זכויות נפגעי תסמונת אספרגר

תסמונת אספרגר הינה לקות התפתחותית כחלק מן ספקטרום הרצף האוטיסטי. על אף היותה חלק מן קבוצת התסמונת הנוירולוגיות בעולם האוטיזם, חשוב לציין כי למרות הקווים המשיקים לאוטיזם, תסמונת זו הינה שונה ממנה במובנים רבים.

לעיתים קרובות הלוקים בתסמונת זו יכולים להגיע לכישורים מוטורים ולרכוש כלי שפה ודיבור תקינים לחלוטין ולתפקד באופן עצמאי חברתית ופיסית.

עם זאת ניתן לאפיין מספר תסמינים מרכזיים לסובלים מן התסמונת: קושי בתקשורת עם הסביבה החיצונית, התנהגות נוקשית או כפייתית ומאפיינים קליניים שונים המשתנים ממטופל למטופל.

טיפול בחולי תסמונת אספרגר

כיום ישנם מספר דרכים לטיפול בתסמונת אספרגר – בעיקר לילדים במסגרות חינוכיות. טיפולים שונים, כדוגמת הכוונה פרטנית ושילוב בכיתות ייעודיות קטנות בחינוך מיוחד-יכולים להקל על ידי סיוע חברתי ולימודי גם יחדיו.

במקרים מורכבים יותר ניתן לקבל טיפול תרופתי בהתאם לנסיבות וחומרת התסמונת. כמו כן, ישנם טיפולים אלטרנטיביים כדוגמת טיפול פסיכולוגי וטיפולים התנהגותיים קוגניטיביים לשיפור הכישורים החברתיים, ולסיוע בטיפוח הרגש והביטחון העצמי של המטופל.

הגשת תביעה לגמלת ילד נכה הסובל מתסמונת אספרגר

בחודש יולי 2009, ניתן פסק דין מנחה מפי בג"צ, בו נקבעו הגדרות מרחיבות לילדים על רצף האוטיסטי, וביניהם לענייננו ילדים הסובלים מתסמונת אספרגר – הינם תחת המונח לצרכי קבלת קצבאות נכות על פי תקנות הביטוח הלאומי.

על כן, במקרים בהם ילד מאובחן עם ליקוי זה ניתן יהיה לפנות אל הביטוח הלאומי בבקשה לקבלת גמלה, ובמידה ונדחית-ניתן להשתמש בהליכי ערר וערעור על מנת להוכיח תחולה של הליקוי על הרצף האוטיסטי.

זכויות שונות ורפואיות לחולי תסמונת אספרגר ולבני משפחותיהם

מדינת ישראל על מוסדותיה השונים, מעניקה מגוון רחב של הטבות להקלה על חולי תסמונת האספרגר בהתנהלותם היום יומית.

כמו כן ישנן הטבות והקלות לבני משפחות (כדוגמת הורים בדרך כלל) של חולי התסמונת מן המוסד לביטוח לאומי. על ההורים לפנות אל הביטוח הלאומי לשם קבלת גמלת ילד נכה עבור הילד החולה. לאחר שהילד חולה האספרגר עובר את גיל 18 הוא מקבל מן הביטוח הלאומי קצבת נכות כללית.

כמו כן זכאים החולים במספר מוסדות וחברות שונים להטבות והקלות שונות. נמנה מספר מהם:

משרד הרווחה

במידה והיחידה הכירה במטופל כסובל מן התסמונת הוא יהיה זכאי לקבלת את השירותים מן המשרד. שירותים אלו כוללים: סיוע בדיור חוץ ביתי, טיפול ישיר בילד על ידי סומכים למספר שעות במהלך היום.

משרד החינוך

עפ"י המפורט בחוזר מנכ"ל משרד החינוך, התגבשו הנחיות ונהלים לפעילות הוועדות העוסקות בחינוך במיוחד. כך נקבעות התנהלותם של הועדות המקצועיות העוסקות בקבלת ההחלטות לזכאות התלמיד לצרכים מיוחדים. כמו כן חוזר מנכ"ל 37 עוסק בתוכניות שילוב תלמידים בעלי צרכים מיוחדים מפרט את הנהלים לטיפולם במסגרת כיתות רגילות.

זכות להעסקת עובד זר

תהליך זה כולל בקשה ליחידת הסמך במשרד המסחר התעשייה והתעסוקה, לשם קבלה של היתר עקרוני להעסקת עובד זר.

לאחר מכן יש לפנות לחברת כוח אדם לבחירת העובד ובקשת ויזה עבורו במשרד הפנים. זכות זו תינתן לאדם שנקבעה זכאותו לקצבת שירותים מיוחדים בביטוח הלאומי.

כמו כן ישנם זכויות נוספות כדוגמת, הקלה בשירות בזק להתקנת/העתקת קו טלפוני וכן בתשלום החודשי, הנפקת תו חנייה לנכה ופטור מאגרת רישוי. הנחה בתשלום החודשי בארנונה, הנחות בתחבורה הציבורית, 2 נקודות זכות במס הכנסה להורים לילד המוכר על הרצף האוטיסטי ועוד.

ראו גם:

זכויות הורים לילדים אוטיסטים

תוכן עניינים
תמונה של דימה
דימה

דימה אחד ממייסדי האתר. מעל 10 שנות ניסיון בתחום