מימוש זכויות רפואיות הפך בזמן האחרון לתחום אשר כולל בתוכו אנשי מקצוע רבים ומגוונים, המסייעים לאנשים אשר חלו או נפצעו בין הגילאים 18 עד גיל הפרישה, לקבל מכל הגופים הרלוונטיים את הפיצויים המגיעים להם מתוקף החוק.
עד אשר תחום זה תפס תאוצה, וחברות פרטיות המתמחות במימוש זכויות רפואיות הוקמו, נאלצו אנשי במצבים הלא נעימים הללו להילחם מול תחנות רוח, ובירוקרטיה מתישה וארוכה.
כיום ההליך פשוט יותר, בשל אותם אנשי המקצוע המנוסים בתחומים אלה, המסייעים לזכאים לדרוש ולקבל את כל הזכויות הרפואיות והזכויות הכלכליות המתאימות מהמדינה ומשאר הגופים הרלוונטיים.
למי זה מתאים?
כל מי שחלה תוך כדי עבודה, לרבות בגלל מקום עבודתו.
מי שנפצע בתאונת עבודה או בדרך אל מקום עבודתו או ממנה.
מי שכושר עבודתו נפגע עקב פציעה או מחלה או מצב נפשי מעורער.
מימוש זכויות רפואיות בישראל
פיצוי עבור מי שנפגע במקום עבודתו
בין אם באחת הדרכים אליה או ממנה, או בתוך כותלי עבודתו. אדם זה צריך שיוכר כפגוע עבודה או/ו נכה עבודה במידת הצורך, באם כושר השתכרותו נפגע כתוצאה מפגיעה זו. תהליך ההכרה בו כנפגע עבודה תלוי, בין השאר במועד הגשת התביעה. ככל שעובר הזמן, מאז אותה פגיעה בעבודה כך קטנים הסיכויים להכרה מהועדה הרפואית של הביטוח הלאומי.
קצבת נכות כללית
כל מי שעומד בקריטריונים כגון: אזרח ישראלי בן הגילאים 18 עד פרישה, אשר סובל מליקוי כלשהו, בין אם גופני, נפשי או/ו שכלי ואשר ליקוי זה מגביל אותו במחייתו ופעולותיו היומיומיות, לרבות יכולתו להתפרנס כראוי. (כלומר, פחות מרבע מהשכר הממוצע במשק).
קצבת תמיכה לצורך ניידות
זכאים לכך אנשים אשר להם הגבלה מסויימת ברגליים והם נאלצים להיעזר באביזרי עזר לצורך התניידות. בניגוד לסעיפים הקודמים, קיצבה זו ניתנת עבור כל אזרח ישראלי אשר עבר את גיל שלוש וטרם הגיע לגיל פרישה. לעתים קרובות, מסייע הביטוח הלאומי גם ברכישת רכב, או עזרי נגישות לבית עבור אוכלוסיה זו.
פגיעות שלא במסגרת העבודה
אדם בגיר, שאינו הגיע לגיל פרישה, אשר עקב פציעה או פגיעה כלשהי, איבד את כושר עבודתו ולו גם תלתקופה קצרה, זכאי לקבל פיצויים או/ו גמלה חודשית ובלבד שהגיש בקשתו אל חברת הביטוח, לא יאוחר משלושה ימים ממועד ההתרחשות, להוציא מקרים חריגים בהם אין אפשרות לבצע זאת בטווח הזמן הזה, ואז תוארך התקופה לעד שלושה חודשים ממועד התרחשות הפגיעה.
קצבת סיעוד
כל אזרח ישראל, הזקוק להשגחה צמודה ועזרה בפעולות היומיום, באופן שוטף, זכאי לקבל קצבה חודשית בהתאם לחוק הסיעוד של הביטוח הלאומי. מדובר בקצבה אשר יכולה להיות שוות ערך ל-9.75 שעות, 16 שעות או 18 שעות שבועיות. חלק מקצבה זו יכול להתרגם לציוד סיעודי כדוגמת חיתולים, או, שהות של מספר שעות שבועיות במועדוניות, המיועדות עבורם, או שירותים נוספים.
מענק לחולי מחלת הפוליו
המחלה אמנם הייתה פעילה רק בעבר הרחוק, אך נפגעיה סובלים מנכויות בדרגות שונוות עד עצם היום הזה. חולים אלו זכאים למענק מטעם המדינה או/ו גמלה על בסיס חודשי, בהתאם לחומרת הנכות שלהם ומדת המוגבלות, אשר נגרמת להם. כמו כן, זכאים חולי פוליו גם להטבות והקלות נוספות, המעוגנות בחוק.
פיצוי עבור מי שנפגע בפעולת טרור
יש להגיש את בקשת הפיצויים לסניף הביטוח הלאומי כולל טופס מיוחד בגין פעולות איבה ואישור רפואי, המעיד על פגיעה כלשהי, פיזית, או נפשית. במקרים מסויימים, יש לצרף לבקשה גם אישור ממשרד הביטחון. קראו עוד על זכויות נפגעי פעולות איבה.
זכאות להחזר מטעם מס ההכנסה
החזר שכזה מגיע לשכירים ועצמאיים רבים, בלי כל קשר לפגיעה כלשהי, אלא מתוקף חוקי מס ההכסנה וההטבות המגיעות להם. יתרה מזו, מי שאכן חלה או נפצע, וכתוצאה מכך נפגעה יכולתו התעסוקתית, בין אם נאלץ להפסיק את עבודתו לתקופה מסויימת ובין אם ירדה יכולתו באופן כללי.
לאחר סקירה קצרה זו, ניתן לומר כי יש סיבות רבות לפנות לאדם מקצועי, אשר ינחה אותך באם נפגעת באופן כלשהו במהלך שנותייך כעובד מן המניין, לממש את כל זכויותיך מטעם גופים כגון: חברות הביטוח, קרנות הפנסיה, הביטוח הלאומי, מס ההכנסה ועוד. שכן אדם או חברה מקצועי שכזה, יידע לכוון אותך כיצד לקבל את הכספים המגיעים לך על פי חוק מבלי לכתת רגליך ולהתמלא בייאוש, עד אשר כל התהליכים מתממשים. מה גם, שלא כונו מכירים את כל חוקי הפיצויים בגופים השונים ולכן, אנשי מקצוע יכולים למצוא את הדרך הנכונה למימוש זכויות לרבות קבלת כל המענקים ו/או הקצבאות המגיעים לכל אדם אשר חלה או נפגע, מכל גוף אפשרי, על פי החוק.