כיצד ניתן לקבל פטור ממבחן תעסוקה?

תוכן עניינים

מאמר זה בא לבחון מי זכאי לגמלת הבטחת הכנסה בעודו פטור ממבחן התעסוקה של המוסד לביטוח לאומי. פטור זה חל על קבוצות רבות ומגוונות – החל מאנשי עסקים ואמהות, ועד לאסירים משוחררים, אנשים שעוברים שיקום ועוד. מטרת הביטוח הלאומי הינה להבטיח זכויותיהן הכלכליות והכנסתם של כל אלו המתקשים בחייהם וזקוקים לתמיכת המוסד.

אדם שמקים עסק קטן– באמצעות ליווי של גוף מקצועי, והכנסותיו ממנו נמוכות, ובהתאם לתנאים קבועים, פטור ממבחן תעסוקה לצורך הבטחת הכנסה, כשתקופת הזכאות היא עד 18 חודשים מתחילת הקמת העסק, ובמידה וישנה עלייה בהכנסותיו.

אישה הרה– החל מהשבוע ה-13 להריון ועד לסיום ההיריון, זכאית האישה לקבל הבטחת הכנסה, כשהיא פטורה ממבחן תעסוקה, כל עוד היא מגישה אישור רפואי ובו מצוין שבוע ההיריון.

אם לילד/ה– אימא לילד/ה מתחת לגיל שנתיים, גם במסגרת משפחה אומנת. האישה זכאית להבטחת הכנסה ואינה צריכה לגשת למבחן תעסוקה, כל עוד הילד/ה לא עברו את גיל שנתיים.

אב יחיד– מי שבחזקתו בלבד ובטיפולו נמצא/ת ילד/ה מתחת לגיל שנתיים זכאי להבטחת הכנסה, והוא פטור ממבחן תעסוקה, כל עוד הילד/ה לא עברו את גיל שנתיים. מדובר גם באב נשוי, שחי בנפרד מאשתו.

אסיר בעבודות שירות– אסיר שזכאי להבטחת הכנסה ופטור ממבחן תעסוקה, הוא אדם שקיבל פקודת עבודות עונשין ומועסק בעבודות שירות. התקופה בה האסיר זכאי להבטחת הכנסה היא בעת ביצוע עבודות השירות.

אסיר במעצר בית– אדם שנמצא במהלך כל היום במעצר בית, בעקבות פסיקת דין על תקופת מעצר בית, זכאי לקבל הבטחת הכנסה, כשהוא פטור ממבחן תעסוקה, כל עוד הוא במעצר בית.

אסיר משוחרר– אדם שהשתחרר ממאסר רצוף של 6 חודשים לפחות, פטור ממבחן תעסוקה לצורך הבטחת הכנסה, כל עוד הגיש את התביעה לקצבה בתקופה של עד חודשיים ימים לאחר אותו חודש בו השתחרר מבית הסוהר. אסיר משוחרר שהגיש תביעה להבטחת הכנסה בחודש השחרור או בחודש הראשון אחרי החודש בו השתחרר, זכאי להבטחת הכנסה של חודשיים. מי שהגיש את התביעה בחודש השני אחרי חודש השחרור, יהיה זכאי לחודש של הבטחת הכנסה.

אדם בגיל הפרישה לגמלאות– אישה בגיל 60 וגבר בגיל 65, זכאים להבטחת הכנסה, כשהם פטורים ממבחן התעסוקה.

אדם שמטפל בבן משפחה חולה– אדם שמשגיח באופן תמידי על בן משפחתו החולה, גר עמו ומטפל בו במרבית שעות היממה, בתקופה של 45 יום ברציפות מינימום, בטרם הגשת התביעה, זכאי להבטחת הכנסה ופטור ממבחן תעסוקה. בן המשפחה החולה יכול להיות בן/בת הזוג, ילד/ה, בן /בת בוגר/ת או הורה. תקופת הזכאות לקצבה היא עד 6 חודשים. ישנם מקרים שהזכאות ניתנת ליותר מ-6 חודשים:

  • במידה והילד החולה מקבל קצבת ילד נכה ואמו מטפלת בו או שהוא נמצא בחזקת האב בלבד.
  • במידה וההורה החולה הוא למעלה מגיל 60 לאישה ו-65 לגבר.

אם לילד נכה– זכאית לקבל הבטחת הכנסה בלי מבחן תעסוקה עד שהילד יגיע לגיל 18.

חולה שלא מסוגל לעבוד יותר מ-30 ימים ברציפות– אדם חולה במחלה זמנית, לאחר ניתוח או תאונה פטור ממבחן תעסוקה לצורך הבטחת הכנסה, בתקופה בה אין ביכולתו לעבוד, אך לא מעבר ל-6 חודשים.

אדם בשיקום מקצועי– מי שנמצא במסגרת שיקומית מוכרת מבחינה מקצועית, ומקדיש את רוב היום לשיקום, פטור ממבחן תעסוקה לשם קבלת הבטחת הכנסה, כל עוד הוא במסגרת השיקום.

הלומד באולפןעולים חדשים שהולכים ללימודי בוקר 5 ימים בשבוע, מטעם משרד הקליטה.

מכור לסמים– מוכר בגופים שהוכשרו לטיפול במכורים על ידי שר התעשייה, המסחר והתעסוקה.

מכור לאלכוהול– מוכר במרכז לטיפול באלכוהוליסטים הנמצא בפיקוח משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה.

מחוסר בית– מטופל בשירותים החברתיים ומוגדר כ"דר רחוב" במשרד העבודה והרווחה.

אדם במצוקה עקב אסון לא צפוי– זכאי להבטחת הכנסה ללא צורך לעבור מבחן תעסוקה, לתקופה של עד חודשיים.

תמונה של דימה
דימה

דימה אחד ממייסדי האתר. מעל 10 שנות ניסיון בתחום