אפילפסיה היא הפרעה נוירולוגית שכיחה. במקרים רבים אין סיבה גלויה להתקפים אפילפטיים, אך ניתן להניח כי הם קורים כתוצאה מחבלה בראש (תאונת דרכים, חבטה קשה), מפגמים התפתחותיים מולדים או מגידולים סרטניים.
התקפים אפילפטיים אינם ניתנים לחיזוי, אלא ניתן לנסות ולאבחן רק לאחר שהם מתרחשים. כיום ישנן תרופות נוגדות אפילפסיה, מסוגים ובמינונים שונים. חולי אפילפסיה נוטלים את התרופות, כל אחד בהתאם לחומרת המחלה ובהתייחס למספר ההתקפים שאירעו בעבר.
אי"ל – אגודה ישראלית לאפילפסיה
האגודה הוקמה באמצעות הורים לילדים חולי אפילפסיה במטרה לפעול למען שיפור הזכויות והשירותים הניתנים לרווחתם (ילדים ומבוגרים). שאיפת הארגון היא לסייע לחולים ולמשפחותיהם בסוגי התמודדויות עם החיים לצד המחלה. עוד שואפים בארגון לכך שחולי אפילפסיה לא יופלו לרעה בחברה, יזכו לשוויון הזדמנויות כמו כולם ויוכלו לממש את עצמם בחברה.
הטבות לחולי אפילפסיה מהמדינה
קצבת נכות כללית
משולמת על ידי ביטוח לאומי לחולי אפילפסיה שמחלתם גרמה להם לנכות מסוימת, ובעקבותיה הם אינם מסוגלים לצאת לעבודה ולהשתכר למחייתם. כדי לקבל את קצבת הנכות, על החולים לקבל למעלה מ-40%, 50% או 60% נכות רפואית (תלוי בסטטוס האישי) ולהיות בעלי אובדן כושר עבודה החל מ-50%.
כשחומרת המחלה של החולים הסובלים מהתקפים אפילפטיים רבים בחייהם היא גבוהה, הם יהיו בעלי אחוזי נכות רפואית גבוהים ואולי גם בעלי אחוזים גבוהים של אובדן כושר עבודה. אז יוכלו לקבל קצבת נכות קבועה או זמנית. אחת לשנתיים ייבדק מצב החולים. במידה והתרופות מצליחות לאזן אותם וההתקפים פוחתים או נפסקים, תופחת/תופסק זכאותם לקצבה, מהסיבה שהם מסוגלים לצאת ולהשתכר מעבודה. מצב המחלה יכול להשתנות גם לרעה ואז קצבת הנכות תעלה.
קצבת ילד נכה
ילדים חולי אפילפסיה בדרגת חומרה גבוהה, שמקבלים תרופות כרוניות בתדירות שקבוע בתקנות ביטוח לאומי, יקבלו קצבת ילד נכה. הילדים הזכאים הם מי שנזקקים באופן קבוע במשך חצי שנה לאחד הדברים הבאים לפחות:
- נוטלים בקביעות תרופות נוגדות פרכוסים.
- נמצא במעקב רפואי במרפאת מומחים, פעם אחת לפחות.
- אשפוז בבית חולים במשך 30 יום לפחות בחצי שנה לפני שהוגשה התביעה או אשפוז של 45 יום בשנה.
- הזדקקות לנוכחות מתמדת של מבוגר מטפל.
אפילפסיה ורישיון נהיגה
זכותם של חולי אפילפסיה לקבל רישיון נהיגה רק לאחר והתקבל אישור שהם עומדים בדרישות המכון הרפואי לבטיחות בדרכים. במידה וחלפה שנה בלי התקפים מכל סוג, החולה נמצא בהשגחה רפואית ותוצאת ה- E.E.G תקינה, המלצת המכון תהיה חיובית, על פי רוב. המכון בודק את המקרה ומחליט, בהתאם לחומרת המצב, האם החולה יקבל רישיון נהיגה ותוך כמה זמן מההתקף האחרון.
חולים שלא קיבלו רישיון זכאים לגשת לוועדת ערר רפואית. הגבלה נוספת היא שהחולים לא יכולים לקבל רישיון נהיגה על אוטובוס מהסיבה שהתקפי המחלה בעת נהיגה עלולים להזיק לציבור הנוסעים. חולי האפילפסיה בעלי רישיון נהיגה מחויבים, לפי החוק, להודיע למשרד הרישוי על כל שינוי במצבם הרפואי.
גיוס לצבא
ישנם כמה קריטריונים לגבי נושא זה:
- חולי אפילפסיה מאוזנים מבחינה רפואית יכולים להתגייס.
- חיילים חולי אפילפסיה שעברו בעברם התקפים אולם הם לא נזקקים כעת לטיפול תרופתי בזכות היעדר התקפים, רשאים לשרת כלוחמים ביחידות קרביות, בתנאי שעבר מספיק זמן בלי שאירעו התקפים ובלי שנטלו תרופות.
- חיילים חולים שמאוזנים על ידי תרופות רשאים לשרת ביחידות עורפיות.
- חולי אפילפסיה שנמצאים בחוסר איזון מבחינת התקפים, למרות התרופות, לא יגויסו אלא יוכלו להתנדב לשירות לאומי.
ראו גם: