מחלות ראומטיות הוא שם כולל ליותר מ- 100 מחלות כרוניות שונות המוכרות על ידי מדע הרפואה, מחלות אלו פוגעות בשלד הגוף, במערכת השרירים, במפרקים, בגידים, בסחוסים, בעצמות, בכלי הדם ובאיברים פנימיים. חלק מהמחלות הינן אוטואימוניות בגינן נפגעת מערכת החיסון של הגוף וזה תוקף את עצמו. כ-17% מתושבי ישראל חולים במחלה ראומטית כלשהי.
מאחר ומדובר בקבוצה גדולה של מחלות קיימים תסמינים רבים ושונים למחלות השונות, תסמינים שונים עלולים להתמקד באזורים הפגועים השונים וחלק מהתסמינים עשויים להופיע בכל הגוף.
עם זאת התסמין העיקרי של מחלות ראומטיות הוא כאבים במפרקים, עצמות, שרירים המלווים בקושי בהנעת המפרקים. בנוסף עלולים להופיע תסמינים של עייפות, חולשה, רגישות, חוסר תיאבון, ירידה במשקל, חום גוף גבוה או נמוך מהממוצע.
מחלות ראומטיות קשות משפיעות לרעה על תפקודם היומיומי של הסובלים מהן ולכן זכאים להטבות כספיות וזכויות מצד גורמים ציבוריים במדינה.
המוסד לביטוח לאומי
הגוף העיקרי המעניק זכויות והטבות כספיות לחולים במדינת ישראל. לשם קבלת הטבות מביטוח לאומי על החולה במחלה ראומטית להגיש תביעה לקבלת אחוזי נכות מצד המוסד לביטוח לאומי. את התביעה על החולה להגיש בעצמו לסניף המוסד לביטוח לאומי הקרוב למקום מגוריו בצירוף מסמכים רפואיים המאשרים את דבר מחלתו, אישורי עבודה ושכר וכל מסמך שיכול לסייע בהערכת מצבו של החולה.
לאחר הגשת התביעה יזמן המוסד לביטוח לאומי את החולה לוועדה רפואית שם ייקבעו על ידי רופא מומחה אחוזי הנכות המגיעים לאותו אדם עקב מחלתו. בנוסף יקבעו אחוזי כושר אי- ההשתכרות של האדם.
אדם החולה במחלה ראומטית קשה שהוועדה הרפואית של המוסד לביטוח לאומי קבעה כי כושר השתכרותו ירד בלפחות 50% זכאי לקבלת קצבת נכות כללית, זוהי קצבה המשולמת באופן חודשי כאשר סכום הקצבה נקבע בהתאם לאחוזי הנכות ודרגת אי הכושר שנקבעו לחולה.
נוסף על כך זכאי אדם שעקב מחלתו הראומטית הפך לסיעודי ואינו יכול לתפקד בצורה עצמאית לקצבת שירותים מיוחדים המסייעת במימון הכספי של עובדים זרים.
נוסף על קצבת הנכות הכללית זכאי אדם החולה במחלה ראומטית קשה המגבילה את תנועתו וניידותו לקצבת ניידות חודשית שנועדה לסייע במימון ההוצאות עבור רכב נכה.
המוסד לביטוח לאומי מעודד חולים הזכאים לקבלת קצבת נכות כללית לצאת לעבודה ועל כן חולים במחלות ראומטיות הממשיכים לעבוד ימשיכו לקבל בנוסף למשכורתם את כספי הקצבה, שתופחת בהתאם לעלייה בשכר. במקרה של החמרה והפסקת העבודה יוחזר תשלום הקצבה המלא.
חולים במחלות ראומטיות שהוכרו כנכים על ידי המוסד לביטוח לאומי ומקבלים קצבת נכות כללית זכאים לזכויות נוספות מגופים שונים במדינה.
זכויות נוספות
מס הכנסה: חולים במחלות ראומטיות שנקבע במוסד לביטוח לאומי כי סובלים מנכות של 100% בגין המחלה או נכות של 90% בגין המחלה הראומטית וליקויים רפואיים נוספים זכאים לפטור מתשלומי מס הכנסה.
רשויות מקומיות: חולה במחלה ראומטית המקבל קצבת נכות כללית זכאי יהיה להנחות בתשלומי הארנונה.
משרד התחבורה: חולה הזכאי לקצבת נכות כללית וסובל מאי- כושר יציבה בדרגה העולה על 74% יהיה זכאי להנחה בתחבורה הציבורית.
משרד השיכון והבינוי: כאשר כושר אי ההשתכרות שנקבע על ידי המוסד לביטוח לאומי עולה על 74% זכאים יהיו החולים במחלות ראומטיות להקלה בתשלומי שכר הדירה או להנחה ברכישת דירה מחברות ציבוריות.
נוסף על הגופים הציבוריים המעניקים זכויות, חולים במחלות ראומטיות שחתמו עוד בטרם מחלתם על פוליסת ביטוח פרטית זכאים מעת שפרצה המחלה לזכויות שנקבעו בה. זכויות כמו פיצוי על אובדן כושר השתכרות, גילוי מחלות קשות וכו'.