זכויות נפגעי תאונות דרכים

כיום נהרגים בארצנו כ-500 אנשים בשנה בתאונות דרכים, ונפצעים למעלה משלושים אלף אנשים.

תאונת דרכים מוגדרת על פי החוק לפיצויי נפגעי תאונות דרכים כתאונה שארעה בנסיעה, חניה, כניסה או יציאה, טיפול או תיקון, דחיפה או גרירה של כל כלי רכב מנועי. רכב מנועי על פי החוק מוגדר ככל כלי רכב שמוכשר לנסיעה על כביש. רכב נגרר נכלל גם הוא בהגדרה זו.

זכויות נפגעי תאונות דרכים: במקרה של פגיעה או פציעה תביעת הפיצויים יכולה להתבצע כנגד מספר גורמים. על פי חוק הפיצויים זכאי הנפגע לפיצויים מהמדינה לפי הסכומים הקבועים בחוק.

בנוסף, הנפגע נהנה מזכויות לפיצויים מביטוח הרכב או החיים אותם רכש בעבר. גורם נוסף הוא הגורם הפוגע או המעורב בתאונה, אותו ניתן לתבוע במקרה וניתן להוכיח כי הפגיעה נגרמה בגללו.

חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים קובע דרגות נזק עיקריות שעל פיהן מתבצע חישוב הפיצועים להם זכאים הנפגעים.

סבל וכאב

הסכום המקסימלי לפיצויים בגין סבל וכאב עומד על ממוצע של 150,000 ש"ח ומתעדכן בכל חודש בצמוד למדד. בחישוב גובה הפיצויים משתתפים שלושה גורמים – גיל הנפגע בתאונה, מספר אחוזי הנכות, ומספר הימים בהם היה מאושפז הנפגע בבית חולים לאחר התאונה.

הוצאות רפואיות

כל אזרח במדינת ישראל המבוטח בביטוח בריאות ממלכתי זכאי לכיסוי מלא של ההוצאות הרפואיות הנגרמות כתוצאה מתאונת הדרכים. תרופות, אשפוזים וטיפולים הנדרשים להחלמתו של הנפגע ישולמו במלואם על ידי המוסד לביטוח לאומי, ועל ידי קופת החולים בה היה חבר הנפגע. עבור הוצאות רפואיות שאינן מכוסות בביטוח הממלכתי תשלם חברת ביטוח הרכב בה היה מבוטח הנפגע.

זכויות רפואיות נוספות קיימות עבור כל אדם הזקוק לטיפול רפואי מתוקף חוק זכויות החולה.

הוצאות ניוד

הנפגע זכאי לתשלום עבור כל אמצעי הניוד הנדרשים לו לאחר התאונה כגון התאמת כלי הרכב שבאמצעותו לאחוזי הנכות, הוצאות תחבורה ציבורית וכו'.

הוצאות דיור

הוצאות אשר בית המשפט ימצא כנחוצות וחיוניות לנפגע בעקבות התאונה כגון התאמת המגורים לנכות, מעליות, שינוי מקום מגורים על מנת להתאימו לנפגע וכו' ישולמו על ידי המדינה על פי חוק הפיצויים.

אובדן פרנסה וכושר עבודה

חוק הפיצויים קובע כי אדם הנפגע בתאונת דרכים זכאי לפיצויים בגין אובדן יכולת הפרנסה שלו עקב תאונת דרכים. גובה הפיצויים המקסימלי נקבע על פי החוק כגובה השכר הממוצע במשק פי שלוש. את הפיצויים יקבל הנפגע בחישוב התקופה בה היה מנוע מלעבוד ולהתפרנס כתוצאה מתאונת הדרכים, ותקופת ההחלמה שלאחר מכן בה כושר העבודה לא היה בשיאו.

במקרים בהם ניתן להוכיח באופן ישיר כי התאונה גרמה לקיצור חייו של הנפגע, יהיה זכאי הנפגע לתשלום פיצויים על כל אותה התקופה בה יכול היה לעבוד וקוצרו חייו.

אדם שהוכיח כי פרצה בו מחלה בעקבות התאונה, או שהתאונה היוותה גורם המניע של המחלה יהיה זכאי לפיצויים גם כן. כמו כן, אדם שהוכיח כי נפגע בתאונת דרכים בעת העבודה זכאי אף הוא לזכויות ופיצויים מביטוח לאומי.

הוצאות משפט ותשלומי ביניים

חוק הפיצויים קובע כי הוצאות המשפט, הצילומים, שכר עורכי הדין והוצאות נוספות ישולמו על ידי המדינה במקרה שהוכחה הזכאות. בנוסף, החוק קובע כי במהלך תביעת הפיצויים שעלולה לקחת זמן רב, רשאי בית המשפט לשלם לנפגע תשלום תכוף הנועד לכיסויי הוצאות המחיה של הנפגע בזמן המשפט. הוצאות אלו תקוזזנה מסכום הפיצויים הסופי שייקבע בתום תביעת הפיצויים.

מידע נוסף ניתן למצוא באתר משרד הבריאות.

תוכן עניינים
תמונה של דימה
דימה

דימה אחד ממייסדי האתר. מעל 10 שנות ניסיון בתחום