אלימות במשפחה היא תופעה כאובה המשפיעה על כל המעורבים בה, כאשר הילדים הנחשפים לאלימות זו נמצאים בעמדה פגיעה במיוחד.
על פי החוק הישראלי, הילד הוא ישות משפטית בעלת זכויות נפרדות, וכאשר מדובר במקרים של אלימות במשפחה, החוק מעניק לילדים זכויות מיוחדות על מנת להבטיח את טובתם הפיזית והנפשית.
החוק בישראל וההגנה על ילדים
בישראל, קיימים חוקים שנועדו להגן על ילדים במקרים של אלימות במשפחה. החוק המרכזי המעניק הגנה לילדים הוא חוק הנוער (טיפול והשגחה), המספק כלים לרשויות לטפל בילדים הנמצאים במצבי סיכון, לרבות אלימות במשפחה.
בהתאם לחוק, הרשות המקומית או גורמי הרווחה יכולים להתערב ולהציע דרכי טיפול עבור הילד, ולעיתים אף להוציאו מהבית במקרים חמורים שבהם נדרש להבטיח את שלומו.
זכות הילד להיות נשמע
אחד המאפיינים החשובים בזכויות הילדים הוא זכותם להיות נשמעים. בעת דיונים משפטיים הנוגעים לטובת הילד, כמו בדיונים על הסדרי שהות, זכויות הוריות או אפילו החלטות הקשורות להוצאה מחוץ לבית, קיימת חשיבות רבה לכך שהילד יוכל להביע את תחושותיו ואת עמדתו.
החוק הישראלי מכיר בזכות זו, וממנה אפוטרופוס לדין לילדים כדי לייצגם ולדאוג שטובתם תישמר.
חובת הדיווח במקרים של אלימות כלפי ילדים
במקרים של אלימות במשפחה כלפי ילדים, ישנם בעלי תפקידים שחלה עליהם חובת דיווח. על פי החוק, כל אדם שמקצועו נוגע לטיפול בילדים (כמו מורים, גננות, רופאים ואנשי רווחה) מחויב לדווח על חשד לאלימות כלפי ילדים לרשויות המתאימות.
בנוסף, חובת הדיווח חלה גם על כל אזרח במקרה של חשד לאלימות חמורה כלפי ילד.
סיוע לילדים נפגעי אלימות
לילדים הנחשפים לאלימות במשפחה ישנה אפשרות לקבל תמיכה פסיכולוגית ונפשית דרך גורמים מקצועיים.
שירותי הרווחה מציעים מסגרות תמיכה, כמו מקלטים לילדים ותחנות עזרה פסיכולוגיות, שמטרתן לספק לילדים סביבה בטוחה ולהעניק להם כלים להתמודד עם הטראומה שהם חוו.
סיכום
זכויות הילד במקרים של אלימות במשפחה הן זכויות מהותיות שנועדו להגן על הילדים ולוודא את שלומם. המדינה והמערכת המשפטית מיישמות את זכויות אלה באמצעות חקיקה, פרקטיקות משפטיות, ושירותי רווחה. חשוב לזכור כי הילדים הם לעיתים הקורבנות השקטים במצבי אלימות במשפחה, ולכן הכרחי לוודא שהם מקבלים את ההגנה המלאה שמגיעה להם.
במקרים בהם חוויתם אלימות במשפחה או במידה ואינכם בטוחים מהו הצעד הבא שעליכם לעשותו על מנת שתוכלו לנקוט בהליכים הנדרשים כנגד האדם המטיל אימה בתא המשפחתי, הרי שמומלץ לפנות לעורך דין שיבחן את הנושא בקפידה.
כמו-כן, לרשותם קווים חמים המאפשרים ליצור קשר בכל שאלה והתייעצות, וניתן באמצעותם לקבל את ההכוונה הנדרשת.
בכל שאלה והתייעצות משפטית הינכם מוזמנים לבקר באתר: https://www.ifvlaw.co.il/