זכויות דיירים בדיור מוגן

כדי שבן גיל הזהב יוכל ליהנות בשנותיו המאוחרות ממגורים בבית אבות, שנקרא גם "דיור מוגן", וכדי להבטיח חיים מוגנים יותר ממגורים עצמאיים בבית פרטי, עליו להפקיד פיקדון הנאמד בסכומי עתק, תלוי כמובן באיכות הדיור והמקום אך בממוצע בכ-800 אלף שקל, סכום שבמקרים רבים מהווה את שארית חסכונותיו מעשרות שנים של עבודה. על הכסף מופקדים בעלי בית הדיור המוגן, ונכון להיום לא מוטל עליהם פיקוח כלשהו.

זכויות דיירים בדיור מוגן שומרות על זכויותיהם הבסיסיות של קשישים המתגוררים בדיור מוגן ובבתי אבות.

הבעיה: חוזים נפתלים ודרקוניים

כיום המציאות בקרב הדיור המוגן לא עומד באותו קנה מידה של אמות הצדק, ובעלי דיור רבים לא רק שמנצלים את תמימותם של המבקשים להצטרף לדיור המוגן, אלא יוצרים חוזים שחלק מסעיפיהם מעורפלים מספיק בשביל שגם קרובי משפחה מנוסים לא ישימו לב לעוול שהם מכתיבים.

כך למשל רבות הפעמים שדיירי דיור מוגן מבקשים לעזוב את בית האבות, אך החזר הפיקדון אותו הפקידו עם כניסתם אליו מתעכב או נשלח אליהם בחזרה לאחר ניכוי חלק מהסכום, שיכול להגיע גם לאלפי שקלים על סמך "ריבית רעיונית".

בנוסף לפיקדון שעל דיירי הדיור המוגן להפקיד עם כניסתם לבית אבות, עליהם לשלם תשלום חודשי על שירותי הדיור, שכולל שירות ופיקוח רפואי, ארוחות שוטפות, אחזקת המקום, ארנונה, ביטוח ופעילויות שהמקום מציע לדייריו.

דע את זכויותיך: תחזוקה, שירותים רפואיים, אירוח

לפני שהנך מבקש להיכנס לבית דיור מוגן חשוב לוודא עם הנהלתו את הפרטים הקטנים ביותר שסעיף ה"תחזוקה" כולל, עליהם בעלי הדיור יכולים לגבות כסף נוסף מבלי ליידע לפני כן את דייריו. כך למשל שירותים רפואיים בסיסיים כמו שירותי אחות בעת פציעה, או אירוח ללילה של קרוב משפחה כמו נכד או בת. כמו כן חשוב לוודא למה הנכתב בחוזה מכוון, למשל כשנאמר כי לדייר מגיע שירות רפואי שוטף, האם הכוונה לשירות רפואי 24 שעות ביממה או למספר שעות ביום בלבד.

בדיקה כזו היא קריטית ממש, אחרת יכול להיווצר מצב בו על בעיה פעוטה של דייר הנהלת הדיור המוגן תזעיק אמבולנס או שירות רפואי חיצוני אחר שעלותו כמובן ותוטל על כיס הדייר.

שירותים לאורחים מבחוץ

צעד חשוב נוסף לפני כניסה לדיור מוגן הוא בדיקת מדיניות הבית בכל הנוגע להשכרת שירותי המקום לחיצוניים. ישנם בתי אבות שיוצרים מנויים לאנשים חיצוניים לדיור המוגן בשירותי הספא או הברכה בשביל להרוויח כסף נוסף על שירותי המקום. כך עלול להיווצר מצב בו דיירי הבית שהגיעו אליו מלכתחילה על מנת ליהנות מחיים שקטים ורגועים לצד אוכלוסיה מצומצמת ומוכרת בת גילם, נאלצים לחלוק את שטח הבריכה שלהם למשל עם צעירים זרים ורעשנים.

כיום זכויות קשישים בדיור מוגן עומדות בפני שינויים לטובת הדיירים ומצויות בתהליך חקיקתי בימים אלו ממש. במידה והצעת החוק לשמירה על זכויות דיור מוגן, יאושר גם בקריאה שנייה ושלישית, תקוותם לחיים רגועים וצודקים יותר כפי שקיוו לו בכניסתם לחיים בדיור מוגן, אכן יתממש.

הצעת החוק מבקשת להבטיח את החזרת כספי הפיקדון במלואו לדייר בעת עזיבתו את הבית, וזאת באמצעות שיעבוד הדירה או חלק מהשטח עליו היא בנויה על שם הדייר המוגן או העברת בעלות על החלק היחסי עליו הוא משלם על שמו, כמו גם רישום הדייר המוגן כ"מוטב" בפוליסת הביטוח שלו בעת כניסתו לבית האבות.

פיקוח של משרד הרווחה

בנוסף, הבתים במסגרת דיור מוגן צפויים לעמוד לפיקוח של נציג ממשרד הרווחה, דיירי הדיור מוגן יזכו לכול השירותים השוטפים שמגיעים להם במסגרת "סל שירותי חובה" כמו למשל שירות של עובד סוציאלי, שירותי ניקיון, טיפולים רפואיים ועוד.

תוכן עניינים
תמונה של דימה
דימה

דימה אחד ממייסדי האתר. מעל 10 שנות ניסיון בתחום