זכויות נשים בהריון

"חוק עבודת נשים" נחקק בשנת 1954 כדי להגן על זכויתיהן של נשים בשוק העבודה. זו היתה עיצומה של תקופת הצנע והנשים החלו לקחת חלק פעיל בפרנסה, לצד הטיפול בילדים ובבית. החוק קבע כללים להגנה מיוחדת על בריאות הנשים וכן כללים לגבי אשה עובדת בזמן ההריון ולאחריו.

בית הדין לעבודה הוא הגוף האחראי על שיפוט במקרים של אפליה ופגיעה בזכויות העובדת. בית הדין רשאי לפסוק פיצויים לעובדת או לתת צו מניעה לגבי פיטורין.

זכויות נשים בהריון ולפני הריון כוללות את הזכות לטיפולי פוריות והזכות הפסקת הריון, וכן זכויות הקשורות למקום העבודה, לתנאי העבודה ולשמירת הריון.

למידע נוסף: זכויות נשים

זכויות לפני ההריון- טיפולי פוריות

לצורך טיפול הפריה חוץ גופית, אשה רשאית להיעדר מעבודתה לארבע סדרות טיפולים בשנה, שנעות בין 16 ל-20 ימים סה"כ, בהתאם לאורך שבוע העבודה. האשה מצדה צריכה להודיע למעסיק מראש על העדרויותיה ולספק אישור רפואי מתאים.

בניגוד לטיפולים בזמן ההריון, טיפולי הפוריות לאשה יבואו על חשבון ימי המחלה, אך בדומה לתקופת ההריון – אסור לפטר עובדת בתקופת ההעדרויות (ולא 150 ימים מתום תקופת ההיעדרות). פיטורי אשה שעוברת טיפולי פוריות מצריכים אישור מיוחד ממשרד העבודה והרווחה.

זכויות בזמן ההריון

רוב הזכויות המוקנות לנשים הרות שייכות לזכויות נשים במקום העבודה, שכן זהו המקום בו אישה צפויה לסבול ממרבית החיכוכים והמגבלות בתקופת ההריון.

הודעה למעסיק

בכל הקשור לנשים מהריון וזכויות בעבודה, עובדת שנכנסה להריון אינה חייבת לשתף את מעסיקה בדבר. יחד עם זאת החל מהחודש החמישי כדאי לה לספר לטובתה האישית, כיוון שהחל מחודש זה אסור להעסיק אשה הרה בשעות הלילה ובימי המנוחה, וגם לא בשעות נוספות. עובדת תעבוד בשעות ובימים אלה רק באם היא אישרה בכתב שהיא מעוניינת בכך, וסיפקה אישור רפואי שאין מניעה לעבודה בזמנים אלה.

פיטורין

החוק מגן על נשים בהריון מפני פיטורין או מפני קיצוץ בשעות בצורה שפוגעת בהכנסה. אם אשה עבדה במקום מסוים מעל חצי שנה, אסור למעבידה לפטר אותה/ לקצץ במשרתה בזמן ההריון אלא באישור מיוחד ממשרד העבודה והרווחה. אישור כזה מותנה גם הוא בכך שהמעסיק יוכיח כי הפיטורין או הקיצוץ לא נעשו על רקע ההריון אלא ממניעים אחרים. אם המעביד יוכיח כי לא ידע כלל על ההריון הדבר יעמוד לזכותו במקרה שכזה, וזו סיבה נוספת לחשיבות הדיווח על ההריון. כך למשל ניתן לראות בפס"ד של חברת הקוסמטיקה ג. הלגה

פיטורין במקום עבודה חדש

אשה שעובדת במקום מסוים משך זמן שאינו מגיע לחצי שנה אינה מוגנת מתוקף החוק, אך עומד לצדה "חוק שוויון הזדמנויות" שאוסר על אפליה. אם העובדת תוכיח כי הסיבה לפיטורין/ לקיצוץ השעות היא הפליה לרעה בשל הריונה, היא תוכל לתבוע את המעסיק.

חומרים מסוכנים

אשה שעובדת עם חומרים מסוכנים צריכה להודיע למעסיקה על דבר ההריון תוך 10 ימים מיום הגילוי. הוא מצידו צריך למצוא לה עבודה חלופית כדי למנוע סיכון. אשה הרה לא תעבוד בקרבת חומרים מסוכנים או בחשיפה לקרינה מכל סוג.
טיפול רפואי בהריון- ביקורים אצל רופא לצרכי טיפול או פיקוח שגרתי מאפשרים לאשה הרה להיעדר מהעבודה עד 40 שעות בזמן ההריון, שלא על חשבון ימי מחלה. במידה והיא עובדת פחות מ-4 שעות ביום, ההיעדרות מהעבודה תהיה עד 20 שעות בתקופת ההריון. העדרויות אלה לא יפגעו בשכרה.

שמירת הריון

אם עובדת נעדרת מעל 30 ימים בזמן ההריון בשל מצב רפואי שמסכן אותה או את העובר, היא זכאית לקבל "גמלת שמירת הריון" מהביטוח הלאומי ולפטור ממבחן תעסוקה. בזמן זה לא תקבל שכר אך ייצבר לזכותה ותק. בזמן שמירת ההריון המעסיק ימשיך להפריש עבורה תשלומים לקופות גמל, במידה והעובדת עבדה באותו מקום עבודה למעלה מחצי שנה לפני שמירת ההריון.

ראו גם: זכויות הנקה

מידע נוסף ניתן למצוא באתר משרד התמ"ס.

תוכן עניינים
תמונה של דימה
דימה

דימה אחד ממייסדי האתר. מעל 10 שנות ניסיון בתחום