זכויות פליטים

נושא הפליטים מעסיק מאוד את השיח הציבורי בישראל בשנים האחרונות, בעיקר נוכח התגברות כניסת הפליטים לשטחי ישראל מאזור הגבול עם מצרים. רוב הפליטים בישראל, המוגדרים כאלו רשמית על ידי מדינת ישראל, מגיעים ממדינות אפריקה והן הגיעו לישראל לאחר מסעות קשים ומסוכנים ממדינות המוצא שלהם, דרך מדבריות וסכנות רבות. מעבר לויכוחים לגבי קבלת הפליטים והמשך הטיפול בהם מטעם המדינה, הנושא של זכויות פליטים זוכה לאזכורים רבים בתקשורת ומדובר על נושא מורכב מאוד ולעיתים קשה עבור אותם פליטים.

ראשית יש להסביר כי הנושא של זכויות פליטים בישראל אינו מוסדר כראוי באמצעות חקיקה מלאה ובמקרים רבים ישנן תקנות מנחות או החלטות שמתבצעות על בסיס של מקרה ספציפי. ארגוני זכויות אדם שונים הפעילים בישראל מנסים לקדם נושאים אלו בחקיקה והסדרה אך בהחלט ישנם מקרים רבים בהם החוק אינו ברור דיו בנושא זכויות פליטים והסובלים המיידיים מכך הם כמובן הפליטים עצמם – לעיתים מדובר על ילדים ובני נוער.

הגדרת הפליטים ככאלו

בישראל קיימת במקרים רבים סחבת מצערת אפילו לגבי הנושא של הגדרת הפליטים ככאלו באופן רשמי. קיימות שתי הגדרות בנושא זה:

  • פליט: מי שנמלט מארץ מוצאו בשל מלחמה או לאחר שנרדף עקב גזעו, דתו, לאומיותו, השתייכותו החברתית, דעותיו הפוליטיות – והוא הוכר כפליט במדינה אליה הגיע לצרכי מקלט.
  • מבקש מקלט: ההגדרה שבה נמצאים רוב הפליטים בישראל, מי שנמלט מארצו, הגיע למדינה אחרת והוא מבקש בה מקלט. מדינת היעד בוחנת את מעמד האדם וקובעת האם הוא זכאי להגדרה של פליט ובמקרים בהם הוא אינו זכאי על מבקש המקלט להיות מגורש. מבקשי מקלט רבים בישראל מוחזקים בתנאי מעצר למשך תקופות ארוכות של אפילו כמה שנים או שהם משוחררים בתנאים מגבילים שמחייבים אותם לפעול (לעבוד) שלא במסגרת החוק.

לכל אדם הזכות לבקש מקלט ממדינת ישראל.

הזכות לאי החזרה למדינת המוצא

על פי חוקי פליטים בינלאומיים בנושא זכויות פליטים, זכות בסיסית וחובה של מדינות מקלט היא אי החזרה של הפליטים למדינת המוצא שלהם אם נשקפת להם בה סכנת חיים או סכנה מוחשית לחירותם על בסיס גזע, דת, דעות, השתייכות חברתית וכדומה. מבחינת זכויות פליטים, זכות בסיסית זו תקפה גם למבקשי מקלט שעדיין לא הוגדרו רשמית כפליטים.

זכויות פליטים בעת הגשת בקשת מקלט

על כל מבקש מקלט להגיש בקשה רשמית לקבלת מקלט ממדינת ישראל, בעזרת ארגוני פליטים וזכויות אדם או ישירות מול משרד הפנים. ישנם זכויות פליטים מסוימות לגבי תהליך הגשת הבקשה. למשל הזכות לבקש מראיין גבר או אישה על מנת להקל את מסירת הגרסא של מבקש המקלט או בקשה מיוחדת אחרת לגבי ראיון בקשת המקלט. פליטים המוגדרים מבקשי מקלט שבקשתם למקלט נדחתה רשאים לערער על ההחלטה.

זכויות פליטים נוספות לגבי מבקשי מקלט

  • הזכות להיות מיוצג על ידי עורך דין מול רשויות ישראל ומול ארגוני הפליטים של האו"ם.
  • הזכות לקבל פרטים מפורטים לגבי דחיית בקשת המקלט של אדם ספציפי.
  • זכות לבקש להישאר בישראל על בסיס צרכים הומניטאריים אפילו לאחר שבקשת המקלט נדחתה.

זכויות פליטים במעצר

  • כל מבקש מקלט ופילט שנעצר ע"י הרשויות חייב להיות מובא בפני קצין פיקוח גבולות לשימוע תוך 24 שעות וכמו כן להציג את המקרה שלו בפני בית דין מנהלי תוך כ-4 ימים.
  • הזכות להיפגש עם נציגי ארגון הפליטים של האו"ם.
  • זכות לגישה סבירה לטלפון.
  • זכות לקבלת טיפול רפואי על פי הצורך.
  • זכות להיות מוחזק בנפרד מאסירים פליליים ישראלים.
  • זכות לקבל את כל החפצים והמסמכים האישיים בעת השחרור.

ישנן עוד זכויות פליטים רבות והיבטים רבים אחרים לנושא זה ועל מנת לקבל את המידע המלא ואת הסיוע המתאים רצוי לפנות למוקדי הסיוע וארוגני זכויות האדם השונים בפועלים בתחום זה בישראל  או באתר זכותי של מט"ח.

עוד בנושא: זכויות ואזרחות.

תוכן עניינים
תמונה של דימה
דימה

דימה אחד ממייסדי האתר. מעל 10 שנות ניסיון בתחום