חופשת לידה – אבות

בתחילת חודש נובמבר 2011 אושרה הצעת החוק שלפיה אבות יהיו רשאים לצאת לחופשת לידה לאחר שנולדו ילדיהם. חופשה זו מאפשרת לאבות לקחת חלק בהירתמות למען ההיערכות הביתית לקראת התינוקות החדשים שנולדו, ולמען עזרה לבנות הזוג לצורך התאוששות לאחר הלידה.

החוק קובע כי אורכה של חופשת הלידה לאבות תהיה בהתאם למין הילוד. אבות לבנות יצאו לחופשה בת שבוע ימים ואבות לבנים יצאו לחופשה בת שמונה ימים, כאשר היום הנוסף הוא לצורך עריכת טקס ברית המילה. נכון להיום, ימי חופשת הלידה לאבות יתקזזו מימי המחלה הצבורים של העובד (ויהיו על חשבונם מבחינת המימון), אך בעתיד ייתכן מאוד כי ישתנה מקור מימונם.

ניצול ימי חופשה

חופשת לידה לאבות מאפשרת לעובדים להיעדר מעבודתם עד שמונה ימים בשנה, בשל העובדה שבת הזוג ילדה את תינוקם. לשם קבלת הזכות לחופשת לידה לאבות, על העובד להוכיח כי בת זוגו בהיריון ולאחר מכן שהיא ילדה. עובד אשר יוצא לחופשת לידה יכול לעשות זאת ללא כל אישור מהמעסיק.

לעובד ישנן שלוש אפשרויות לניצול ימי חופשת הלידה:

  • ניצול הימים על ידי ימי חופשה שהצטברו בתשלום.
  • ניצול הימים על ידי ימי חופשה שהצטברו ללא תשלום.
  • ניצול הימים על ידי הניצול של ימי המחלה המגיעים לו.

שלוש האפשרויות המוצגות מעלה נבחנות בימים אלה בוועדת העבודה של הכנסת, כאשר ההחלטה הסופית בעניינן צפויה להינתן בעוד שבועות אחדים. משרד האוצר אשר מייצג את מעסיקי האבות שיוצאים לחופשת לידה, ופועל בעיקר למען האינטרסים שלהם מבחינה כלכלית, נותן עדיפות לכך שימי חופשת הלידה יהיו על חשבון ימי המחלה הצבורים של העובדים, מכיוון שבצורה זו המעסיקים לא יהיו חייבים במתן ימי חופשה נוספים לעובדיהם.

תיקון עוולות העבר

הצעת החוק לחופשת לידה לאבות מאפשרת שוויון זכויות, במידה מסוימת, בין אבות לאימהות, ופועלת למענו, על ידי כך שהיא מתקנת את העוול שהיה בעבר- האבות הופלו לרעה לאחר לידת ילדיהם. בזכות הצעת החוק יוכלו גם אבות ולא רק אימהות לפנות זמן על מנת להיערך לחיים עם התינוקות החדשים ולעזור לבנות זוגם לאחר הלידה.

חופשת לידה לאבות לאחר חזרת האם לעבודה

בנוסף לחוק המאפשר לאבות לצאת לחופש בת שבוע או בת שמונה ימים לאחר לידת ילדיהם, ישנה אפשרות להתחלק עם נשים בחופשת הלידה עצמה.

הכוונה היא שהנשים תהיינה בחופשת לידה במהלך ששת השבועות הראשונים לאחר שילדו, לצורך מנוחה, החלמה וטיפול בתינוקות, ולאחר מכן (בתקופה השנייה לחופשה) הגברים יהיו תקופה של שישה שבועות נוספים בחופשת לידה לצורך הטיפול בתינוקות. כל זאת בתנאי שהנשים נמצאות ראשונות מבין השניים בחופשת לידה ולאחר מכן חוזרות לעבוד, ובתנאי שחופשת הלידה אותה לוקחים האבות תהיה לא פחות מ-21 יום ברציפות.

על מנת שגברים עובדים יוכלו לממש את זכאותם לחופשת לידה, עליהם למסור למעסיקיהם הצהרה חתומה על ידיהם ועל ידי בנות הזוג, על כוונתם לצאת לחופשת לידה, לפחות 30 יום לפני היציאה לחופשה.

תנאים ליציאת גבר לחופשת לידה

על מנת שהגברים יוכלו לצאת לחופשת לידה לאבות במקום נשותיהם, חייבים להתקיים התנאים הבאים:

  • שולמו עבורם (בין אם הם עובדים שכירים ובין אם הם עצמאיים) דמי ביטוח לאומי בעבור 10 חודשים מתוך ארבעה עשר החודשים טרם הלידה.
  • שולמו בעדם (עובדים שכירים או עצמאיים) דמי ביטוח לאומי בעד 15 חודשים מתוך 22 שהיו טרם בנות הזוג כרעו ללדת.
  • בנות הזוג זכאיות לקבל דמי לידה מביטוח לאומי.

תוכן עניינים
תמונה של דימה
דימה

דימה אחד ממייסדי האתר. מעל 10 שנות ניסיון בתחום