אנשים הסובלים ממגבלות, נכויות או מחלות קשות עשויים להימצא זכאים לקבלת גמלאות שונות מטעמו של המוסד לביטוח לאומי. בין הקצבאות השונות ניתן למצוא גם את קצבת הניידות. יש לדעת שכמו בקביעה של נכויות שונות אשר מוצמד להם מספר באחוזים בהתאם לרמת הנכות, כך המצב גם בהקשר של ירידה ביכולת הניידות. למוסד לביטוח לאומי לא רק רשימה של ליקויים שמאפשרים את קבלת קצבת הניידות אלא גם התייחסות ממוספרת (באחוזים) לכל סוג של מגבלה או רמת חומרה.
הזכאות לגמלת הניידות
על פי המוסד לביטוח לאומי (הנשען על חקיקה ועל קריטריונים של ספר התפקוד), זכאות לקצבה בהקשר של ניידות שמורה לאנשים מגיל 3 ומעלה ולמבוגרים שאינם בגמלאות ואשר אושרו להם מגבלה אחת או יותר בגובה של לכל הפחות 40%. יש לציין שישנם מקרים מסוימים שבהם תאושר הגמלה גם בקריטריונים שונים וכן יש גם משמעות לשאלה האם לתובע הגמלה יש או אין רישיון נהיגה.
לבעלי רישיון נהיגה בתוקף תשולם קצבת ניידות עבור ליקויים באחוזים גבוהים יותר לעומת חסרי הרישיון. עוד יש לציין שבמידה ומשולמת לתובע קצבה אחרת, יתכן ויהיה עליו לבחור בין קצבת הניידות לבין הקצבה השנייה.
רשימת הליקויים מבחינת ביטוח לאומי
הליקויים המזכים בקצבת ניידות מבחינת ביטוח לאומי הינם מומים, פגיעות, מחלות או נכויות הקשורות ברגל אחת או בשתי הרגליים:
- אי – ספיקה בעורקים של הגפיים.
- מומים מלידה הפוגעים בהליכה או ביציבה.
- מערכת לימפתית פגועה או כזו שאיננה פועלת באופן תקין.
- מפרק שהוחלף או בעל כושר תנועה מוגבל.
- נקיעות מולדות במפרקים שונים.
- קומה נמוכה באופן מיוחד.
- קטיעות בשל תאונה או מחלה.
- קיום מפרקים מדומים.
- קיצור גפה, קשיונות או שיתוקים.
משמעות הליקויים באחוזים
כפי שהוזכר לעיל, אין די להוכיח שמתקיים בתובע הקצבה ליקוי המוזכר ברשימה שלעיל. יש גם משמעות לאחוזי הירידה בניידות לעניין קבלת הקצבה. משום כך, נראה להלן רשימת ליקויים נבחרים ומשמעותם באחוזים:
- שיתוק – שיתוקים שונים מוכרים כבעלי הגבלה בניידות של בין 40 אחוזים לבין 100 אחוזים. שיתוק ברמה בינונית (חלקי), למשל, משמעותו במקרים מסוימים 40 אחוז ליקוי בניידות. שיתוק מלא עם מעורבות של מערכת העצבים מוכר ב-100 אחוזי מגבלה בניידות. יש כמובן גם מצבי ביניים שמוכרים ב-60 או ב-80 אחוזים.
- קטיעה – ככל שהקטיעה נעשית במקום גבוה יותר ברגל (כף רגל, שוק, מעל הברך וכן הלאה) יוכרו אחוזי פגיעה גבוהים יותר. קטיעה באזור השוק, למשל, משמעה 40 אחוז ליקוי. קטיעה מעל הברך – 80 אחוזים ואם מדובר בקטיעה כזאת בשתי הרגליים – 100 אחוזים.
- קישיון – פגיעה מסוג זה באזור הקרסול – 40 אחוז, קישיון בשתי הברכיים או מפרק של ירך אחת – 80 אחוזים. ישנם מצבי קישיון שמשמעם 100 אחוז מגבלת ניידות.
- נקיעות – מפרק ירך נקוע (מולד) – 50 אחוז, בשתי הירכיים – 80 אחוז.
- מפרקים מדומים – בין 40 לבין 80 אחוזי מגבלה. מפרק בעצם השוק – 40 אחוז, מפרק באזור הירך עם השפעה ניכרת שיוצרת קושי בהליכה – 80 אחוז.
- מגבלות בתנועת המפרקים או החלפת מפרק מוכרים ב-40 עד 80 אחוז מגבלה בניידות. במקרים מסוימים, כגון אחרי החלפת מספר מפרקים יאושרו 100 אחוזי מגבלה בניידות.
- רגל קצרה – כאשר קיים הבדל משמעותי באורכם של הרגליים (גפיים תחתונות) יאושרו 40 אחוז כמגבלת ניידות.
- הפרעות במערכת הלימפה באזור רגל או עם השפעה על מפרק – 40 עד 80 אחוז. בשל קומה נמוכה יאושרו – 50 עד 80 אחוז מגבלה בניידות.