זכויות נשים לאחר לידה

תוכן עניינים

 

זכויות הנשים לאחר לידה קבועות ב"חוק עבודת נשים" משנת 1954.

החוק מגן בין היתר על זכויות האשה לחופשת לידה, להארכת חופשה עקב אשפוז האם או התינוק, לחופשה ללא תשלום, לקבלת דמי לידה ועוד. מטרת החוק למנוע מצב של פגיעה בפרנסה עקב ההריון והלידה וכן למנוע אפלית נשים בשוק העבודה.

במקרה של הפרת הזכויות של אשה בהריון או לאחריו, ישנה עילה לתביעת המעסיק על בסיס "חוק שוויון הזדמנויות בעבודה" העוסק בנושא של זכויות נשים במקום העבודה, וכן זכויות נשים בהריון ואוסר בין היתר על אפלית אשה על רקע הריון או לידה. למידע כללי מומלץ לקרוא את המאמר העוסק בזכויות נשים.

זכויות נשים לאחר לידה

חופשת לידה

אשה עובדת זכאית לחופשת לידה בת 12 שבועות, אשר במהלך תקופה זו אסור למעסיק להעביד אותה. ניתן לקחת עד 6 שבועות מתוך החופשה לפני הלידה והשאר לאחריה. חופשת הלידה נחשבת לצורכי חישוב הותק אצל המעסיק.

אם מאמצת או שקיבלה ילד מאם פונדקאית, רשאית לצאת לחופשת לידה באותם התנאים. ומה לגבי הגבר? האב רשאי לצאת לחופשת לידה במקום האשה, אם היא ויתרה בכתב על חלק מחופשתה, והחל מהשבוע ה-7 לאחר הלידה.

הארכת חופשת לידה

במקרה שנולד יותר מילד אחד, העובדת רשאית להארכת חופשת הלידה בשבועיים לכל ילד נוסף. אם האם או התינוק היו מאושפזים במשך שבועיים לפחות בזמן חופשת הלידה, האם זכאית לימי חופשה נוספים לפי מספר ימי האשפוז שלה, של תינוקה או של שניהם יחד. הארכה זו מוגבלת ל-4 שבועות, כלומר אורך החופשה הכולל עד 16 שבועות. אם התינוק אושפז לתקופה ארוכה (מעל 12 שבועות), ניתנת הארכה של עד 4 שבועות נוספים, לא על חשבון ההארכות האחרות.קיצור חופשת לידה– אם הולד אינו בחיים ניתן לקצר את החופשה ל-3 שבועות, אם ניתן לכך אישור בכתב מרופא וכמובן בהסכמת העובדת.

 

דמי לידה

אשה זכאית לקבל דמי לידה מהביטוח הלאומי באם עבדה 15 מתוך 22 החודשים שלפני חופשת הלידה, או לחילופין אם עבדה 10 מתוך 12 החודשים שקדמו לה. זאת גם אם לא עבדה את החודשים הנ"ל באופן רצוף. במקביל לדמי הלידה, על המעביד להמשיך להפריש לה תשלומים לקופות גמל (אם הפריש לפני כן). אשה שאינה עובדת לא תקבל דמי אבטלה בזמן הזכאות לדמי לידה.

שעות הנקה

עובדת במשרה מלאה, שחוזרת לעבודה מחופשת הלידה, רשאית להיעדר מהעבודה שעה ביום לצורך הנקה, במשך ארבעה חודשים. שעות ההנקה לא ינוכו משכרה.

חופשה נוספת ללא תשלום

במידה ואשה עבדה לפחות שנתיים עד הלידה, עומדת לה זכות לצאת לחופשה ללא תשלום, החל מהשבוע ה-7 לאחר הלידה. משך החופשה יהיה: החל מרבע החודשים שעבדה אצל אותו המעסיק ועד שנה לכל היותר. החל"ת אינה נחשבת לצורכי חישוב ותק ולא מזכה בתשלום. עובד גבר רשאי לצאת לחופשה ללא תשלום אם הוא המטפל הבלעדי או שהילד נמצא בחזקתו בגלל מצב רפואי או נפשי של האשה. גם לגבי הגבר החופשה תהיה החל מהשבוע ה-7 ללידה, אם עבד שנתיים לפני הלידה אצל אותו המעסיק ואם האשה לא מנצלת את החופשה.

איסור פיטורין

בדומה לאשה בהריון, אסור לפטר אשה בזמן חופשת הלידה ו-45 ימים לאחר חזרתה לעבודה וכן אסור לפגוע בהיקף משרתה באופן שיפגע בפרנסתה. אסור לפטר/ לפגוע במשרת אשה אשר לא חזרה לעבודתה לאחר הלידה בשל מצב רפואי, עד לתקופה של חצי שנה מהלידה. לגבי שני המקרים, בתקופה זו אסור גם לתת הודעה מוקדמת על פיטורין.

אתר משרד התמ"ס.

למידע נוסף בנושא:

חופשת לידה לאבות

 

תמונה של דימה
דימה

דימה אחד ממייסדי האתר. מעל 10 שנות ניסיון בתחום