על פי החוק, הורים שמאמצים ילד בחו"ל ומביאים אותו ארצה, מקבלים את כל הזכויות והחובות להן היו זכאים ההורים הביולוגיים אילולא היה נמסר לאימוץ.
החובה הראשונה של ההורים המאמצים היא לדאוג לשלומו ולבריאותו של הילד, שיקבל את כל מה שהוא זקוק לו ושלא יחסר לו דבר. לצד החובה הזאת ועוד חובות נוספות שיש להורים מאמצים כמו לכל הורה אחר, ישנן גם מספר זכויות המגיעות מטעם המדינה.
השוואת זכויות מאמצים בחו"ל
מעמדם של הורים מאמצים ילדים מחו"ל שווה למעמד של הורים בתהליכי הריון ולידה. זוגות שמעוניינים לאמץ רשאים לטוס לחו"ל לצורך כך עד 30 ימים בשנה, כאשר זכויותיהם כעובדים לא תיפגענה כלל. בדיוק כפי שניתן להורים ביולוגיים.
ההורים המאמצים חסינים מפני פיטורין מעבודתם בשל נסיעות לחו"ל לצורך תהליך של אימוץ. הזכויות ניתנות לזוגות נשואים, למשפחות חד הוריות ולמשפחות חד מיניות.
זכות זו נובעת מהעובדה שהרצון והזכות להיות הורה מגיעה לכל אדם, בין אם הוא יכול להביא ילדים לעולם בדרך הטבע ובין אם הוא אינו יכול, והוא בוחר באימוץ. זוהי זכות אנושית ובסיסית, והמדינה מכבדת כל הורה.
קצבת ילדים מאומצים בחו"ל
קצבת ילדים נועדה לסייע להורים בהוצאות הכרוכות בגידול הילד. זהו סכום מסוים שנקבע לפי מיקומו של הילד בין שאר הילדים ולפי מספרם הכולל של ילדי המשפחה. גם הורים מאמצים מחו"ל זכאים לקצבת ילדים.
הורים לילד שאומץ בחו"ל יכולים להגיש תביעה לקבלת קצבת ילדים רק אחרי שרשמו אותו בתעודות הזהות שלהם. קצבת ילדים ניתנת להורים החל מהיום בו הילד נכנס לארץ.
במידה שהילד המאומץ הגיע לישראל עד ה-15 בחודש, הוריו יקבלו קצבת ילדים כבר באותו החודש. במידה שהילד נכנס לישראל החל מה-16 בחודש ואילך, הוריו יקבלו קצבת ילדים החל מהחודש שאחרי אותו חודש בו הילד הגיע לישראל.
מענק להורה מאמץ מחו"ל
הורה שאימץ ילד מחו"ל עד גיל 10 זכאי למענק. לצורך קבלת המענק, על ההורים המאמצים לקבל אישור מפקיד הרווחה על הודעת אימוץ ולהוסיף לתביעה גם תרגום מנוטריון (עורך דין מוסמך להענקת שירותים נוטריונים) של מסמכי האימוץ של הילד מחו"ל. אם ההורים המאמצים לא מגישים תרגום לעברית של המסמכים, ביטוח לאומי לא בוחן את זכאותם למענק הורה מאמץ.
דמי חופשה להורים מאמצים בחו"ל
הורים עובדים (שכירים או עצמאיים) שאימצו ילד מחו"ל עד גיל 10 ובעקבות זה הם הפסיקו לעבוד, זכאים לקבל דמי חופשה , בתנאי ששילמו דמי ביטוח לאומי.
בני הזוג המאמצים יכולים לבחור מי יקבל את תשלום דמי החופשה עבור כל התקופה שמגיעה להם. ההורים יכולים גם להתחלף ביניהם, כל עוד ימי החופשה של כל אחד מהם לא תהיה מתחת ל-21 יום ברציפות.
הורים לילד מאומץ מחו"ל יקבלו דמי חופשה לפי שכרם המלא כעובדים שכירים או כעצמאיים, לפי שלושת החודשים לפני ה-1 בחודש בו הפסיקו לעבוד בעקבות קבלת ילדם המאומץ. את גובה דמי החופשה מחשבים לפי ההכנסה בשלושת החודשים לפני יום האימוץ ומחלקים ב-90, אולם לא מעבר למקסימום גמלת דמי חופשה ליום.
פיצול חופשת אימוץ או הארכתה
במקרים בהם הילד המאומץ זקוק לאשפוז במשך חופשת האימוץ הרגילה, אחד מההורים המאמצים שקיבל את החופשה זכאי לפצל או להאריך אותה.
סעיף זה נכון גם לגבי מקרה שבו ההורה שנמצא בחופשת אימוץ מאושפז בבית חולים. הורים שאימצו שני ילדים מחו"ל באותו יום זכאים להארכה של חופשת האימוץ (כמו חופשת לידה).