כל הורה מעוניין לדאוג לרווחה הכלכלית של ילדיו, דאגה שלא נפסקת במשך שנים: לפחות עד אשר הילד הופך לבגיר, או אפילו לאחר מכן. עם כל החשיבות של הרווחה של הילדים כאן ועכשיו, רצוי מאוד להעניק תשומת לב לשנים העתידיות ולפתוח תוכניות חיסכון. לפני כמה שנים יצאה לדרך תוכנית חיסכון לכל ילד, של המוסד לביטוח לאומי, שמטרתה היא "לאפשר לילדים להתחיל את חייהם הבוגרםי עם סכום כסף התחלתי, שיפתח בפניהם הזדמנויות חדשות".
במאמר הבא נציג בפניכם את כל מה שחשוב לדעת על תוכניות החיסכון, התנאים למימוש, אפשרויות קבלת הכספים וכן הלאה.
חיסכון לכל ילד: איך זה עובד בפועל?
תוכנית חיסכון לכל ילד מיועדת לילדים עד גיל 18. במסגרתה נפתחת לכל ילד תוכנית חיסכון ייעודית, בקופת הגמל או בבנק, בהתאם לבחירת ההורים. העיקרון המנחה נכון לנקודת הזמן הנוכחית (מאז תחילת 2019) היא שהביטוח הלאומי יפקיד מדי חודש 51 ש"ח בתוכנית החיסכון, וזאת בנוסף לדמי קצבת ילדים. באפשרות ההורים להוסיף 51 ש"ח נוספים בחודש מאותה קצבה, כך שהסכום שיופקד עבורם יעמוד על 102 ש"ח בחודש. המשמעות היא שבהגיעו לגיל 18, יעמדו עבורו סכומי כסף משמעותיים יותר.
ההורים יכולים לבחור היכן הם ינהלו את החיסכון של ילדיהם תוך שישה חודשים ממועד הלידה. אם הם לא יעשו זאת, הבחירה תתבצע באופן אוטומטי לקופת גמל להשקעה במסלול בעל דרגת סיכון נמוכה. אם מדובר בילד שני או בילדים מאוחרים יותר, היעדר בחירה תביא לפתיחת תוכנית החיסכון בקופת הגמל או בבנק שנפתחה עבור הילד הראשון. בכל מקרה, חובת הגורם המנהל את החיסכון לשלוח להורים מדי שנה, עד הראשון במרץ, דיווח על המתרחש בתוכנית החיסכון (מידע שזמין גם באתר האינטרנט של הגורם הנבחר).
משיכת הכספים אפשרית החל מגיל 18, כאשר לצד הכספים שנצברו זכאי הילד למענק בגובה 510 ש"ח. אם הוא מושך את כספי החיסכון רק בגיל 21, הוא יהיה זכאי למענק נוסף באותו סכום. בכל אותה תקופה המוסד לביטוח לאומי הוא שעומד בתשלום דמי הניהול, כאשר לאחר מכן – אם מעוניינים להמשיך עם החיסכון – תשלום דמי הניהול יתבצע עצמאית.
אילו מסלולי חסכון לכל ילד קיימים?
על ההורים מוטלת המשימה לבחור לא רק את הגוף שינהל עבורם את החיסכון, אלא גם את המסלול הספציפי: בכל מסלול ישנה ריבית ידועה מראש, לצד אלמנטים בעלי פוטנציאל השתנות לכאן או לכאן. הרוב המוחלט של המצטרפים לתוכנית עד כה בחרו בחיסכון דרך קופת גמל להשקעה, האפשרי בכמה מסלולים עיקריים: מסלולים בדרגות סיכון שונות (מועט, בינוני או מוגבר), כמו גם מסלולי הלכה יהודית או איסלאמית האפשריים בחלק מהקופות.
במקרה של בנקים, הבחירה נעשית בין מסלול בעת ריבית קבועה שאינה צמודה למדד המחירים לצרכן, ריבית קבועה הצמודה למדד המחירים לצרכן וריבית משתנה. קיימת בחירה בין תוכנית חיסכון ללא תחנת יציאה, לתוכנית המאפשרת תחנת יציאה אחת לחמש שנים.
שימו לב שניתן להחליף בין קופות גמל שונות במהלך תקופת החיסכון, אבל לא לעבור מקופת גמל לבנק. אם בחרתם מראש בחיסכון דרך הבנק, לא תוכלו להעביר אותו לקופת גמל או לבנק אחר. לכן מומלץ להשקיע מחשבה נאותה בבחירת התוכנית, תוך הנחה שעשויה להיות לכך השפעה כלכלית על תנאי החיסכון, דרגת הסיכון, הריביות והכספים שתוכלו לקבל בסוף התקופה.
לקריאה נוספת:
תכנית חיסכון לכל ילד – המוסד לביטוח לאומי
חיסכון לכל ילד – האוצר שלי
אולי יעניין אותך גם: