הגדרת נכות זמנית נועדה להבדילה מנכות לטווח הארוך, לכן יש להבין את התנאים בהם היא נקבעת והמקרים המזכים בקבלת קצבת נכות.
תקנות הביטוח הלאומי קובעות כי נכות זמנית פירושה מקרים רפואיים שאינם מוגדרים כמצבים קבועים או מצבים בריאותיים לטווח הארוך.
ההגדרה "זמני" נקבעת במקרה שנובע מפציעה, תאונה או מחלה, להבדיל מהגדרת מצב נכות קבועה המיועדת למצבים רפואיים שהם קבועים ומתרחשים לטווח הארוך כגון מחלות קשות.
ההיבטים הנדרשים לקביעת נכות זמנית
רופא משפחה מתעד את המצב הרפואי במסמכים המסבירים את שיעור הנזק ממנו סובל המבוטח, ועל בסיס מסמכים אלו בוחנת הועדה הרפואית של הביטוח הלאומי כל מקרה לגופו, ומגדירה את אופי הנכות אותה יש להגדיר, כלומר, בסמכותה לקבוע אם מדובר במצב קבוע או זמני, ועל בסיס מסקנותיה נקבעים אחוזי הנכות להם הוא זכאי.
אדם שהוגדר כבעל נכות זמנית בשיעור של עשרה אחוזים או יותר, זכאי לקבלת קצבת נכות מהמוסד לביטוח לאומי, למשך תקופת הזמן אותה קבעה הועדה הרפואית. כשמסתיימת תקופת הזכאות, נדרש המבוטח להתייצב שוב בפני הועדה לשם קביעת מצבו הרפואי בהווה.
בשלב הבא יתכן שיוגברו או יופחתו גובה אחוזי הנכות, בהתבסס על מסקנות הועדה אשר בסמכותה לקבוע אם המצב הרפואי הוטב או התדרדר.
יש להבין כי נכות זמנית עשויה להתקיים גם כשמדובר במצב של מאה אחוזי נכות, והיא נקבעת במקרים בהם הוגדר אדם כנכה נזקק, כלומר, אינו מסוגל לתפקד בשגרת היומיום, אינו מסוגל לשוב לעבודתו או חסר אמצעים כלכליים.
ספר התקנות של הביטוח הלאומי מכיל כמעט מאה סעיפים המגדירים מצבי נכות, וגובה האחוזים הנקבע משתנה בהתאם לחומרת ההגבלה, והגדרתה כקלה עד קשה. יש להבין כי אחוזי הנכות אינם נקבעים על בסיס חומרת הכאב, אלא בהתאם לרמת ההגבלה, יכולת התפקוד של המבוטח, מסגרת הטיפול הנדרש, ויכולותיו לתפקד בעבודה, בחיים האישיים ובמצבים חברתיים.
העיתוי המתאים לקבלת חוות דעת רפואית
כמעט כל נכות כללית, מתחילה בהגדרת נכות זמנית, ורק במקרים בהם המצב הרפואי מחמיר, נקבעת נכות קבועה. לכן מומלץ לקבל ייעוץ מומחים בנוגע לעיתוי המתאים לקבלת חוות דעת רפואית על מנת למנוע הוצאות כספיות מיותרות.
יש לפנות לקבלת חוות דעת רפואית לאחר שיקול דעת מעמיק, ומומלץ שלא לשלם עליה לפני קבלת ייעוץ מומחים, שכן קיימים מקרים בהם העיתוי להגשתה עדיין אינו נכון. ועדות רפואיות בוחנות כמויות גדולות של מקרים, ועל מנת לקבל את התוצאות הטובות ביותר יש לשמור על שקיפות, אמינות והתמקדות בעיקרי המצב הרפואי.
בנוסף, חשוב להבין כי רופאים נוטים לקבוע ולהגיש חוות דעת בנושאים שונים ורבים ולכן יש לבחון את רמת בקיאותו במנגנון קביעת הנכויות ולוודא כי ביכולתו לכתוב חוות דעת רפואית הולמת. עלות חוות הדעת משתנה בין המומחים ונקבעת על פי סוג חוות הדעת הנדרשת.