אדם אשר ממונה להיות אפוטרופוס של קטין, של אדם שאינו מסוגל לדאוג לענייניו (ואין מי שידאג להם במקומו), או של אדם פסול מכוח הדין, יכול להתמנות אך ורק על ידי בית המשפט. הבקשה לאפוטרופסות יכולה להגיע מבן/ בת משפחה של האדם החסוי או מקרוביו, או שהיא מגיעה מטעם האפוטרופוס הכללי או על ידי היועץ המשפטי לממשלה.
מינויו של אפוטרופוס מחייבים את הסכמתו האישית של האדם המתעתד לתפקיד וגם את הסכמתו של האדם החסוי, במידה והוא מסוגל להביע את דעתו האישית (במידה ולא, בית המשפט מתייחס לעמדת קרוביו).
אפוטרופוס- זכויות
- במקרים בהם האדם החסוי הוא קטין, זכות האפוטרופוס לקבוע את מקום מגוריו (במידה ובית המשפט לא הגביל את תפקידו או לא הרחיב אותם).
- אפוטרופוס זכאי לקבל שכר בכל חודש בתמורה לפועלו, בכפוף לסכום קבוע. את השכר משלמים מכספיו האישיים של האדם החסוי.
- הוצאות כספיות שאפוטרופוס מוציא על החסוי אינן משולמות מכיסו האישי אלא מכספיו של האדם החסוי.
- אפוטרופוס רשאי לפנות לבית המשפט בכל דבר ועניין אשר קשור לתפקידיו שאין לגביהם הוראות בחוק או הסדרים קבועים. בית המשפט צריך להיענות לבקשותיו אלו ולתת לו הוראות ברורות ומדויקות באותם נושאים מדוברים.
אפוטרופוס- חובות
- חובת האפוטרופוס לדאוג לכל צרכיו של החסוי אשר נמצא תחת אחריותו, לשמור על נכסיו, לנהל אותם כשורה ולפתח אותם לטובתו, ולייצג אותו בכל הליך משפטי באשר הוא.
- במידה והחסוי הוא קטין, חובת האפוטרופוס לדאוג ללימודיו, לחינוכו ולהכשרתו לעבודה, והכול על הצד הטוב ביותר למען קידומו בחיים של החסוי ולמען טובתו האישית.
- אפוטרופוס אשר תפקידיו הוגדרו היטב ובצורה חד משמעית על ידי בית המשפט, חייב לפעול אך ורק לפי מה שהוחלט בבית המשפט ולא מעבר לכך.
- היה והתמנו כמה אפוטרופוסים לאותו אדם חסוי או שהתמנו אפוטרופוסים בתחומים שונים, כגון אפוטרופוס לרכוש, אפוטרופוס לגוף ואפוטרופוס לדין, כל אחד מהם חייב לתאם את כל הפעולות בהן הוא נוקט או עתיד לנקוט, עם האפוטרופוסים האחרים, והכול מתוך דאגה ומחשבה על טובתו של האדם תחת חסותם.
- במקרים בהם החסוי אינו קטין או שהוא אינו פסול דין, חובתו של האפוטרופוס לדאוג לכל העניינים בדיוק כפי שקבע אותם בית המשפט.
- חובתו של אפוטרופוס היא לנהוג לטובתו של החסוי באותה צורה נאותה ומכובדת בה היה הוא עצמו וכל אדם אחר נוהגים לענייניהם הפרטיים.
- חובתו של אפוטרופוס היא להגיש בכל שנה דין וחשבון בנושאי כספיו של החסוי לאפוטרופוס הכללי. הדיווח כולל את כל הפרטים אודות כלל התשלומים שנעשו בענייני החסוי וניהול הרכוש שלו. על האפוטרופוס לצרף לדוח את כל האסמכתאות הרלוונטיות.
- חובת ניהול חשבונות-חובת האפוטרופוס לנהל את חשבונו של החסוי בדרך הוגנת וישרה ובהתאם להוראות הבאות:
1. פתיחת חשבון בנק אשר שייך לחסוי בלבד בבנק מוכר.
2. ניהול החשבונות בהתאם לכללי ניהול חשבונות אשר מקובלים בחוק.
3. כל הכספים אשר שייכים לחסוי יופקדו בחשבונו האישי וכל התשלומים עבור הדברים להם הוא נזקק, ישולמו מאותו חשבון בנק שרשום על שמו של החסוי.
4. האפוטרופוס ישמור על כל הקבלות והאישורים אשר נוגעים לענייני ניהול הכספים של החסוי ואת כל המסמכים המגיעים מחשבון הבנק, בכדי שיוכל להראות לאפוטרופוס הכללי בזמן הביקורות.
- חובה על האפוטרופוס להשקיע את כספיו של אדם חסוי בקרנות הבנקים או בניירות ערך אשר הוצאו על ידי המדינה, בתנאי שהחסוי לא זקוק להם לצרכיו השוטפים.