כאשר אנו מדברים על זכויות המשפחה, חשוב להזכיר סוג מסויים של משפחה ההופך לנפוץ יותר ויותר לאורך השנים – משפחות חד-הוריות. אחוז המשפחות החד- הוריות גדל משנה לשנה בקצב מהיר כתוצאה מהיחלשות הטאבו החברתי על נשים החיות בגפן ותהליכים נוספים.
הסיבות לגידול נעוצות בעליה באחוז הגירושין והפרידות, והעליה במספר הרווקים והרווקות שבוחרים ללדת ילד, לאמץ, או לגדל ילד מאם פונדקאית. העליה מחבר העמים תרמה גם היא לגידול המואץ במשפחות חד הוריות, וכיום חשוב אף יותר להיות מודעים לזכויות אמהות חד-הוריות בישראל.
משפחות חד הוריות נוצרות גם בעקבות מוות של אחד מבני הזוג בגיל צעיר, שמותיר את השני הורה יחיד לילד שעוד לא מלאו לו 18.
בהתאם לשינויים הדמוגרפיים הללו נחקקו עם השנים חוקים שונים, שמטרתם להגן על זכויות כלכליות של משפחות חד הוריות. משפחות אלה, שפרנסתן מתבססת על מפרנס יחיד, שנושא גם בעול גידול הילדים וטיפול במשק הבית, מתקשות פעמים רבות להתקיים. דו"ח העוני משנת 2004 הראה כי אחת מכל ארבע משפחות חד הוריות נמצאת מתחת לקו העוני.
כל הזכויות הנוגעות למשפחות חד הוריות מתייחסות להורה גבר או אשה כאחד, אך ברוב הגדול של המקרים- מעל 90% מהמשפחות החד הוריות- מדובר באשה העומדת בראש המשפחה.
מהי משפחה חד הורית?
משפחה חד הורית מוגדרת בחוק כמשפחה שבראשה עומד תושב/ת ישראל המגדל/ת ילד (כאשר כל החוקים חלים עד הגיעו לגיל 18). ההורה היחיד צריך לענות לאחד מן התנאים הבאים:
- אינו נשוי ואינו חי עם ידוע בציבור
- נשוי אך חי בנפרד מבן זוגו למשך שנתיים ונמצא בהליך גירושין שהוא פועל במסגרתו מזה שנתיים
- עולה חדש שעלה לארץ ללא בן זוג ואין לו בן זוג אחר, והוא חי בארץ תקופה שבין שנה לשנתיים
- אשה נשואה ועגונה
- אשה נשואה שחיה בנפרד מבן זוגה ושהתה במקלט לנשים מוכות למשך 90 יום
שני החוקים שמעגנים את זכויותיהן של אמהות חד הוריות הם חוק הבטחת הכנסה משנת 1980 וחוק משפחות חד הוריות משנת 1992, שבהמשך נוספו לו תיקונים. בנוסף, למוסדות כגון הביטוח הלאומי, משרד השיכון ועוד, ישנן תקנות והקלות המסייעות למשפחות חד הוריות.
חוק הבטחת הכנסה
החוק מבטיח הכנסה לכל מי שאינו יכול להבטיח לעצמו מחיה נאותה. אבל חוק זה מציב לפני האם החד- הורית מגבלות, כיוון שגמלת הבטחת הכנסה אינה ניתנת באם האשה מחזיקה ברכב או לומדת לימודים אקדמאיים, שני דברים שהם לפעמים קריטיים לצורך התקדמות מקצועית. בנוסף, שיעור הבטחת ההכנסה, או השלמת ההכנסה- במידה והאם משתכרת, אך לא מרוויחה מספיק למחייתה, משתנים מעת לעת בהתאם לקיצוצים והחלטות שונות.
חוק משפחות חד הוריות מבטיח להורה את הזכויות הבאות
- קדימות בלימודי הכשרה מקצועית.
- קדימות בקבלת הילדים למעון יום. נקבעו הקלות בסכום דמי האחזקה במעון למשפחות חד הוריות, כאשר הסכום הספציפי תלוי גם במספר הנפשות במשפחה ובהכנסת ההורה.
- זכאות להלוואה מוגדלת מטעם המדינה לצרכי דיור.
זכויות נוספות הניתנות למשפחות חד הוריות
- פטור ממבחן תעסוקה כתנאי לזכאות קיצבה מהביטוח הלאומי, להורה לילד עד גיל 7.
- פקודת מס הכנסה מעניקה להורה שעומד בראש משפחה חד הורית נקודת זיכוי שערכה כ-200 ש"ח לחודש.
- חוק הביטוח הלאומי נותן להורה מענק בתחילת כל שנת לימודים עבור כל ילד. סכום המענק תלוי בגיל הילד.
- חוק דמי מחלה קובע כי מכסת ימי ההיעדרות בגין מחלת ילד במשפחה חד הורית תהיה כפולה מאשר המכסה שזכאי לה הורה שאינו יחיד. כך ניתנת לאם חד הורית הזכות להיעדר 16 יום בשל מחלת בנה, 60 יום עקב מחלה ממארת של הילד ו- 30 ימים לטיפול בילד עם מוגבלות.