צליפת שוט היא פגיעה בעמוד השדרה הצווארי שמתרחשת בעיקר בתאונות דרכים. הפגיעה מתרחשת עקב בלימה, כאשר ראשו של הנפגע נזרק / מתכופף קדימה, ומיד נזרק / מתכופף לאחור כתוצאה מהתנגשות חזיתית בין שני רכבים.
תסמיני צליפת שוט
הנפגע יסבול בעיקר מכאבי צוואר, עמוד השדרה עליון, זרועות, כתפיים, וראש. כמו כן הוא עלול לחוש הגבלה בתנועותיו, וכן סימפטומים נוירולוגיים כמו נימול, סחרחורות, הפרעות ראייה, בעיות שיווי משקל, וכולי. לעיתים מרגישים את תוצאות הפגיעה רק מספר שעות / ימים אחרי התאונה.
צליפת שוט עלולה לגרום לנכות צמיתה
צליפת שוט יכולה לגרום לנזקים גופניים. בזמן הפגיעה חוליות הצוואר סופגות טראומה, והנפגע עלול לסבול מבלט דיסק, מפריצת דיסק או מפגיעות נוירולוגיות בדרגות שונות עד כדי נכות צמיתה.
הנכות גורמת להגבלת תנועות כיפוף ויישור הצוואר ועמוד השדרה, והגבלה בתנועות סיבוביות. פריצת דיסק גורמת ללחץ על העצבים ולתסמינים נוירולוגיים. נזקי צליפת שוט יכולים לגרום לנכות רפואית ותפקודית אשר תזכה את הנפגע בפיצויים משמעותיים. הנכות התפקודית תיבחן בין היתר ביחס למקצוע ואובדן הכושר של הנפגע.
תביעה בגין נזקי גוף נגד חברת הביטוח של הרכב
הנפגע מצליפת שוט יכול להגיש לבית המשפט תביעה לפיצויים בגין נזקי גוף כתוצאה מתאונת דרכים נגד חברת הביטוח של הרכב.
בית המשפט יקבע את דרגת נכותו של הנפגע על פי חוק הפיצויים באמצעות חוות דעתם של מומחים. במסגרת הערכת גובה הנכות, ייתן בית המשפט דעתו לתלונותיו של הנפגע בקשר לכאבים, הגבלה בתנועות, כאבים המוקרנים לידיים ולראש, פגיעה ביכולת השמיעה, פגיעה בראייה, וכן הלאה.
בנושא פסיקת הפיצויים ידון בית המשפט בראשי הנזק השונים: כאב וסבל, הפסדי השתכרות בעבר ובעתיד בהתאם לגילו של התובע ומהות הפגיעה, הנכות הרפואיות והתפקודית של הנפגע, גובה שכרו לפני התאונה ועוד. בית המשפט יפסוק בין היתר גם הפסדי פנסיה, הוצאות רפואיות, טיפולים ועזרים שונים שהנפגע יזקק להם בעתיד, עזרת צד ג' ושירותי סיעוד . הפיצוי יפסק בהתאם לחומרת הפגיעה והנכות.
תביעה מכח פוליסת ביטוח פרטית
הנפגע יכול לתבוע גם את חברת הביטוח שביטחה אותו בפוליסת ביטוח פרטית, או לפי פוליסת תאונות אישיות או אובדן כושר. תשלומים שישולמו לנפגע מכח פוליסת ביטוח פרטית, לא ינוכו מפיצויים של חברת ביטוח החובה או מפיצויים שהוא יכול לקבל מהביטוח הלאומי בגין נכות צמיתה. התיישנות על פי הפוליסה היא 3 שנים מהתאונה.
תגמולים ממשרד הבטחון
כאשר הפגיעה ארעה במסגרת של שירותי הביטחון, יוכל הנפגע לבקש פיצויים/תגמולים בגין אחוזי נכות ממשרד הבטחון.
תביעה לביטוח לאומי
כאשר תאונת הדרכים ארעה בדרך לעבודה מדובר בתאונת עבודה. הנפגע יכול להגיש תביעה לנפגעי עבודה גם לביטוח הלאומי. בעקבות הפגיעה יקבל הנפגע פיצויים (דמי פגיעה) ל- 3 חודשים מהביטוח הלאומי. כאשר סימני הפגיעה הינם כרוניים, הנפגע עלול לאבד את כושר עבודתו. במקרה כזה הנפגע יוזמן לוועדה רפואית של הביטוח הלאומי אשר תיקבע את אחוזי נכותו הצמיתה ואת גובה הפיצוי המגיע לו.
אחוזי הנכות יקבעו על ידי מומחה אורתופדי/ נוירולוגי של המוסד לביטוח לאומי, לפי בדיקות דימות, אישורים רפואיים, מידת הכאב והסבל, המוגבלות של הנפגע ויכולתו לתפקד.
כאשר מוגשת תביעה כנגד המוסד לביטוח לאומי ונגד חברת הביטוח שביטחה את הרכב בביטוח חובה, תגמולי הביטוח הלאומי ינוכו מהפיצויים שתשלם חברת הביטוח שביטחה בביטוח חובה לנפגע.
ת.א 11581-09 (שלום ירושלים) יפה דוד נגד יאיר דוד ושירביט חב' לביטוח
בית משפט השלום דן בתביעה שהגישה מדריכה למדעי הטבע, לאחר שנפגעה בתאונת דרכים בפגיעת צליפת שוט, כאשר רכב פגע ברכבה שעמד ברמזור. המחלוקת בין הצדדים נסבה סביב גובה הנזקים והפיצוי. בית המשפט מינה מומחים בתחום האורטופדי והנוירולוגי, וקבע כי הנכות הרפואית הצמיתה של התובעת וכן הנכות התפקודית שלה עומדות על 16.21%.
בית המשפט פסק לתובעת פיצויים בגין נזק לא ממוני (ימי אשפוז ונכות רפואית), הפסדי השתכרות, פיצויים בגין הפסקת עבודה, פדיון ימי מחלה, סיכום הפסדי העבר, פיצוי בגין גריעה בכושר ההשתכרות, עזרת הזולת, החזרי השתתפות בטיפולי פיזיוטרפיה וטיפולים אחרים, והוצאות נסיעה, ובסך הכל 300,000 שקלים.