זכויות לקויי למידה

צירוף המילים "ליקויי למידה" כולל בתוכו מגוון רחב של ליקויים, שלהם מכנה משותף אחד: ליקויים על רקע תפקודי או לימודי, המשפיעים על האדם הסובל מהן בצורת קשיים של למידת דברים מסויימים ורכישת מיומנויות חיים שונות. ליקויי הלמידה מתחלקים לסוגים רבים ולדרגות חומרה שונות.

זכויות לקויי למידה מיועדות להעניק ללקויי למידה הזדמנות שווה לזו של אנשים שאינם סובלים מלקות למידה ולסייע להם להתקדם בחברה.

ההתמודדות והזכויות

התלמיד המתגלה כמתקשה בלימודים או במסגרת החברתית יוכל לפנות לאבחון בצורה עצמאית או על ידי בית הספר שגילה את הבעיה. חשוב מאוד לדעת כי רק המאבחנים המוכרים על פי החוק יוכלו לתת אבחון שניתן להציגו לשם קבלת הקלות, או כפי שהן נקראות במוסדות החינוך- "התאמות".

המאבחנים הם פסיכולוגים שעברו הכשרה מיוחדת לאבחון ליקויי למידה, בוגרי תואר שני לליקויי למידה במוסדות מוכרים, קלינאיי תקשורת שקיבלו אישור ממשרד הבריאות (לאבחון ליקויי שמיעה), מרפאים בעיסוק (לאבחון דיסגרפיה) ונוירולוגים, פסיכיאטרים או רופאים מומחים להתפתחות הילד (לאבחון הפרעות קשב וריכוז). האבחונים עורכים כמה שעות ופזורים על פני פגישות אחדות. המבחנים בודקים את רמת הנבדק ביחס לסביבתו החברתית ולגילו.

לאחר האבחון, הדרך הטובה והמומלצת ביותר, היא ההוראה המתקנת שנועדה לעזור לתלמיד לסגל לעצמו אסטרטגיות חדשות, שיוכלו להקל על קשייו. ההוראה המתקנת פועלת בשיטה פרטנית ואורכת תקופה ממושכת. התלמיד מפתח מיומנויות, איתן הוא חוזר לכיתתו ומנסה להתמודד עם האתגרים. ישנם תלמידים הסובלים מהפרעות קשב קשות ומטופלים על ידי מתן כדורי הריטלין.

לתלמידים המוגדרים "ליקויי למידה" ניתנות הקלות שונות כדי לאפשר להם לעמוד ביעדים הנדרשים ולהצליח במשימות. ההקלות הן: מתן הארכת זמן במבחנים, עזרה בקריאת מבחנים ובחינה בעל פה. במידה ומדובר בתלמיד הסובל מדיסלקציה מסויימת (כאן הרחבה לגבי דיסלקציה) , הבוחנים אינם מתייחסים לשגיאות הכתיב.

זכויות תלמידים: עם סיום לימודי התיכון, במידה והתלמיד פונה הלאה ללימודים במוסדות גבוהים, עליו לעבור מבחנים פסיכומטריים או מבחני כניסה. גם כאן משרד החינוך מציע עזרה רבה במתן התאמות. אותן התאמות זהות לאלה הניתנות בבתי הספר, רק שבמקרים אלה התהליך מורכב. מתן ההקלות דורש אישור מיוחד של "המרכז הארצי לבחינות ולהערכה", אליו שולחים מסמכים שונים מהנבדק ולאחר מכן נערך לו אבחון נוסף.

מצב הסטודנטים ליקויי הלמידה

הסטודנטים בעלי ליקויי הלמידה, הלומדים במוסדות להשכלה גבוהה, זכאים להקלות רבות ולסיוע בתחומים שונים. ברוב המוסדות האקדמאיים קיימים מרכזי תמיכה. במרכזים יושבים יועצים, פסיכולוגים ומורים להוראה מתקנת, שבונים עבור הסטודנטים את תכנית הלמידה המתאימה לכל אחד, על סמך הליקויים שישנם. המוסדות מפעילים משאבים רבים כדי לתת לסטודנטים אפשרות להוכיח את יכולותיהם למרות הליקויים. הדבר מתבטא בהקלות במבחנים- בהארכת זמן, בבחינה בעל פה או בעזרה מגורם מקצועי בשעת מבחן, ממש כשם שניתן בבבתי הספר.

זכאות במוסדות המדינה

הורים לילדים בעלי לקויות למידה קשות במיוחד שגורמות לכך שקצב התפתחותם איטי יותר משאר בני גילם, וילדים אשר לומדים בבתי ספר לחינוך מיוחד או בכיתות לחינוך מיוחד בבתי ספר רגילים, זכאים להקלות ממס – שתי נקודות זיכויי, המנוכות ממשכורתם. מס הכנסה דורש לחדש את הזכאות מדי שנה ושנה. ההקלות במס ניתנות להורים לאותם הילדים עד להגיעם לגיל שמונה עשרה.

גם בביטוח לאומי ניתנות הקלות או קצבאות לילדים בעלי לקויות למידה קשות אשר לא מאפשרות להם ללמוד בבתי ספר רגילים ושמעכבות את התפתחותם. כאשר הילד מגיע לגיל שמונה עשרה, המוסד לביטוח לאומיבודק על ידי מבדקים רפואיים מסוגים שונים האם לקות הלמידה אכן מהווה נכות עבורו ובאמת מונעת ממנו לעבוד כפי שאדם בגילו יכול. במקרה כזה הוא מקבל אחוזי נכות וקצבת נכות.

תוכן עניינים
תמונה של דימה
דימה

דימה אחד ממייסדי האתר. מעל 10 שנות ניסיון בתחום