אימוניים גופניים במכוני הכושר הולכים יד ביד עם המודעות ההולכת וגוברת לאורח חיים בריא ועם הצורך בשמירה על הופעה חיצונית חטובה ואסתטית. על אף הפן החיובי של הפעילות הגופנית בחדרי הכושר, אימונים רבים עלולים להיגמר בפציעות חמורות, בין אם באחריות מכון הכושר או באחריות המתאמן עצמו.
האפשרויות לפיצויים בעקבות פציעה במכון כושר
למרות החתימה על טופס הסרת אחריות בעת ההרשמה למכון הכושר חשוב מאוד לדעת שניתן לתבוע כאשר נפצעים ושבתי המשפט ברוב במקרים אינם מכירים בטופס זה לעניין האחריות והפיצוי. אם כן, במידה והיו לאירוע נסיבות מיוחדות או שהמתאמן לא היה כנה בטופס הצהרת מצבו הרפואי והדבר הוביל לפציעה ייתכן ובתי המשפט כן יכבדו את טופס הסרת האחריות.
ישנם שני סוגי תביעות אשר ניתן לנהל במקביל, תביעה ביטוחית ותביעה נזיקית:
התביעה הביטוחית – תביעה כנגד הביטוח של מכון הכושר או כנגד פוליסה פרטית של המתאמן, היקף הפיצוי תלוי בתנאים שהוסכמו בפוליסה.
כל הגופים השונים שעוסקים בפעילויות ספורטיביות, וביניהם גם מכוני הכושר בכל רחבי הארץ, מחויבים על פי חוק הספורט, תשמ"ח-1988 לבטח בפוליסה ראויה את כל המשתתפים בפעילויות ספורטיביות שמאורגנות על ידם או מטעמם וכן במתקנים שהם מספקים למשתתפים.
לפיכך, כאשר מתאמן נפצע בחדר הכושר קמה לו הזכות, בתנאים המתאימים, לתבוע פיצויים מחברת הביטוח של המכון. אין זה משנה אם הפציעה נגרמה עקב מעשה רשלני של מי מהצדדים.
ברוב הפוליסות הפרטיות יש כיסוי עבור מקרים של אובדן כושר עבודה ושל נכות זמנית או צמיתה. יש לשים לב שלא בכל המקרים הפוליסה תכסה פציעות שנגרמו בשל פעילות ספורטיבית.
התביעה הנזיקית
תביעה נזיקית תוכל להתהוות במקרים בהם מכון הכושר נהג בצורה רשלנית, לדוגמא: הרצפה חלקלקה, תיחזוק לקוי של מתקנים, מחסור במדריכים, היעדר הוראות שימוש במתקנים וכו'. לפיכך, אם הפציעה נגרמה בעקבות מעשה רשלני של המתאמן ולמכון אין שום יד בדבר, בצורה אקטיבית או פאסיבית, לא יהיה ניתן להגיש תביעה נזיקית.
חובות סטטוטוריות של מכוני הכושר
ישנם לא מעט חוקים החלים על מכוני הכושר ובמידה והם לא עומדים בכללים אלה הם עלולים למצוא עצמם חשופים לתביעות.דוגמא למצב שכזה – החוק קובע שעל כל מכשיר שפתוח לשימוש עבור המתאמנים צריכות להיות הוראות שימוש והפעלה בשפה העברית, ערבית ואנגלית. על המכשירים להיות מוצבים בהפרש נאות אחד מהשני. על המכון לדאוג לכך שהמכשירים יעברו בדיקות תקופתיות שיוכיחו את תקינותם ואת כשירותם. בנוסף, גם על המדריכים והמאמנים המועסקים על ידי המכון לעבור בדיקות תקופתיות שיאשרו את כשירותם להמשך עבודה.
כמו כן, על פי חוק מכוני הכושר מורשים לצרף מתאמנים חדשים רק לאחר שהם מציגים אישור רפואי או לחילופין לאחר שהמכון מבצע בדיקה רפואית שתקבע שהם לא נמצאים בסכנה בריאותית. אישור זה חשוב מאוד גם מבחינת מכון הכושר, שמספק לעצמו הגנה במקרים מסוימים של פציעות וגם עבור שמירה על בריאותו של המתאמן.
לסיכום
כאשר תאונה מרחשת במסגרת אימון במכון כושר ונגרם למתאמן נזק ממשי, הטיפול הרפואי הראשוני יהיה מסובסד על ידי המערכת הרפואית. אם לאחר הטיפול הראשוני יהיו למתאמן הוצאות נוספות (על טיפולים או תרופות שאינם כלולים בסל הבריאות) הוצאות אלה ישולמו על ידי המכון במידה והתרשלותו הוכחה בבית המשפט.
במקרים של פציעות בעקבות מעשה רשלני של המתאמן, הטיפול הרפואי הראשוני יהיה מסובסד על ידי המערכת הרפואית וכל הוצאות שיהיו לו לאחר מכן הוא יוכל לגבות מחברת הביטוח במידה ויש לו פוליסה שמכסה את אופי האירוע.