חוק השמות בישראל

חוק השמות בישראל מתייחס לבחירה ורישום שמו של יילוד או החלפת השם. החוק בישראל אינו נוקשה ומתייחס רק למצבים שעלולים להטעות את הציבור, או במקרה של חילוקי דעות בין הורי הילוד.

שמו של אדם הוא אחד הדברים החשובים והמייצגים ביותר שעומדים לרשותו, בדרך כלל השם ניתן לאדם מהוריו, במקרים אחרים האדם רשאי להחליפו מכל סיבה שהיא, אך גם שמו של אדם, שהוא עניין כל כך פרטי ואישי כפוף לחוק והחלטת שר הפנים.

על פי החוק הישראלי לשמות, חייב כל אזרח בישראל להיות בעל שם פרטי ושם משפחה, אדם רשאי להיות בעל מספר שמות פרטיים, ובעל שם משפחה כפול ואף יותר מזה.

שם המשפחה

שם משפחתו של האדם נקבע עם לידתו, בדרך כלל הילוד יקבל את שם משפחתו של אביו, אלא אם הסכימו הוריו שהילד יקבל את שם משפחתו של אימו, או של שני הוריו, אז מדובר בשם משפחה כפול, אם מדובר בילד להורים שאינם נשואים, יקבל הילד את שם משפחתה של אימו, אלא אם רצתה אימו והסכים אביו שהילד יקבל את שם משפחתו.

שם פרטי

הורים נשואים יבחרו יחד את שם הילוד, ונדרשים שניהם בעת רישום הילד במשרד הפנים, במידה ואין ההסכמה בין ההורים, יקבל הילד שני שמות. אם ההורים אינם נשואים האם לבדה תקבע את שם הילד.

חוק השמות בישראל מתייחס גם לרישום בתעודת הזהות של שם האב, קטין שטרם מלאו לו שש עשרה שנה ושם אביו אינו ידוע, ייקבע השם לפי החלטת אימו, כמו כן רשאים הוא ואימו להחליט שלא לרשום שם כלל

החלפת שם לילד ולמבוגר

בעניין החלפת שם פרטי או שם משפחה, ילד מתחת לגיל שמונה עשרה יחליף את שמו רק בנוכחות שתי הוריו ואישורם במשרד הפנים, הוריו מקבלים בין היתר זכות להחליף את שמו שלא באישורו ונוכחותו, מעל גיל שמונה עשרה הבגיר רשאי להחליף את שמו ללא נוכחות הוריו, עם זאת לא ניתן יהיה להחליף שוב את השם בשבע השנים הבאות, במקרים חריגים ניתן להחליף את השם בתקופה זו באישור שר הפנים. כמו כן השם הישן ייכתב בפנקס שינוי שם במשרד הפנים, מידע זה פתוח לציבור ואינו חסוי.

גם שם משפחה ניתן להחליף, קטין שהוריו שינו את שם המשפחה, יקבל את שם המשפחה החדש של הוריו, בגיר רשאי לשנות את שם משפלתו כרצונו, עם זאת שר הפנים יכול לשלול את הבקשה אם יש חשש שהשם הנבחר יטעה את הציבור.

שינוי שם בעקבות נישואין

זכויות בנישואין ניתנות לזוגות אשר נישאו כדת וכדין, ובמקרים מסויימים גם לזוגות ידועים בציבור.

עם הנישואין רשאים בני הזוג להחליף את שם המשפח בהתאמה, לפי שמו של אחד בני מבני הזוג, או לבחור שם משפחה חדש, כמו כן יכולים בני הזוג לרשום שתי שמות משפחה. בכל מקרה חריג, שבו חש האדם שהחוקים פוגעים בו, רשאי האדם לנות בכתב לשר הפנים עם נימוק הבקשה.

סוגיה נוספת מתייחסת לילד מאומץ, עם האימוץ יקבל  הקטין את שם המשפחה של הוריו המאמצים, השם הפרטי לא ניתן לשינוי אלא אם קבע בית המשפט אחרת.

שמו של אדם חסר שם ייקבע על פי משרד הפנים, עם בחירת השם יילקחו בחשבון שמות הוריו ושמות הסבים והסבתות, כמו כן של  בן הזוג, במידה ויש.

באלף תשע מאות תשעים ואחת, עלו כארבע עשרה אלף יהודים מאתיופיה במבצע שלמה, שמותיהם של העולים החדשים היו קשים להגיה ואיות עברי עבור דברי השפה העברית, ולכן, מרבית העולים החדשים קיבלו שם חדש וישראלי ממשרד הפנים, השמות שניתנו בעיקר היו שמות מהתנ"ך, כמו: אברהם, שרה ובנימין. במקרים אחרים, תורגמו שמותיהם של העולים מאתיופיה לעברית, התקבלו שמות כמו תקווה וברוך. מהגרים מאתיופיה נהנים מזכויות עולים שונות.

.

תוכן עניינים
תמונה של דימה
דימה

דימה אחד ממייסדי האתר. מעל 10 שנות ניסיון בתחום