רבים במדינת ישראל כיום אינם מודעים לעובדה שרישום לא נכון, או תפקוד לקוי בעת רישום הזכויות של נכס – דלא – ניידי עלול לגרום במקרי קיצון לעיקול, מכירה, או העברת בעלות של הנכס. חשוב מאוד לדעת את זכויות הלקוח מול קבלן בעת רכישת דירה מקבלן.
לא רק יופי ועיצוב
קבלן בניה אזרחית המוכר נכסים שבאחזקתו, או בבניתו, מחויב לתת ללקוח שירות הוגן בעל שקיפות מלאה. בדרך כלל הלקוח נמשך אל הקבלן בגלל היוקרה , העיצוב והנוחות של בניין המגורים או הבית אותו בונה הקבלן, והרכישה מתבצעת על סמך נתונים אלו בלבד.
נכסי מגורים עולים כסף רב מאוד, ובעת התרשלות ברישום זכויות של הלקוח בטאבו, עלולה להיווצר בעית שייכות על הנכס.
כיצד מונעים רישום לקוי?
על מנת למנוע בעיות רישום בעת רכישת דירה מקבלן, במטרה לא להיתקל בבעיות הרבות הנובעות כתוצאה מנכס לא רשום בטאבו, כדאי לערוך מעקב צמוד לתהליך הרישום ולהתעניין כל שלושה חודשים במצב הרישום של הנכס, בעת תהליך הבניה.
במידה והלקוח מוצא שהתנהלותו של הקבלן בנושא הרישום רשלנית, זכאי הוא לפנות לעורך דין לצורך תביעה אזרחית כנגד הקבלן בגין אי רישום.
כנגד קבלנים שהתרשלו במילוי חובתם ברישום הנכסים בטאבו מוגשות תביעות אזרחיות ותביעות ברשם הקבלנים אשר עלולות להביא להקפאת רישון הקבלן שלהם ועבודות הבניה המנוהלות על ידם, בנוסף על פיצויים בסכומים גבוהים ביותר.
הבעיתיות באי רישום או רישום לקוי
זיהוי הנכס – כאשר נכס מסוים לא רשום בטאבו נוצרת בעיה בזיהוי הנכס הספציפי בעיקר כאשר הנכס הינו חלק מבית משותף, בניין דירות או מרכז מסחרי.
מכירה – מבחינה משפטית קנית נדל"ן שאינו רשום בטאבו מהווה סיכון רב, שכן אין גורם מטעם המדינה, מלבד הגורמים הפרטיים (הקונה והמוכר) המעורבים בתהליך הרכישה שמודע לבעלותו של הנכס ויכול לאשר את שייכותו של הנכס לגורם זה או אחר ולתמוך בזכויות הקניין של רוכש הנכס.
משכנתאות – בעת נטילת הלוואה לרכישת נדל"ן מהבנק (משכנתא) הבנק בודק גורמים רבים שיכול הוא להישען עליהם במקרה ונוטל ההלוואה לא יוכל לעמוד בתשלומי המשכנתא. בין הנתונים הנבדקים קיים הרישום של הנכס בטאבו. רישום בטאבו מבטיח לבנק שבמקרי קיצון של פער בתשלומי המשכנתא יוכל הבנק לעקל את הנכס שלשמו נלקחה ההלוואה. במידה ואין רישום מתאים, הבנק יקשה על הלווים בקבלת המשכנתא.
מחיר פחות – אי רישום בטאבו גורם לירידה במחיר המכירה של הנכס משום שמדובר בפגם מבחינה משפטית שיש לקחתו בחשבון. בעל נכס שלא רשום בטאבו, יתקשה למכור את הנכס במחיר שוויו המקורי בשוק הנדל"ן ויצטרך להתגמש כלפי מטה במחיר במצב של מכירה.
בעית הזמן
ככל שעובר הזמן כך גדלה הבעיתיות של הנכס שאינו רשום בטאבו מסיבות רבות.
לעתים נערכים שינויים מבניים בנכס שלא מצויינים ברישום, ולכן אין מעקב למינהל מקרקעי ישראל על הנכס עצמו. רישום בדיעבד של שינויים אלה יכול לעלות כסף רב. כשחולף הזמן יהיה קשה לאתר את הקבלן המקורי שהיה אחראי בזמנו על רישום הנכס, שייתכן וכבר פשט את הרגל, או סגר את חברת הקבלנות ולא יהיה כבר למי לפנות.
מידע נוסף ניתן למצוא באתר משרד הבינוי והשיכון.