אדם נכה, בעל מוגבלות מסוימת, שזקוק לסיוע צמוד בביצוע מטלות יומיומית, זכאי לקבל קצבת שירותים מיוחדים. הקצבה מאפשרת סיוע צמוד, 24 שעות ביממה, על ידי גורם שני. הפעולות היומיומיות המצריכות עזרה צמודה הן הלבשה, אכילה ושתיה, קימה ושכיבה, הליכה, שליטה על סוגרים ורחצה. לצורך כך האדם הנכה זקוק לעזרה ולסיוע צמודים.
ישנן פעמים בהן המבוטח הנכה מהווה סכנה ממשית לעצמו או לסביבתו הקרובה, בעקבות מצבו הרפואי, ולצורך כך הוא זקוק לקבלת קצבת שירותים מיוחדים, על מנת שיקבל השגחה צמודה.
הביטוח הלאומי מעניק קצבת שירותים מיוחדים בהתאם לקריטריונים הנקבעים על פי מבחן התלות שעובר המבוטח, ולפיו נקבע גובה הקצבה. המוסד לביטוח לאומי מגדיר את מידת התלות באדם אחר לפי שלוש רמות של דרגות מוגבלות:
מוגבלות מדרגה ראשונה: המבוטח מגלה תלות מועטה באדם אחר, ומתגלה קושי מתון ביכולתו התפקודית היומיומית. במידה וכך, קצבת שירותים מיוחדים תהיה בשיעור של 50%.
מוגבלות מדרגה שניה: המבוטח מגלה תלות בינונית באדם אחר, ומתגלה קושי משמעותי ביכולתו התפקודית היומיומית. במידה וכך, קצבת שירותים מיוחדים תהיה בשיעור של 100%.
מוגבלות מדרגה שלישית: המבוטח מגלה תלות רבה באדם אחר, ומתגלה קושי ניכר ביותר ביכולתו התפקודית היומיומית. במידה וכך, קצבת שירותים מיוחדים תהיה בשיעור של 150%.
מי זכאים לקצבת שירותים מיוחדים?
האנשים אשר זכאים לקצבה הם תושבי המדינה ומבוטחי ביטוח לאומי, אשר מוגדרים כנכים, ותווך הגילאים נע בין 18 לבין גיל הפרישה לפנסיה (נשים עד גיל 64, גברים עד גיל 67). על המבוטחים להוכיח כי יש להם אחוזי נכות רפואית לפחות בשיעור של 60% או שביטוח לאומי יכיר בהם כנכים בעלי 75% נכות רפואית. מבוטחים אלה תלויים באדם אחר לשם ביצוע של פעולות הבסיסיות (מוזכרות בתחילת המאמר).
מבוטחים נוספים שזכאים לקצבת שירותים מיוחדים הם תשושי נפש, אשר מוגבלים מבחינה קוגניטיבית, שמונעת מהם לבצע את הפעולות הבסיסיות. אנשים אלה לא מתמצאים בזמן ובמקום, שיפוטם את המציאות הוא לקוי וזיכרונם הולך ואובד. תופעות אלה מגבילות אותם בתפקודם העצמאי. למידע נוסף בנושא: זכויות קשישים בקבלת שירותי רפואה.
מבוטחים נוספים שזכאים לקצבה הם אלה שעוברים טיפולי דיאליזה – פעמיים בשבוע לפחות, מבוטחים שהושתל איבר בגופם מגורם זר, כגון לב, לבלב, ריאה, כבד, כליה או מוח עצם – במשך התקופה של השנה הראשונה מרגע ההשתלה, או מבוטחים שעברו השתלה של מוח עצם "עצמוני" (שלהם עצמם)- במשך התקופה של חצי השנה הראשונה מרגע ההשתלה. גם מבוטחים עיוורים בעלי נכות רפואית בשיעור של 90% זכאים לקצבת שירותים מיוחדים, רק במידה והם גרים לבדם או עם בן/ בת זוג עיוור/ת, או מבוטחים עיוורים שקבעו עבורם נכות רפואית בגובה 90%, והם סובלים גם מחירשות בעלת 50% אחוזי נכות רפואית לפחות.
אילו הטבות מקנה קצבת שירותים מיוחדים?
קצבת שירותים מיוחדים מוענקת על ידי המוסד ביטוח הלאומי כסכום כסף בכל חודש, אשר נועד למטרת שכירת שירותי מטפל/ת צמוד/ה, שיהיו עם המבוטח הנכה ויעזרו לו בכל מה שקשור לתפקוד הפיזי היומיומי- רחצה, הלבשה, קימה מהמיטה ושכיבה עליה, הכנת אוכל, לקיחת תרופות, אכילה עצמאית, הליכה לשירותים (או החלפה תדירה של מוצרי ספיגה למי שאינו שולט בסוגרים) וכדומה.
תפקידו של המטפל הוא גם להשגיח על המבוטח הנכה אשר זקוק להשגחה צמודה, משום שקיים חשש שמא יפגע בביטחונו או בבריאותו, או שמא הפגיעה תהיה מכוונת אל האנשים הקרובים אליו ונמצאים בסביבה. כמו כן, העזרה כוללת גם דאגה למשק בית יעיל ומסודר.