כ-1800 אנשים בשנה נפגעים מרשלנות רפואית במתן תרופות לא מתאימות אשר גורמות להרעה במצבם.
רשלנות רפואית היא עניין משפטי לכל דבר וכאשר גורם רפואי, כזה או אחר, מתרשל כלפי מטופל ונגרם לו נזק עקב ההתרשלות, קמה למטופל עילת תביעה נזיקית בגין רשלנות רפואית.
ישנה חשיבות רבה להגשת תביעת רשלנות רפואית, בייחוד במקרים של מתן תרופות לא מתאימות, גם מהפן ההמנעותי כדי לגרום למערכת הרפואית לשפר את התנהלותה, וגם בפן האישי, שהרי זכייה בתביעה תוכל לשפר את אורך חייו של הניזוק באופן משמעותי.
סוגי תביעות נפוצות בגין מתן טיפול תרופתי שגוי
מינון התרופה
במקרים בהם הרופא רשם מינון שגוי המטופל עלול לסבול מתופעות לוואי או שינויים פיזיולוגיים משמעותיים ולא נוחים בגופו, וכן ישנם מצבים קיצוניים בהם עלולים להיגרם נזקים בלתי הפיכים והמטופל אף עלול להגיע לכדי סכנת חיים.
חוסר ניטור מבוקר
מטופל עלול לסבול מהרעלה או מהפרעות כאלו ואחרות במקרים בהם לא בוצע בו, על ידי הגורם המטפל, הליך ניטור של רמת התרופה בדם לפני מתן התרופה.
אי התאמה עם תרופה אחרת
ישנם סוגים מסוימים של תרופות שהשילוב ביניהן עלול להיות קטלני ומסכן חיים. לצערנו פעמים רבות גורמים רפואיים אחראיים לשילוב המר הזה ואחת הסיבות העיקריות לכך היא אי היכרות עם ההיסטוריה הרפואית של המטופל.
הסכמה מידעת
עקרון זה הוא מושג משפטי מכוח חוק זכויות החולה אשר גורס כי למטופל הזכות לדעת על מה הוא חותם ומה הוא מכניס לגופו. כלומר, עליו להסכים לקבלת טיפול לאחר שקיבל הסבר ראוי על אופיו והשלכותיו. מכך, אם הרופא לא הסביר למטופל על תופעות הלוואי של התרופה או על הסכנות הכרוכות בנטילתה הוא עלול למצוא עצמו חשוף לתביעת רשלנות רפואית.
טעויות טכניות
אסופת מקרים מצערים שהמשותף להם הוא היסח דעת או בלבול, לדוגמא: כתב יד לא ברור של רופא שגרם לרוקח או לאחות לטעות.
רשלנות בטיפול תרופתי בתחום הנפש
מבחינת הזכויות המשפטיות, רשלנות רפואית ברפואה פסיכיאטרית זהה לכל שאר תחומי הרפואה הרלוונטיים. הטיפול התרופתי שניתן לאנשים המתמודדים עם בעיות הנפש הוא פעמים רבות חזק ובעל תופעות לוואי רבות. מינון לא מתאים עלול לגרום למטופל לנזק בלתי הפיך, נפשי ופיזי, ולכן האחריות של גורמים פסיכיאטריים זהה לחובת הזהירות של כל גורם רפואי האחר.
פתיחת הליך משפטי
כדי לבחון אם יש בידכם עילת תביעה בגין מתן טיפול תרופתי שגוי מומלץ לפנות במהירות האפשרית לעורך דין אשר מתמחה בתחום הספציפי של רשלנות רפואית בטיפול תרופתי. עורך דין מנוסה יוכל לבדוק את נסיבות המקרה מהבחינה המשפטית ולהבין אם ניתן לבסס במקרה שלכם תביעה שתוביל לפיצוי משמעותי.
החלק שלכם בתביעה מתחיל בפנייה לעורך דין, לאחר מכן יהיה עליכם לספק כמה שיותר מידע על השתלשלות האירועים וכמה שיותר מסמכים רפואיים שיוכלו לתמוך בתביעה ולבססה. במקרים בהם חסרים חומרים רפואיים משמעותיים עורך דין מיומן ידע להשיגם מהרשומות של המוסד הרפואי לאחר שתחתמו על כתב ויתור סודיות רפואית.
תיקי רשלנות רפואית עלולים להימשך מספר שנים, עד שבית המשפט ימסור את החלטתו, אולם ברוב תביעות הרשלנות הרפואית הסבלנות משתלמת משום שהסכום שנפסק הוא גדול ויכול לעזור למטופל להשיב את חייו למסלול.
לסיכום
בכל מקרה שעולה בכם חשש לרשלנות רפואית פנו לעורך דין לקבלת ייעוץ מקצועי. במידה ואכן נגרם לכם נזק בעקבות טיפול תרופתי בלתי הולם תוכלו להיעזר בכספי הפיצוי לשיפור מצבכם הבריאותי ואף להאריך את חייכם.
עם כל זאת כדאי לזכור דבר חשוב מאוד – גם רופאים הם בני אדם. גם הם מסוגלים לטעות, אך אחריותם גדולה.
ראו גם:
חוות דעת מומחה נדרשת בהוכחת רשלנות רפואית