זכויות רפואיות לחולים באנמיה

בניגוד לגישה שרואה באנמיה בעיה קלה, שניתן לפתור אותה באמצעות שינויים תזונתיים או שינויים בסגנון החיים, לא תמיד זהו המצב במציאות. לעומת סוגים של אנמיה שיכולים לבוא על תיקונם באמצעות צריכת בשר, קבלת תוספי ברזל או תרופות שונות אחרות, ישנם מקרים שבהם מהות הבעיה איננה חוסר בברזל שניתן לפתור בקלות.

לעיתים מדובר על חוסר דם שנובע ממחלות שונות שגורמות להרס תאי הדם האדומים או בפגיעה ביכולת ההתחדשות שלהם ואפילו בנטייה לדימומים.

מהי אנמיה?

מצבים של אנמיה ניכרים בחוסר דם. למען הדיוק, מדובר על מקרים שבהם האדם סובל ממחסור בתאי דם אדומים או ביכולת נמוכה להעביר חמצן אל תאי הגוף. יכולת נמוכה כזאת יכולה בהחלט להיות תוצאה של מחסור חמור בהמוגלובין.

מצבים של אנמיה יכולים להביא להשפעות קצרות טווח וארוכות טווח כאשר את חלקן ניתן לראות בעין ואחרות מתגלות רק לאחר ביצוע בדיקות מקיפות.

ההשלכות של אנמיה כוללות:

  • תחושה של חולשה, תשישות וחוסר אנרגיה.
  • עור לבן וחיוור באופן משמעותי.
  • קשיי תיאבון ובחילות.
  • במקרים קשים עשויי להופיע גם אובדן שיער, בעיות במחזור החודשי בנשים, הכרח לקבל עירויי דם תכופים, נפילות כתוצאה מאובדן שיווי משקל ועוד.

סוגים שונים של אנמיה

אחת הזכויות הבסיסיות של חולים באנמיה הינה לקבל טיפול רפואי מתאים, בהתאם לחולה ולסל הבריאות. בהקשר זה, חשוב לדעת שישנם סוגים שונים של אנמיה וההבדלים ניכרים גם בהשלכות על הבריאות וגם על הטיפול שניתן להתמודדות עם הבעיה.

בין הסוגים העיקריים של המחלה ניתן למצוא:

  • אנמיה דלקתית – מצב זה של אנמיה נובע מדלקת חמורה. כתוצאה ממצב דלקתי כזה נפגע תהליך הייצור הטבעי של תאי דם אדומים.
  • אנמיה המוליטית – מחלה זו מאופיינת בירידה דרסטית בתאי הדם, על פי רוב בעקבות מחלות של מערכת החיסון ומחלות אוטו אימוניות. לעיתים הבעיה תכלול גם דימומים פנים או חוץ גופיים כתוצאה מפגיעת טראומה או מהתפתחות גידולים.
  • אנמיה אפלסטית – מחלה שמביאה למצב בו מוח העצם איננו מספק תאי דם אדומים כנדרש.
  • תלסמיה – זהו אחד המצבים הקשים יותר של אנמיה, המאופיין בצורך לקבל עירויי בתדירות רבה יותר מאשר במקרים אחרים של המחלה.

הזכות לקבל טיפול

כל חולה במדינת ישראל מבוטח על פי חוק בביטוח בריאות ממלכתי. מתוקף חוק זה זכותו של כל חולה לקבל טיפול רפואי לרבות אבחון, טיפול ותרופות בהתאם לאלה הכלולות בסל הבריאות.

חולים שברשותם ביטוחים משלימים או כאלה שרכשו פוליסות ביטוח פרטיות זכאים לקבל בעלות מופחתת גם תרופות נוספות שאינן נכללות בסל הבריאות, במידה והללו יכולות לשפר את מצבם. בין היתר, זכותם של הסובלים מאנמיה לקבל תמונת מצב אמיתית אודות מחלתם, אודות הסיבות לה ואודות אפשרויות הטיפול השונות.

זכויות בביטוח הלאומי

לצד הסובלים מאנמיה קלה יחסית, ישנם מטופלים שסובלים ממצב קשה יותר. מצב זה יכול להיות תוצאה של האנמיה כשלעצמה או משילוב שלה עם מחלות נוספות. החולים במחלות אוטו אימוניות, כאלה הסובלים מדימומים חוזרים ונשנים וכאלה שנאלצים לעבור טיפולים חוזרים של קבלת עירויי דם יכולים, במקרים מסוימים, לקבל הכרה כנכים מטעם המוסד לביטוח לאומי.

להכרה זו בנכות ישנן כמה השלכות חשובות:

  • ראשית, האדם הנכה עשוי להיות זכאי לקבלת קצבת נכות. זאת במידה ומדובר על אחוזי נכות משמעותיים שמלויים בחוסר יכולת לעבוד. חוסר יכולת זה יכול להיות מלא או חלקי. הקצבה משולמת בהתאם לדרגת המוגבלות של החולה.
  • שנית, הנכה יכול לקבל זכויות נוספות מעצם הכרתו כנכה. זכויות אלה ניתנות לאחר פניה לרשויות שונות והן יכולות לכלול הטבות מס, הנחות בארנונה ועוד.

תוכן עניינים
תמונה של דימה
דימה

דימה אחד ממייסדי האתר. מעל 10 שנות ניסיון בתחום