקומיות להן הוא זכאי. לגבי שאר הזכויות מהגופים השונים, ניתן לפנות לעובדי הרווחה, בידיהם מידע מלא לגבי הזכויות השונות ומתפקידם להדריך את המתקשים בכך למימוש זכויותיהם.
למידע נוסף:
חולים באנדוקרדיטיס? מגיע לכם כסף מהמדינה!