פריצת דיסק הינה פציעת מאמץ הנוצרת עקב מאמץ מתמשך על הגב והחוליות. הדיסק הינו קרום סחוסי הממוקם בין החוליות בגב ובצוואר ותפקידו לבלום זעזועים של חוליות עמוד השדרה. פריצת הדיסק מתרחשת כאשר הלחץ על חוליות הגב והצוואר כבד מכדי שהדיסק יוכל לשאת בו.
פריצת הדיסק מתרחשת כאשר אותו חומר סחוסי זז ממקומו. הכאב מתרחש עקב יצירת לחץ על העצבים הרבים הממוקמים באזור עמוד השדרה.
פציעה שכזו יכולה להתאחות באמצעות מנוחה אך משלא ניתנת המנוחה לחוליות וקצב הפריצה של קרומי הסחוסים מהיר יותר מקצב ההתאחות עלולים להיגרם אי נוחות וכאבים עזים.
הכאבים בדרך כלל ממוקדים בגב או בצוואר אך הפציעה עלולה להקרין כאב גם לרגליים. תהליך הפציעה מאופיין בכאבים הולכים וגוברים.
סוגים של פריצת דיסק – מהמצב הקל לקשה
- בלט דיסק: הפגיעה הכי פחות חמורה, מתרחשת כאשר החלק החיצוני, קליפת הדיסק נקרעת והדיסק הפנימי נדחף החוצה.
- בקע דיסק: מתרחש כאשר רוב קליפת הדיסק נקרעת.
- פריצת דיסק: הפציעה החמורה ביותר, מתרחשת כאשר המעטפת החיצונית נקרעת לחלוטין והדיסק פורץ החוצה.
הגורמים לפריצת דיסק וקבוצות הסיכון
הגורמים לפריצת דיסק הינם רבים ופריצת הדיסק יכולה להתרחש עקב גורם אחד או שילוב של מספר גורמים. פריצת הדיסק עלולה לנבוע מישיבה ממושכת, עמידה ממושכת או הרמה של משאות כבדים בצורה לא נכונה.
סיבות נוספות שעשויות להביא לפריצת דיסק הן שחיקה כללית של הגוף, עודף משקל, ניוון השרירים התומכים בעמוד השידרה עקב חוסר בפעילות ספורטיבית או פעילות ספורטיבית קיצונית ללא הכנה וחימום מתאימים.
לפיכך קבוצות הסיכון לפריצת דיסק הינן אנשים בעלי עודף משקל ואנשים בעלי שרירים חלשים העוסקים במקצועות הדורשים מאמץ גופני. כמו כן קבוצת סיכון נוספת היא הורים צעירים המרימים את ילדיהם בצורה שאינה נכונה לגבם.
דרכי הטיפול בפריצת דיסק
קיימות דרכי טיפול רבות בבעיית פריצת הדיסק הנעות בין מנוחה במקרים הקלים המאפשרת את התאחות קליפת הדיסק לבין ניתוח במקרים הקיצוניים, כאשר בטווח ישנן דרכי טיפול שונות ומגוונות כמו פיזיותרפיה, רפואה משלימה, כירופרטיקה, שחייה ועוד.
הדרך הטובה ביותר לטיפול בפריצת דיסק היא הימנעות באמצעות טיפול והדרכה בנוגע לדרכים הנכונות להרמת משקלים כבדים.
השינוי בגישת בית הדין הארצי לעבודה בנוגע לזכויות ללוקים בפריצת דיסק
רבים מהזכאים לזכויות עקב פריצת דיסק אינם מודעים לשינוי שביצע בית הדין הארצי לעבודה בתקנות הביטוח הלאומי.
תקנות הביטוח הלאומי (קביעת דרגות נכות לנפגעי עבודה) קובעת כי במצב של בקע הדיסקוס ייקבעו אחוזי הנכות בהתאם להגבלת התנועות בקטע המתאים של עמוד השדרה או בהתאם לממצא נוירולוגי.
בית הדין הארצי לעבודה שינה את התקנות בקובעו כי ניתן לתבוע פיצוי הן בגין הנזק האורטופדי והן בגין הנזק הנוירולוגי מאחר ואין זה נכון מבחינה רפואית להגביל את הנכות לנזק החמור מבין השניים בלבד.
על כן מעת מתן פסק הדין ובהתבסס על השינוי של בית הדין אדם אשר סובל משתי הפגיעות אורטופדית ונוירולוגית וקיבל פיצוי רק על אחת מהן יכול לדרוש פיצוי גם על הפגיעה הנוספת עליה לא פוצה. בית הדין שיפר בהחלטה זו את הזכויות ללוקים בפריצת דיסק בצורה משמעותית.
בהתאם לפציעה ולנזק שנגרמו נקבעים אחוזי הנכות של האדם הסובל מפריצת הדיסק והזכויות ללוקים בפריצת דיסק בדרך כלל כוללת קבלת קצבת נכות כללית, הטבות והנחות במשרדי הממשלה ומשרדי העיריות השונים, התחבורה הציבורית וכיוצא באלו.