דלקת פרקים שגרונית הינה אחת מהמחלות הראומטיות הנפוצות ביותר. דלקות פרקים כאלה מתרחשות, פעמים רבות, כחלק ממצב אוטואימוני – כלומר מצב שבו מערכת החיסון העצמית של הגוף תוקפת חלקים שונים שבו.
דלקות פרקים שגרוניות יכולות לנוע ממצב קל יחסית ועד למצב שבו ההפרעה בתנועה של המפרקים ניכרת באופן בולט ומביאה לקשיים ניכרים בניידות וכן לכאבים משמעותיים.
עבור החולים במחלה זאת, שהינם לרוב חולים כרוניים שלא ניתן לרפא באופן מלא, חשוב לדעת שישנם זכויות רפואיות מסוגים שונים שעומדות לראשותם. מימוש אותן זכויות רפואיות יכולות להקל מאוד על ההתמודדות עם המחלה ועם הקשיים הכלכליים המתלווים להוצאות הגבוהות שעומדות בפניהם.
יש לדעת שנכון לעת כתיבת שורות אלה, על מנת לממש את מרבית הזכויות השונות יש לפנות לגורמים המתאימים (קופות החולים וביטוח לאומי) באופן יזום.
הזכות לטיפולים רפואיים
עבור כלל אזרחי המדינה, הזכות לקבלת טיפולים רפואיים היא זכות יסוד ראשונה במעלה. זכות זו מוקנית על פי החוק ואיננה ניתנת לערעור. עבור הביטוח הרפואי שמוקנה לכלל אזרחי ישראל משלם רוב הציבור מידי חודש סכום משתנה של כסף שמועבר ישירות לביטוח הלאומי. בנוסף, יש רבים המעדיפים לרכוש ביטוחים משלימים או פרטיים, בהתאם לקופת החולים שבה הם חברים.
עבור החולים בדלקת פרקים שגרונית חשוב מאוד לברר, במסגרת קופת החולים שלהם, אילו טיפולים מוצעים להם ללא תשלום ואילו שירותים מוצעים ללא בעלות מופחתת. בין הטיפולים העיקריים שיכולים להביא לשיפור והטבה משמעותיים נזכיר שניים חשובים:
- פיזיותרפיה – שם כולל לסוגים שונים של טיפולים שנועדו לספק הקלה והטבה למערכת השלד והשרירים.
- הידרותרפיה – שם זה כולל טיפולים שיקומיים ואחרים המבוצעים באמצעות מים.
במרבית קופות החולים זכאים חולים בדלקות פרקים למכסה של טיפולים שמגיעה להם מתוקף מצבם. הטיפולים, שכוללים פיזיותרפיה והידרותרפיה ניתנים על פי המלצת רופא ובהפנייתו.
מרבית החולים מדווחים על שיפור ניכר במצבם בעקבות סדרת טיפולים מתאימה. יש לציין שעל קופת החולים לקבוע תור לטיפולים אלה בתוך זמן הקבוע בתקנות ולא מעבר לו – לא יאוחר מ-15 ימי עבודה לטיפולים רגילים, ולא יותר מ-3 ימי עבודה לטיפולים דחופים.
תקרת תשלום
כאשר מדובר על חולה הסובל מדלקת פרקים שמוגדרת בתור מחלה כרונית, שמורה לו הזכות לתקרת תשלום ברכישת תרופות. משמעות הדבר היא מניעת תשלום בלתי סביר לרכישת תרופות הנחוצות מתוקף מצבו הרפואי מתמשך.
על מנת שלא לעבור את תקרת התשלום, על החולה לוודא שהנושא מוסדר מול קופת החולים שלו. אמנם ישנם הבדלים בתקרה בין הקופות השונות, אבל לא מדובר על הבדלים משמעותיים.
זכויות רפואיות נוספות
זכויות רפואיות נוספות שמורות לחולים שעונים על כמה קריטריונים:
- חולים אשר מוגדרים כנכים על פי תקנות הביטוח לאומי אינם אמורים לשלם עבור ביקור אצל רופא וכן בגין ביקור במרפאת חוץ או במכונים שונים (מכון רנטגן וכדומה).
- חולים מסוימים זכאים לקבל טיפולים בביתם הפרטי, לרבות ביקור רופא, טיפול פיזיותרפיה, בדיקות שנעשות על ידי אחות ועוד. לרוב מדובר על שירות שניתן לחולים המרותקים לביתם באופן זמני או קבוע.
- שירותי בריאות מורחבים – חולים שרכשו פוליסת ביטוח פרטיות או כאלה שמוצעות על ידי הקופות בתוספת תשלום (הביטוחים המשלימים למיניהם), זכאים לקבל טיפולים רפואיים ומכשירי עזר בחינם או בעלות מופחתת באופן משמעותי. בין היתר, מדובר על תרופות מעבר לסל הבריאות, ביצוע ניתוחים פרטיים, שירותי ייעוץ ממומחים, קבלת פיצוי כספי המשולם בשל אבחון של מצבים רפואיים שנקבעו מראש ועוד.
- זכויות בביטוח הלאומי – חולים שהוכרו כסובלים מנכות של מעל 50 אחוז מוכרים למעשה כסובלים מנכות כללית. עקב כך הם זכאים לגמלה חודשית כל עוד מצבם נותר בעינו וכך גם לזכויות נוספות השמורות לנכים.