דמי מפתח הינם מושג שהתפתח בארץ בעקבות חוק הגנת הדייר. חוק הגנת הדייר בא להבטיח זכויות דיור מוגן בדמי מפתח של דייר המתגורר בבית שאינו שייך לו אך הזכות על הבית היא שלו.
דמי מפתח אינם תחליף לדמי שכירות, ולא באים במקומם, אלא באים להגן על זכאותו של הדייר לגור בבית.
מיהו הדייר המוגן?
זכויות דייר בשכירות חלות גם על דיירים מוגנים, אך ישנן זכויות רבות הניתנות לדיירים בדמי מפתח. דייר מוגן נחשב לדייר המתאים לאחת מהקטגוריות הבאות:
- דייר שנכנס לדירה או לעסק לפני שנת 1940 ולא שילם דמי מפתח בעבור הדירה
- דייר שמשלם על פי חוק את דמי המפתח שנקבעו להגנתו
- דייר שזכאי להחזיק בדירה או בעסק החל מסוף אוגוסט 68, ולא מצויין בחוזה הנחתם שלא חל עליו חוק הגנת הדייר
- דייר שבחוזה השכירות שלו נכתב כי יקבל מעמד של דייר מוגן
מהן הזכויות שמקנה חוק הגנת הדייר?
דייר שנחשב לדייר מוגן על פי חוק הגנת הדייר נהנה מגובה מוגבל מאוד של דמי שכירות, הנמוכים בהרבה מדמי השכירות הנהוגים כיום בשוק. בנוסף, זכאי הדייר המוגן לשכור את הדירה בסכום זה כל ימי חייו אלא אם כן חלו עליו אחד מחוקי הפינוי המצויינים בחוק הגנת הדייר.
דייר מוגן רשאי להעביר את הזכאות לבני משפחתו לאחר פטירתו או במקרים של פירוק משפחה, ואף בחלק מהמקרים, במקרה שהדייר מעוניין לעזוב את הבית, זכאי הוא יהיה לקבל בחזרה חלק מדמי המפתח.
תיקונים בבית
על פי החוק ישנם תיקונים בסיסיים החיוניים לתקינותו הכוללת של הבית, בהם יתחלקו בעל הבית והשוכר בחצי מעלות התיקון. התיקונים המיוחסים הם תיקוני צנרת, תיקוני סדקים בקירות, צביעה ושיפוץ מחודשים של הבית, זיפות גג, תיקוני דליפות, צינורות מים חיצוניים, מעקות, מקלטים, חדרי מדרגות ומחסנים.
בנוגע לתיקונים הנעשים מחוץ לדירה, בשטח המשותף של הדירה או בצידו החיצוני של הבית, מחויב בעל הבית בתשלום מלא עליהם. תיקונים שנעשים בתוך הבית ואינם קריטיים לתקינותו הכללית של הבית מחויב השוכר לבצע את התיקונים על חשבונו.
העברת הזכות לדייר מוגן
זכות הדיור המוגן לא ניתנת להעברה בירושה כלל וכלל אך ניתנת להעברה לבן משפחה או בן זוג לפי המקרים הקבועים בחוק.
במידה ונפטר הדייר המוגן, בן זוגו יקבל את הזכות לדיור מוגן על הדירה, וזאת בתנאי שהתגורר ביחד עם בן הזוג במשך שישה חודשים לפחות בטרם נפטר הדייר המוגן. ילדיו של הדייר המוגן יוכלו לקבל את הזכות לדיור מוגן על הדירה בתנאי שהתגוררו עימו בדירה בששת החודשים שקדמו לפטירה, ובתנאי שלא הייתה להם חלופת מגורים אחרת.
סיבות לפינוי דייר מוגן
ניתן לפנות דייר מוגן לפי המקרים המפורטים בחוק. במידה והדייר מטריד את שכניו בכוונה תחילה, במידה והדייר אינו משלם את דמי השכירות או דמי המפתח עבור הדירה בה מתגורר, ובמידה והדייר גורם נזק בכוונה תחילה לבית, או שהסכים לאדם אחר לגרום נזק קריטי לדירה, ניתן לפנותו מהבית.
ניתן לפנות דייר מוגן מביתו גם במידה והשכיר את הבית לגורם חיצוני והרוויח שלא בצדק ולא כדין מתוקף זכויות השימוש בבית. בעל הבית רשאי לפנות את הדייר מהדירה בתנאי והיא דרושה לו לצרכים כאלה ואחרים, והוא סיפק לו חלופה הולמת למגורים, במידה וזו מוסכמת על הדייר.
מידע נוסף ניתן למצוא באתר משרד הבינוי והשיכון.