הדם, כידוע, הוא נוזל החיים ולו תפקיד חשוב בשמירה על טמפרטורה גוף מאוזנת, הולכה של חמצן אל הלב או ממנו, הסעה של מלחים, סוכרים, מינרלים, הורמונים וחומרים חיוניים אחרים לכל מקום בגוף.
על מנת למנוע מצב שבו פגיעות קלות הופכות לקטלניות, כולנו נולדים עם מנגנון לקרישת דם באופן טבעי. מנגנון זה עשוי להיפגע ולהוביל למצב רפואי שנקרא קרישיות יתר. מצב זה, הידוע גם בשם תרומבופיליה, עשוי להביא לפגיעה ממשית בחולה. במקביל, מצב זה מאפשר לעיתים קבלה של זכויות שונות, רפואיות או שאינן רפואיות.
מהי קרישת יתר?
לפני שנראה אילו זכויות יכולות לבוא בחשבון עבור חולים בקרישת יתר, נסביר בקצרה את מהות הבעיה. את הסובלים מתופעה זו ניתן לחלק לשניים – אלה שסובלים מהבעיה באופן מולד ואלה שסובלים מהבעיה באופן נרכש.
כאשר מדובר על מצב מולד, ישנה מעורבות של חסר בחלבונים מסוימים ושל חומרים נוספים שנחשבים לפעילים במנגנון קרישת הדם. גם בעיות גנטיות או אינזימטיות עשויות לתרום לתופעה.
כאשר מדובר על מצב נרכש, ישנן סיבות שונות שיביאו להופעה של קרישת יתר. בין השאר מצבים של חוסר תנועה ממושך, ניתוחים אורתופדיים, ניתוחי לב ומסתמים, מחלות דלקתיות מסוימות ואפילו היריון, מקושרים בהופעת קרישים בלתי מבוקרת.
בין הבעיות שמצב של קרישת יתר יכול להוביל אליהן ניתן לציין פגיעה לבבית עד כדי התקף לב, שבץ, תסחיף בריאות וכן פגיעה באיברים פנימיים שונים.
ניתן להיווכח שבעיה בקרישה יכולה להוביל לנזקים קשים, לפגיעה ביכולת תפקוד ואף למוות, אם כי יש כאלה שחיים עם הבעיה שנים רבות, באמצעות לקיחת תרופות מתאימות.
הזכות לטיפול ולאבחון
כאשר מאובחן מצב של קרישיות יתר, בין אם מדובר במצב מולד ובין אם מדובר במצב נרכש, זכאים החולים לטיפול רפואי מלא והצגת מכלול הפתרונות האפשריים והסיכונים. על הרופאים ועל הצוות הרפואי לנהוג בחולה בכבוד ועל פי כל המשתמע מחוק זכויות החולה.
חשיבות מיוחדת יש לאבחון מתאים לאנשים הנמצאים לסיכון לחלות בקרישיות יתר נרכשת לרבות נשים בהריון וכאלה המועמדים לניתוחים שונים. כאשר מצב של קרישיות יתר לא מתגלה בזמן במקרה של אישה הרה, הדבר עשוי להביא לפגיעה בעובר או להפלה. כאשר מדובר על מצבים אחרים שבהם הבעיה לא מאובחנת ולא מטופלת, עשויים להיגרם לחולה סיבוכים רפואיים ברמות שונות.
זכויות בביטוח הלאומי
מצב של תרומבופיליה לא גורר באופן אוטומטי זכויות במוסד לביטוח הלאומי. ישנם אנשים הסובלים מהבעיה במשך שנים ומסוגלים לתפקד באופן מלא באמצעות קבלת תרופות לדילול הדם או טיפול תומך אחר.
יחד עם זאת, ישנם מקרים שבהם הסובלים מהבעיה חווים קשיי תפקוד או התפתחות של תחלואה משנית שבהחלט עשויים להביא להכרה בנכות לתקופה מסוימת ואף לצמיתות.
חולי לב, למשל, אנשים המחלימים משבץ ואחרים זכאים למלוא הזכויות בביטוח לאומי, בהתאם למצבם הפרטני. כאשר מדובר על ילדים החולים בקרישיות יתר מלידה, ישנם מקרים שבהם ישנה זכאות לקצבת ילד נכה ולזכויות נוספות.
חשוב לבדוק ולהתייעץ
בשל ההבדלים המהותיים במצבם של חולים שונים ובשל מצבי הסיכון השונים שהם עומדים בפניהם, יש מקום להתייעץ עם מומחים בתחום לפני הגשת תביעה במוסד לביטוח לאומי.
במידה ומדובר על חולים שמטופלים בתרופות או כאלה שעברו אירוע קשה כגון פגיעה מוחית, למשל, הצוות הרפואי או עובדת סוציאלית של בית החולים ידעו להעריך האם יש מקום לפנות לביטוח לאומי.
על כך פנים, במידה ומחליטים להגיש תביעה, ההחלטה תתקבל רק לאחר קיום וועדה רפואית. במידה ויקבעו אחוזי נכות, יהיה החולה זכאי, על פי רוב, לזכויות כגון קצבאות שונות, הטבות מס ועוד.