האם אפשר לשנות את דרגת הנכות שקבע ביטוח לאומי?

אנשים הסובלים ממצב רפואי מסוים, על בסיס גופני או נפשי, עשויים להיות זכאים לקבלת קצבאות מהביטוח הלאומי. לרוב, קבלת אותן הקצבאות תלויה בכך שמי שהגיש את הבקשה לכך (תובע הקצבאות) יאושר כנכה ויקבעו לו דרגת נכות רפואית וכן דרגה של חוסר יכולת לעבוד (דרגת אי כושר עבודה).

יחד עם זאת, חשוב לדעת שמכיוון כאשר מדובר במצב רפואי, אין מדובר במצב סטטי שלא משתנה. במידה וחלה הרעה במצב הרפואי או כאשר חלה ירידה ביכולת התפקוד, ניתן בהחלט לפועל על מנת לבצע שינוי בדרגת הנכות. השאלה המתבקשת היא באיזה דרך יש לפעול על מנת לקבל הכרה בדרגת הנכות ולממש את הזכות לקצבה גבוהה יותר.

תובעים את השינוי

כידוע, המוסד לביטוח לאומי איננו ממהר להעניק קצבאות וזכויות שונות ובפרט אין הוא מאשר דרגת נכות כזאת או אחרת למי שלא תבעה את ההכרה בו כנכה או מוגבל. מסיבה זו, לא קשה להסביר שגם מצב של שינוי דרגת נכות איננו מקבל ביטוי אוטומטי אלא מצריך פעולה אקטיבית מצידו של הנכה.

תביעה של שינוי דרגת נכות יכולה להיעשות במסלולים שונים, בהתאם למצבו של הנכה, בהתאם למשך הזמן שחלף מאז חל דיון בעניינו ולעיתים גם כתלות בדרגת הנכות הקודמת שאושרה לו. כאשר מדובר על מי שמקבל קצבת נכות כללית ולא גמלת נכות על סמך תאונת עבודה, הליך שינוי דרגת הנכות יהיה דומה להליך קביעת דרגת הנכות הראשונה.

במילים אחרות, יש צורך לאסוף מסמכים רפואיים שיעידו על המצב הרפואי והתפקודי, יש למלא טופס תביעה מתאים, להופיע בפני וועדה רפואית ולהמתין לקבלת תשובה. גם כאן, בהחלט יתכן שהוועדה הרפואית לא תקבל את טענות התובע ויש אפשרות לפנות בהמשך למסלול לערעורים.

שינוי נכות מתאונת עבודה

כאשר נקבעה לאדם דרגת נכות אשר התהוותה כתוצאה מתאונה בעבודה (פגיעה בעבודה), אין צורך לפעול בהליך האמור לעיל שכולל הגשת תביעה רגילה. במקרה זה, הדבר הנכון לעשותו יהיה להגיש תביעה על גבי טופס 228, שנועד לאפשר לביטוח הלאומי דיון מחודש במצב החמרה.

לטופס זה יש לצרף אישור מאת רופא קופת חולים וכן יש לחתום על נספח של וויתור סודיות רפואית. בהגשת תביעה מסוג זה, ממש כמו בהגשת תביעת נכות או תביעה לשינוי דרגת נכות כללית, ניתן להיעזר באיש מקצוע כגון חברת מימוש זכויות, עורך דין, עובדת סוציאלית וכדומה. יש לציין שהכרה בשינוי אחוזי הנכות כתוצאה מפגיעה בעבודה לא יוכרו רטרואקטיבית אלא רק החל מרגע הגשת תביעה זו ולכן, לא מומלץ להתעכב וכדאי להגיש את הטופס בהקדם.

קחו בחשבון: אחוזי נכות יכולים גם לרדת

חשוב לשים לב לכך שבדיוק כפי שניתן לקבל את הכרת הביטוח הלאומי בהידרדרות המצב הרפואי, יכול להיות גם המצב הפוך. המוסד לביטוח לאומי יכול לקבוע שמצבו הרפואי של התובע לא רק שלא הדרדר אלא דווקא השתפר ולכן – יקבעו לו קצבאות נמוכות יותר, בהתאם לאחוזי הנכות החדשים.

במקרה מסוים שנדון בבית המשפט לערעורים טענה תובעת שפקידי הביטוח הלאומי נהגו בה שלא כהלכה כאשר תבעה להכיר בה כמי שזכאית לאחוזי נכות גבוהים יותר (במקרה זה, כתוצאה מתאונת עבודה). על מנת לשכנע אותה לוותר על תביעתה איימו עליה, לדבריה, שהמוסד יפחית את הקצבה ואף יבקש החזר של תגמולים ששולמו לה בעבר.

בהמשך, אכן נדרשה האישה להחזיר כספים ששולמו לה אולם כאשר הגישה תביעה לבית המשפט ויוצגה בעניין על ידי עורך דין, הכיר בית המשפט בכך שמצבה הרפואי אכן מצדיק אחוזי נכות גבוהים יותר.

 

תוכן עניינים
תמונה של דימה
דימה

דימה אחד ממייסדי האתר. מעל 10 שנות ניסיון בתחום