מעבר לבית אבות בגיל מבוגר אינו שלב פשוט וכרוך בהסתגלות לא מעטה בין אם מצדו של המועמד להיות דייר בבית האבות ובין אם בעבור בני משפחתו, שכן, מדובר באדם יקר, אשר היה פעיל וחיוני משך שנים רבות ולפתע הגיע למצב בו הינו מוכרח להיות נתמך סיעודי. בין השאר, מצב זה, מצביע על יציאתו של הקשיש מביתו ומחייו הקודמים, כפי שהכיר עד כה, אל חיים בתוך כותלי מוסד סיעודי, כחלק ממערך דיירים רבים וסביבה לא מוכרת.
ובכן, העובדה כי הקשיש הינו חלק ממערך דיירים, אינה הופכת אותו לנטול זכויות , בעת שהותו בבית האבות, לשם כך, רוכזו כאן זכויות דיירים בבתי אבות.
- הזכות לתהליך קבלה מסודר ואיכפתי: הכולל פגישה מסודרת עם הדייר ועם בני המשפחה, בכדי להבין את מצבו של הדייר, מהבחינה הנפשית והפיזית ולהתאים לו את אופן הטיפול, בהתאם לנתונים אלו. בעת הקבלה, ינכחו האנשים הבאים: אחות, רופא, מנהל המוסד, עובד סוציאלי, מרפא בעיסוק, פיזיותרפיסט ודיאטן.
- הזכות להסכים או לא להסכים לטיפול מוצע: חייבת להמצא האפשרות לקבל מידע בעבור כל בדיקה המעתגת להתבצע במסגרת השהות בבית האבות, כמו כן, לדייר ולבני המשפחתו ישנה הזכות להקבל חוות דעת נוספות גם מגורמים חיצוניים לגבי אופן הטיפול.
מאידך, חולה אשר מחליט לסרב לטיפול בשל סיבה זו או אחרת (בהנחה כי הוא צלול בדעתו), יש לו את הזכות המלאה לסרב.
קראו עוד על זכויות קשישים.
הזכות לחיות בתנאים נוחים
ברוב המוסדות הסיעודיים, החדרים משותפים כן חדרי השירותים המקלחות. יחד עם זאת , שמו של כל דייר חייב להופיע על גבי דלת החדר בו הוא מתגורר.
ליד כל מיטה יהיה פרגוד, אשר ייסגר וייפתח בהתאם לרצונו של הדייר ולרבות בעת טיפול בו, למען הגנה על כבודו ועל פרטיותו.
בנוסף, באם דייר מעוניין לצאת את כותלי המוסד הסיעוד, יש לקבל את אישור הצוות הרפואי, ואת ההסבר המתאים, בהתאם למצבו של הדייר טרם יציאתו.
חדרו של כל דייר, לרבות חדר השירותים והמקלחת, יהיו נקיים באופן שוטף, תוך הימנעות מהחלקת דיירים בעת ביצוע הנקיון.
אשפה תהא מפונה בכל יום ואפילו כמה פעמים ביום, מכל חדר בבית האבות.
בית האבות מחוייב לספק מתקני בטיחות תקניים ופועלים, כגון גלאי עשן, מטפים, יציאות חירום נגישות ופנויות, משטחים נוגדי החלקה, מתקני תמיכה כנגד נפילות אפשריות, לחצני מצוקה צמודים, פועלים ונגישים ועוד.
על בת האבות לתחזק מעלית תקינה, במיוחד אם הינו רב קומות, ובמקרים רבים, אף יותר ממעלית אחת.
לכל דייר הזכות לדרוש שקט, בכל מצב ועל הצוות והמבקרים לכבד זאת.
באם הדייר מבקש, זכותו לצאת לכל בילוי בין כותלי המוסד הסיעודי או מחוצה להם, לפי יכולתו וההשלכות של כך על מצבו.
כל דייר זכאי לתקשורת עם סביבתו הפנימית ו החיצונית, בין אם באמצעות מבקרים ובין אם באמצעות שיחות טלפוניות.
זכאי כל דייר להכניס לחדרו חפצים אישיים, העשויים לחמם מעט את שהותו במקום ולרכך מעט את המעבר, כמו פרחים, תמונות, ספרים, מכשיר רדיו וכדומה. כל עוד חפצים אילו אינם מפריעים את מנוחת שאר הדיירים במקום או/ו חלילה מסכנים אותם. באם לדייר ישנם כספים ו/או ציוד ערך אחר, רשאי הוא להפקידם בכל מקום ולאו דווקא בכספת בית האבות, היה ועשה כן, יהיה זה לאחר שקיבל הסבר מדוייק מה ההשלכות של כך.
בית האבות מחוייב לספק לכל דייר את האפשרות להתייחד עם קרוביו, מבקריו, בין אם בחדר, או בפינות ישיבה כלשהן, אשר בהן יוכלו לשבת יחדיו באין מפריע.
- הזכות לסודיות רפואית: אין להוציא כל פרטים רפואיים על שום דייר ללא כל הסכמה מצד הדייר, בא כוחו או משפחתו. בנוסף, בית האבות רשאי לספק העתק של המסמכים הרפואיים אשר בתיק הרפואי, כמובן עם הסכמה בלבד ותמורת סכום סמלי.
- באין אפשרות של דייר לנהל עצמו מבחינה פיננסית או/ גופנית, יוכל הוא למנות מיופה כוח בעוד מועד, או שיוכל להתמנות לו אפוטרופוס מבין קרוביו, בהתאם לחוק.
- היה ואחד מזכויותיו הבסיסיים נפגע, לכל דייר יש את הזכות להתלונן אל מול משרד הרווחה ומשרד הבריאות, בגין יחס רע, השפלה, הזנחה או פגיעה חלילה.
קראו עוד על מימוש זכויות רפואיות.