חוש השמיעה של האדם הוא חוש הכרחי וחשוב. השמיעה גורמת לשיפור איכות החיים מבחינות רבות: יכולת דיבור, קליטת קולות ודיבור, התמצאות במרחב הפתוח, וכדומה. לאנשים שלא שומעים או ששמיעתם לקויה, רצוי להשתמש במכשירי שמיעה שיגרמו לשיפור איכות החיים.
מכשירי שמיעה כיום הם קטנים ובלתי מורגשים כמעט, ולא מגושמים וגדולים כשם שהיו בעבר. המכשירים נעימים למראה ונוחים מאוד להרכבה. איכות הצלילים המופקת מהם היא ברמה גבוהה ואיכותית, דבר אשר גורם לאנשים ליקויי השמיעה ליהנות יותר ולהשתלב בחברה ביתר קלות.
גורמים לירידה בשמיעה
• גיל: ככל שהאדם מבוגר יותר, בייחוד לאחר גיל 60, חלה נסיגה בשמיעה. יותר משליש מהאנשים בשלב זה של החיים חווים זאת. לרוב התדיריות הגבוהות של השמיעה הן אלה שנפגעות, והרעשים מהסביבה חזקים ביותר. כדי להפיק תועלת רבה ממכשירי השמיעה מומלץ לטפל בשלביה המוקדמים של הירידה בשמיעה, משום שאם לא מרכיבים את מכשירי השמיעה בזמן, כך הפקת התועלת פוחתת.
• חשיפה לרעשים: בחיים המודרניים הרעשים מהסביבה חזקים ומזיקים. מקורות הרעש מתרבים יותר ויותר, והאנשים חשופים אליהם בכל מקום. דוגמאות למקורות רעש: מוזיקה חזקה וצורמת במקומות בילוי, פעילויות רועשות בצבא, מקומות תעסוקה במפעלים עם מכונות וכדומה. אנשים רבים בגילאים צעירים גם כן עלולים ללקות בבעיות שמיעה. במקרים אלה נפגעות התדירויות הגבוהות של השמיעה ואחר כך הבינוניות, ומכשירי השמיעה מסייעים מאוד.
• גורמים אחרים: לקות שמיעה העוברת בתורשה, נטילת תרופות באופן כרוני, קבלת טיפול כימותרפי, הריון, לידה מוקדמת, סיבוכים בלידה, התקופה שאחרי הלידה ומחלות מסוגים שונים, עלולים להיות גורמים נוספים ללקויות שמיעה. גם במקרים אלה מכשירי השמיעה תורמים משמעותית לשיפור השמיעה.
פעולות מכשיר השמיעה
על מנת שהאדם יוכל לשמוע בצורה טבעית ואיכותית בעזרת מכשירי השמיעה, עליהם להתאים את עצמם לרחשי הסביבה, לדאוג להפחתת הרעשים שברקע ולהגביר בצורה נעימה לשמיעה את תדרי הדיבור שבסביבה. מכשירי השמיעה של היום מסוגלים לשפר את הבנת הדיבור בסביבות עם רעש בעוצמות שונות.
מכשיר השמיעה כולל בתוכו חמישה מרכיבים הכרחיים- מעטפת, מיקרופון, מגבר, רמקול וסוללה. כל מכשיר מותאם אישית לאדם על פי סוג הירידה בשמיעה, דרגת חומרתה וצורת עקומת הירידה באיכויות השמיעה.
מכשירי השמיעה המודרניים
• מכשיר תוך אוזני: מורכב עמוק בתוך האוזן. דגם קטן וכמעט שלא נראה, אינו בולט, מיוצר אישית לכל אדם, ונוח מאוד להרכבה. קולט צלילים באופן טבעי ושומר על תפקוד האוזן החיצונית.
• מכשיר מאחורי האוזן: מורכב מהמכשיר עצמו, מאוזניה ומצינורית שמעבירה גלי קול שבסביבה, מהמכשיר אל האוזנייה באוזן. המגבר והסוללה חזקים ומותאמים לאיכות שמיעה חמורה ואף עמוקה.
• מכשיר בהתאמה פתוחה: משאיר את תעלת השמע פתוחה. היתרון: השמיעה הכיוונית נשמרת. מורכב מהמכשיר עצמו ומצינורית דקה ושקופה, שבזכותה הוא אינו בולט. המכשיר מתאים לאנשים שירידת השמיעה שלהם היא בתדרים הגבוהים- אנשים מבוגרים, וכאלה שחשופים לרעש.
• מכשיר בעל מגבר: המגבר ממוקם בתעלת השמע. המכשיר מורכב מאחורי האוזן בצורה בלתי גלויה. בתוך מכשיר עוצמתי יש שילוב של התאמה פתוחה.
שמירה על מכשיר השמיעה
• ייעוץ מקצועי: רק אדם מקצועי ירכיב את מכשיר השמיעה. בכל בעיה ניתן לפנות ולהתייעץ.
• תחזוקה: להיות ערים לשינויים במכשיר השמיעה. כדאי להחליפו אחת לארבע שנים.
• ניקיון: לנקות פעם ביום עם מטלית יבשה ורכה, ועם מברשת הניקוי של המכשיר, כדי להסיר הצטברות השעווה.
• ייבוש: ישנן ערכות ייבוש מיוחדות. המכשירים רגישים ללחות ולרטיבות.
• בטיחות: להרחיק את המכשיר מכל מקור רטיבות וממכשירים פולטיי חום. להשתמש רק בסוללות מתאימות.