זכויות רפואיות לסובלים מתסמונת אנטיפוספוליפיד

ישנן מחלות שונות אשר מקושרות על סיכון מוגבר להיווצרות קרישי דם וחסימות בעורקים ובכלי הדם השונים. לצד מחלות שגורמות למוח העצמות לייצור יותר מדי כדוריות דם אדומות יש גם תסמונת ידועה שמאופיינת בהיווצרות של דם סמיך עם קרישיות יתר.

תסמונת זו נקראת בשם תסמונת אנטיפוספוליפיד והסובלים ממנה עשויים להיות מוגדרים גם כחולים כרוניים. במקרה של חשד לקיומה של תסמונת זו חשוב להכיר כמה זכויות מרכזיות בהקשר של טיפול רפואי, אבחון ועוד.

אבחון התסמונת

מבחינה רפואית, מוגדרת התסמונת כמצב של קרישיות יתר של הדם עם סיכון מוגבר לפגיעות נלוות. זכות חשובה של החולים והחולות בתסמונת זאת הינה אבחון מתאים, כזה שבזכותו ניתן הטיפול הנכון שמונע בעיות קשות או מקטין את הסבירות לסיבוכים רפואיים.

התסמונת, שמסומנת פעמים רבות גם כ- APLS מעמידה את החולה בסיכון להיווצרות חסימות בוורידים, חסימה בריאות, שבץ, פגיעה בראיה ועוד. בקרב נשים, נפוצים מאוד מקרים של הפלות, לרבות הפלות חוזרות ונשנות במידה ולא התקבל אבחון מוקדם ולא ניתן טיפול.

לצורך אבחון זכאי המטופל לפנות לקופת חולים ולעיתים תידרש הפניה לבית החולים. על פי רוב תיעשה בדיקת דם לאיתור נוגדנים שיצביעו על התסמונת. לעיתים תידרש בדיקת הדמיה ולרוב יהיה מעורב בתהליך גם מומחה רפואי בתחום ההמטולוגיה (רפואת דם) או מומחה למחלות ראומטיות.

טיפול בתסמונת אנטיפוספוליפיד

על מנת להקטין את הסיכון לפגיעה לבבית, לפגיעה בגפיים עד כדי נמק, לפגיעה בראיה ואירועים אחרים, חשוב לקיים מעקב רפואי מתמשך. זכותו של המטופל היא לקבל מענה לכל תלונה ולקבל את הטיפול המקובל בהתאם למצבו. בין סוגי הטיפול המקובלים בקרב החולים בתסמונת –

  • משככי כאבים, כאשר המטופל סובל מכאבי ראש, מיגרנות, ומיחושים אחרים המקושרים עם המצב הרפואי.
  • שימוש בנוגדי קרישה כגון אספירין או קומדין. תרופות אלה חשובות מאוד בעיקר כאשר החולה אובחן כסובל מפקקת.
  • עבור נשים שנמצאות בסיכון מוגבר להפלה בשל התסמונת או כאשר ידועות הפלות קודמות בשל התסמונת נהוג טיפול ייעודי נגד קרישה. גם מעקב וטיפול צמוד לאחר הלידה הוא הליך מקובל.
  • כאשר מופיעות תופעות לוואי המקושרות עם התסמונת כגון מחלות עור או פצעים ברגליים יינתן טיפול בהתאם למצבו של החולה.

למה היא נחשבת מחלה כרונית?

רבים מהסובלים ממחלות דם ובעיות קרישה, לרבות הסובלים מתסמונת אנטיפוספוליפיד יוכרו כחולים כרוניים. כחולים כרוניים זכאים המטופלים לטיפול איכותי ורציף, שניתן על פי הצורך, על פי הסימפטומים והתלונות וללא עיכובים מיותרים. עוד זכאים החולים הכרוניים לסיוע במימון תרופות, וזאת בשל העובדה שהם זקוקים לתרופות רבות או באופן מתמשך. חולה כרוני לא ישלם עבור תרופות המצויות בסל התרופות מעל לתקרה שנקבעה לאותו הזמן.

זכויות בביטוח לאומי

עבור חלק מהחולים בתסמונת ישנה זכאות למימוש זכויות שונות גם מול ביטוח לאומי. כאשר לחולה אושרו אחוזי נכות רפואית הוא עשוי להשתתף בתהליך של שיקום מקצועי. מלבד זאת, עשוי החולה שנמצא כסובל ירידה של ממש בכושר העבודה לקבל גם קצבת נכות לזמן מוגבל או לצמיתות. הדבר מותנה בבחינת התאמה בוועדה רפואית והתייחסות לקריטריונים של ספר התפקוד המעודכן.

במידה והחולה סובל מכמה ליקויים או מחלות, ניתן להתייחס לכולם בקביעת דרגת הנכות. עבור חולים שסובלים מקושי בניידות ישנה אפשרות לסיוע נוסף בהקשר זה וכך גם לגבי מי שנזקק לעזרה קבועה של מטפל בביצוע פעולות שכיחות. יש גם לציין שמי שאושרה לו קצבת נכות כללית זכאי להטבות כספיות והנחות שונות ברשויות שונות, הנחה בארנונה ומים, הטבות מס ועוד.

תוכן עניינים
תמונה של דימה
דימה

דימה אחד ממייסדי האתר. מעל 10 שנות ניסיון בתחום