זכויות בעלי החיים

באמצעות תפיסת החיים של התנועה לזכויות בעלי החיים, בחברה האנושית מכירים בהם כזכאים להתחשבות ולשמירה על ביטחונם ועל צרכיהם הבסיסיים, כשם שבני האדם זכאים לכך. המציאות היומיומית המתועשת מוכיחה עד כמה צריך שינוי משמעותי ודרסטי של תפיסת מעמדם של בעלי החיים בקרב החברה, ועד כמה צריך לראות אותם כפרטים בפני עצמם, שגם להם מגיע "ליהנות" מזכויות, והגיע הזמן להפסיק לראות אותם אך ורק כרכושם של בני האדם המחזיקים בהם.

שום אינטרס באשר הוא למען בני אדם, אינו מצדיק יחס מתעלל, משפיל ואכזרי כלפי בעלי החיים. התנועה לזכויות בעלי החיים באה וטוענת כי העובדה שבעלי החיים משתייכים לזן ביולוגי אחר מאשר בני האדם, לא מצדיקה פגיעות בהם, גם אם הן מתבצעות לצורך הכנת מזון מהחי (בשר, ביצים וחלב), הסרת פרוות ועורות כדי לייצר בגדים, וכדומה. התנועה הקוראת לזכויות בעלי החיים ממקדת את כוחותיה וקולותיה נגד המוסדות הממוסחרים אשר פוגעים בחיות, וביניהם ניסויים בבעלי חיים לצורך פיתוח מוצרים או מחקר, או לשם בידור להנאתם של בני האדם.

הזכויות, ולאילו בעלי חיים הן מגיעות

התנועה לזכויות בעלי החיים אינה דורשת מהחברה האנושית להגיע ליחס שווה בין בני אנוש לבין בעלי החיים, אלא קוראת להתחשבות שווה כלפיהם, כשם שמתחשבים בבני אדם, כלומר יש צורך להתאים את הזכויות אל הצרכים הבסיסיים שלהם.

כשם שהאנשים שונים זה מזה, כך גם בעלי החיים, על סוגיהם, ויישומו של רעיון השוויון שונה מאוד בין בעלי החיים לסוגיהם. הקריטריון הראשון והחשוב ביותר של ההכרה בזכויות בעלי החיים הוא מניעת הסבל- כמעט כל בעלי החיים, באשר הם, חשים בכאב וסובלים בעקבות זאת, בעיקר אלה בעלי מערכת עצבים מרכזית וחוליות, כגון יונקים, עופות, זוחלים, דגים ודו- חיים, אמנם הם לא לבד. ישנם בעלי חיים חסרי חוליות ומערכת עצבים אשר חשים בכאב וסובלים ממנו, כגון סרטנים ותמנונים.

החלטת מניעת הכאב והסבל, היא החלטה מוסרית בסיסית של בני האדם. אם ייצור מרגיש, אזי להרגשותיו ישנה חשיבות רבה, כשם שישנה לבני האדם. כאשר בעל חיים סובל מכאבים חזקים כתוצאה מהתעללות כלשהי שעבר, או מהוצאתו בכוח פיזי מן הכלוב, ועל ידי כך נגרם לו שבר באיבר בגוף, אין זה אומר שהוא סובל פחות מבני האדם, במידה והיו עוברים את אותו סבל. הרעיון שעומד מאחורי זכויות בעלי החיים הוא שכל כאב הנו כאב באשר הוא, כל חוויית תסכול היא חוויית תסכול וכל רצון הוא רצון, בין אם הם של בני אדם ובין אם הם של בעלי חיים. עוצמת ההרגשה היא זו שחשובה ולא זהות הגוף שמרגיש.

מהות הדרישות של התנועה לזכויות בעלי החיים

מכיוון שכיום רבים מבעלי החיים, כגון תרנגולים, נמצאים בידי בני האדם בכמויות גדולות ובתנאים כאלה שאם ישוחררו, הם לא יצליחו לשרוד, לא מדובר בשחרור כזכות. מהסיבה הזאת, התנועה לזכויות בעלי החיים מתכוונת בעיקר למניעה של "ייצור" חיות באופן תעשייתי, כגון פיטום, הזרקת חומרים לצורך גדילה וכדומה. דרכים אלה מביאות איתן כאב, תסכול וסבל אדיר, ובסופו של דבר גם מוות מיותר וחסר צדק.

לבעלי החיים, כמו לבני האדם, יש זכות בסיסית לחיות ברווחה בהתאם לצרכיהם ולא בהתאם למה שנוח ומתאים לבני האדם. אנחנו יכולים לשקול פשרות מסוימות על חשבונם של בעלי החיים, אך ורק כשאין ברירה אחרת. העדפות מטעמים כגון נוחות, תענוג והרגל, אינן תירוץ לפגעיה בבעלי החיים, ואינן מוצדקות כלל ועיקר.

תוכן עניינים
תמונה של דימה
דימה

דימה אחד ממייסדי האתר. מעל 10 שנות ניסיון בתחום