מתן זיכוי או זיכוי חלקי בקניית מכשירי שמיעה לילדים מתחת לגיל 18, הוא בהחלט צעד המאפשר חיים נורמאליים, אך כדי לפתח את שפת הילדים בעלי ליקוי שמיעה ואת יכולתם לתקשר, חשוב לעשות מעבר לכך.
עמותות (כמו עמותת מיחא למשל ), מספקות מעונות שיקומיים לפעוטות בין הגילאים שנה ועד שלוש שנים, בעלי ליקויי שמיעה, אשר כניסתם לאותם מעונות מאושרת על ידי ועדת הערכה מטעם משרד הבריאות ומשרד הרווחה.
אומנם במשך שמונה שנים עלות המימון של משרד הבריאות למכשירי שמיעה לילדים, נשארה זהה מבלי שתעודכן וזאת למרות שחלו שינויים רבים במהלך אותו זמן, שכללו פיתוח מכשירי שמיעה, שכלולם וכיוצא בזה – גם התייקרות מחירם. יחד עם זאת, כנראה שבאמת אין מה לבכות על חלב שנשפך, וכעת לאחר שנים של עוול, משרד הבריאות לאחר התעקשויות מול הממשלה, הצליח להעלות את מימון המדינה מ-3,500 שקל למכשיר ל-7,000 שקל לכל מכשיר, מימון שיכנס לתוקפו החל מחודש ינואר הקרוב.
המרוויחים: ילדים לקויי שמיעה והוריהם
מי שיכול להרשות לעצמו לחייך לנוכח השינוי במדיניות משרד הבריאות הם אך ורק ילדים לקויי שמיעה והוריהם. לשאלה מדוע המימון חל דווקא על ילדים ולא גם על מבוגרים יותר, נעוצה בדחיפות שיש בצורך במכשיר בקרב ילדים, שכן חוש השמיעה מהווה נדבך חשוב בפיתוח השפה בקרב ילדים, אשר בשנותיהם הראשונות לחיים מכילים גמישות מוחית גבוהה יותר משל מבוגרים, כך שילדים המאובחנים כסובלים מלקות שמיעה יכולים ביתר הצלחה, מאשר מבוגרים, להשתקם, לקטוף הצלחות רבות ובעלי סיכויים טובים להפוך לאנשים פעילים ומצליחים כמו כל אחד אחר.
על פי הערכות כיום ישראל מכילה כ-650 אלף אנשים הסובלים מלקות שמיעה, עלות מכשירי שמיעה כיום נעה בין שמונה לעשרה אלף שקל, כיום החוק מאפשר מתן זיכוי חלקי, הנקרא "גמלת ילד חירש", מטעם הביטוח הלאומי על סך של שלוש אלף שקל לילד, הזיכוי יכול להינתן לשני ילדים וכל שלוש שנים.
זכויות נוספות של לקויי שמיעה
כמו כן משפחת הילד לקוי השמיעה זכאית להנחה בעלות התקנת טלפון, עלות השימוש ופעימות מונה. משפחה שמעוניינת בקבלת זיכוי זה, נדרשת להגיש לאגף השיקום, וכן גם למשרד הרווחה את המסמכים הבאים: טופס מאחד ממשרדי "בזק" לבקשת ההנחה, עותק של תמונת ההורה, כפי שהיא בתעודת הזהות וכן טופס פרטי הילד לקוי השמיעה, המצורף לתעודת הזהות של ההורה, כמו כן על ההורה לספק עותק של חשבון הטלפון האחרון, ובנוסף עותק של קצבת הילד לקוי השמיעה.
כיצד מקבלים את הזיכוי?
מתן הזיכוי על מכשירי השמיעה נעשה על ידי סניף משרד הבריאות באזור מגוריך, כשההחזר הכספי מתבצע לאחר שהורי הילד לקוי השמיעה, דואגים לבצע בילדם בדיקת שמיעה (אודיוגרמה) ומגישים בעקבות כך, ללשכת הבריאות מכתב הממליץ לרכוש את המכשיר, עם ציון סוג המכשיר ובתוספת עותק של תוצאות בדיקת השמיעה. על ההורים להציג עותק המעיד כי אכן המכשיר נרכש ואת סוג המכשיר, מסמך זה יכול להיות קבלה מקורית או חשבונית. כמו כן על רופאו של הילד לצרף להוריו מכתב המלצה, בתוספת אבחנה רפואית וסיבת הצורך במכשיר השמיעה.
הנחה וזיכוי ללקויי שמיעה מבוגרים
לעומת זאת, בכל הנוגע למבוגרים מעל גיל 18 הסיפור הוא קצת אחרת, אלא אם כן אדם נפגע בתאונת עבודה או כתוצאה מעבודתו, ובעקבות כך סובל מליקוי שמיעה, אין הוא זכאי להנחה או זיכוי חלקי כלשהו ברכישת מכשיר שמיעה. האופציה היחידה של תושבי ישראל לזכות בהנחה כלשהי במידה ואדם לוקה בליקוי שמיעה, הוא באמצעות קופות החולים שמכניסות בתוך חבילות הביטוחים שלהן גם אופציה להנחות או מתן מכשירי שמיעה למי שלוקה בשמיעתו.
ראו גם: זכויות חירשים