מאות אלפי ישראלים עובדים בחו"ל בכל שנה, בין אם זה צעירים לאחר שירות צבאי או בין סמסטרים שעומדים שעות בקניוני ענק ומוכרים מוצרים שונים, או כאלו שבחרו את עבודת הנדודים בין בתי לקוחות למכירת ציורים. כמו גם עובדי מדינה, מאבטחים, שחקנים ועובדי סניפי חברות בחו"ל.
עבודה בחו"ל, בין אם היא באופן זמני או קבוע הוא עניין בהחלט מרגש אך גם מצריך את העובד בחו"ל ללמוד את החוקים החדשים החלים עליו באותה מדינה המארחת ויותר מכך, ללמוד את הזכויות המגיעות לו כעובד שכיר, זכויות השונות, קרוב לוודאי, ממה שהורגל עד כה בישראל.
פיטורין במדינה זרה
זכות חשובה שעובד בחו"ל חייב להכיר היא במקרה של פיטורין, כל מדינה וחוקיה. בארה"ב הודעה מוקדמת לפני פיטורין, וזאת בניגוד לישראל, לא חייבת על פי חוק להיות זמן מסוים לפני הפיטורים עצמם של העובד. באירופה, פרט לאנגליה, אין איזשהו קריטריון קבוע הנוגע להודעה על כך מראש. . לעומת זאת, באנגליה קיים חוק שמחייב את המעסיק להודיע שבוע מראש על פיטורין לעובד בעל ותק של עד שנתיים, ומי שמועסק מעל שנתיים ועד 12 שנה כבר נהנה מתקופה של שבוע, על כל חודש של עבודה מהרגע שנודע לו כי הוא מפוטר ועד עזיבת מקום העבודה.
פיצויים במקרה של פיטורין
או.קי, אז פוטרת, אך מה לגבי הפיצויים של עובד בחו"ל? אז כמו כל מדינה קפיטליסטית טובה ארה"ב לא מתערבת לאזרחיה בניהול עסקיהם, בטח שלא ביחסם לעובדיהם, אלא מאפשרת מרחב פעולה מלא, כך שכל חברה יכולה לקבוע מראש בחוזים מול עובדיה את זכויותיהם במקרה של פיטורין. הדבר תקף גם לשבדיה שדווקא כן מתהדרת בגישה סוציאלית נדיבה. לעומתן, קנדה עיגנה בחוק את זכותו של מפוטר לקבל פיצויים ממעסיקו, כך שבקרב עסקים המגלגלים מעל 2.5 מיליון דולר המעסיק מחויב החל מחמש שנים של עבודה, לפצות את המפוטר בסכום השווה לשכר שבועי על כל שנה בה עבד.
חופשת לידה
זכות חשובה של עובדים בחו"ל נודעת לחופשת לידה, וזאת במידה ועברתם עם המשפחה לחו"ל או רק נכנסת להיריון במהלך תקופת העבודה במדינה זרה. רוב המדינות, בעיקר במערב, לא מאופיינות בעידוד ילודה במידה השווה לישראל, למשל בארה"ב, חברות גדולות (המעסיקות מעל 50 עובדים) מחויבות לאפשר לאחד מההורים חופשה של 12 יום על כל שנה של עבודה, ללא תשלום כלשהו.
תקופה זו יכולה להיכלל בזמן בו העובדת נאלצת להיעדר מהעבודה במהלך הריונה בשל סיבוכים כלשהם, ושוב, ללא תשלום. במקרה ואתה עובד בחו"ל בעסק קטן יותר ושילבת הבאת ילד לעולם בזמן הזה, כנראה שגם את התנאים האלו לא תקבל. באנגליה לעובדות יש הזכות לקבל שנה של חופשה לאחר לידה, ללא קשר למשך זמן העבודה בחברה. יחד עם זאת, אם החלטתם שאתם רוצים לעבוד בחו"ל ובדרך גם מתכננים הבאת ילד או שניים לעולם, כדאי שתשקלו לעשות את זה בשבדיה, אשר לא רק שמאפשרת חופשה בת שנה לאחד ההורים, אלא גם לוקחת חלק בהוצאות המטפלת של הילוד.
בטיחות במקום העבודה
בכל הנוגע לבטיחות במקום העבודה בחו"ל, בארה"ב החוק מחייב את המעסיק לגייס את כל האמצעים הנדרשים במקום העבודה על מנת לשמור על ביטחונך ללא הטלת האחריות עליך כעובד או לחייב אותך לקחת חלק בהוצאות ציוד הבטיחות. עם זאת, במידה וניתן לך ציוד הגנה אך הציוד לא מותאם למידותיך, זכותך המלאה לא להשתמש בהם שכן הציוד לא מגן עליך באופן כזה במלוא האחוזים.