דיור מוגן לנכי נפש

תוכן עניינים

בכדי שנכי נפש לאחר שחרורם ממוסד פסיכיאטרי, או פגועי נפש המתגוררים עם הוריהם, יוכלו להשתלב בקהילה, באה "ועדת סל השיקום" במשרד הבריאות ומציעה מסגרות דיור מוגן לנכי נפש. הוועדה מחליטה על סוג המסגרת של הדיור המוגן, בהתאם למצבם הנפשי וליכולותיהם. אנשים שפונים אל "ועדת סל השיקום" הוכרו מטעם ביטוח לאומי כנכים על רקע נפשי, והם חייבים להיות בעלי 40% לפחות של נכות נפשית.

מסגרות הדיור המוגן

סוג דיור זה מיועד לנכי הנפש הנמצאים בקהילה ולא במוסדות סגורים, והם לא זקוקים להשגחה ולהדרכה צמודה, אלא מתפקדים בכוחות עצמם, כשברקע ישנם אנשי מקצוע שמסייעים להם מספר שעות ביום.

במסגרות הדיור המוגן לנכי נפש, ניתן להתגורר בכל דירה בה בוחר הדייר. הדירות יכולות להיות בבעלות אותו אדם, בבעלות הדיור הציבורי או דירות שכורות. נכי הנפש יכולים להתגורר עם שותפים או לבדם. ישנן דירות שכורות שאחראיות לריהוט בייתי ולתחזוקת הדירה. הדירות פזורות בכל הארץ, ובדירות משותפות חיים יחד שלושה עד חמישה נכי נפש שמנהלים יחדיו את משק הבית ומבצעים את המטלות.

הגורמים המפנים

נכי הנפש מופנים לדיור המוגן באמצעות גופים ממשלתיים, פרטיים או ציבוריים, מטעם משרד הבריאות, או שירותי בריאות הנפש. ההפניות יתבצעו באמצעות רכז השיקום בלשכת הפסיכיאטר המחוזי. משרד הבריאות מממן את השירותים המוצעים במסגרות הדיור המוגן, ובתנאי שהתשלום עבורם מאושר על ידי אחראי המסגרת.

מי מתקבל לדיור המוגן?

למסגרות הדיור המוגן מתקבלים נכי נפש שעומדים במספר קריטריונים:

  • מנהלי הדיור המוגן יאשרו את קבלתם כשיש בידם אישור מרכז השיקום המחוזי, על הזכות לדיור מוגן, הדייר קיבל אישור תשלום ממשרד הבריאות, קיבל הפניה מאיש מקצוע בבריאות הנפש, ויהיו בידיו טופס הערכה תפקודית וסיכום פסיכו- סוציאלי.
  • נכה הנפש יעמוד בדרישות המקום.
  • נכה הנפש בעל ביטוח רפואי.
  • זכויותיו בביטוח לאומי, במשרד השיכון ובמשרד הביטחון, הוסדרו זה מכבר.
  • בין הדייר לבין העובד הסוציאלי במקום ייחתם חוזה למטרת שיקום.

פעילות בדיור המוגן

הצוות שעובד בדיור המוגן דואג לפעילויות שיקומיות במטרה להכין את האנשים למיומנויות החיים ולממש את השיקום לקראת יציאה לחיים עצמאיים. לכל דייר ניתנת הערכת רמה תפקודית לפיה פועלים, נקבעת תכנית שיקומית ונבדק הצורך במתאם טיפולי. כל תקופה מבצעים הערכה מחודשת בקשר לתפקודו של הדייר, ולפי התוצאות מחליטים על ההמשך. הדיירים לומדים כיצד לשמור על תזונה נכונה ועל היגיינה, כיצד לשמור על בריאות הגוף, כיצד לנהל כספים וכדומה.

טיפול רפואי

כל דייר נמצא במעקב רפואי צמוד ומקבל טיפולים רפואיים, נפשיים וגופניים. באופן תמידי יש קשר בין הגורמים הרפואיים בדיור המוגן לבין הרופאים בקהילה או בבריאות הנפש. הדיירים נמצאים תחת פיקוח נטילת תרופות, דאגה לקנייתן, ולומדים כיצד לקחת אותן באופן עצמאי. הדיירים מקבלים הדרכה בנוגע למין בטוח. במידה ודייר מתאשפז, משפחתו או האפוטרופוס שלו מקבלים הודעה מהגורם האחראי בדיור המוגן.

תשלומים

דיירי הדיור המוגן משתתפים בתשלומים השונים של המסגרת באופן פרטי. הם משלמים עבור מזון, תרופות, ביגוד, שכר דירה, ארנונה וכדומה. כל הוצאה אחרת מוטלת על הגורמים האחראיים.

אפשרויות תעסוקה

הדיירים יוצאים בשעות הבוקר לעבודה מתאימה, מחוץ לדיור המוגן. מקומות התעסוקה מקפידים על נוכחות הדיירים ומקיימים קשר רציף עם גורמים בדיור המוגן אחר פעולותיהם, לצורך התאמתם למסגרת התעסוקה.

שעות הפנאי

מסגרות הדיור המוגן דואגות למלא את שעות הפנאי של נכי הנפש בפעילויות חברתיות שונות: חוגים, לימודים, יציאה לסרטים ולהצגות, השתתפות במועדונים חברתיים, נסיעות לטיולים וכדומה.

למידע נוסף בנושא: זכויות דיירים בדיור מוגן.

תמונה של דימה
דימה

דימה אחד ממייסדי האתר. מעל 10 שנות ניסיון בתחום