אזרחי מדינת ישראל אשר אינם נחשבים ליהודים לפי ההלכה ומעוניינים להתגייר, זכאים לעשות זאת, אך לשם כך עליהם לעבור תהליך גיור הדורש מהם לעמוד בכמה תנאים ושלבים. אנשים שאינם אזרחי ישראל המעוניינים לעבור תהליך גיור בישראל יוכלו לעשות זאת רק אם יקבלו אישור מועדת חריגים מיוחדת.
אילו אנשים מעוניינים לרוב לעבור הליך גיור?
- מי שאביו יהודי אך אמו אינה יהודיה, חי במדינת ישראל ומעוניין לחיות כיהודי.
- עולים שהגיעו לישראל לפי חוק השבות אך אינם נחשבים יהודים לפי ההלכה.
- בני קהילת הפלשמורה שעלו מאתיופיה, אשר הוכרחו להמיר את דתם באתיופיה.
- עולים מהודו בני קהילת מנשה.
- בני זוג של יהודים, המעוניינים להתגייר ולהתאים את דתם לזו של בני זוגם, ואף להינשא כדת בישראל ומעוניינים גם להסדיר מעמדם כתושבים מן המניין.
- אנשים שחיו כיהודים וגילו שאינם נחשבים יהודים לפי ההלכה כשהגיעו לרבנות בבקשה להירשם לנישואין.
- ילדים שנולדו בחו"ל להורים לא יהודים ואומצו על ידי הורים יהודים בישראל.
- לא יהודים החיים בישראל והגיעו לכדי החלטה שברצונם להתגייר.
שלבי קדם של תהליך הגיור
- הגשת בקשה רשמית בבתי הדין הרבניים המיועדים לגיור: אל הרישום חייב להגיע המבקש להתגייר בעצמו. אם הוא נשוי ליהודי עליו להגיע עם בן זוגו. הליך הרישום כולל את הגשת המסמכים הבאים: 4 תמונות פספורט, תעודת זהות או דרכון, תמצית רישום ממפקד האוכלוסין (ניתן להשיגה במשרד הפנים), קורות חיים של המועמד (דף קורות החיים צריך להיות מפורט, לכלול את הקשר ליהדות והסבר מפורט על המניעים להתגייר), כל מסמך רלוונטי אחר (כגון תעודת נישואין. נשואים צריכים להביא אישור על יהדותו של בן הזוג. קטינים צריכים להביא אישור של הוריהם או אפוטרופוס).
- תשלום אגרה.
- מילוי טופס בקשה לגיור.
- ראיון לגיור עם נציג בית הדין המוסמך לכך.
- לאחר הראיון יפנה נציג בית הדין את המועמד לאולפן גיור.
אדם שבקשתו להתגייר נדחתה, רשאי להגיש בקשת ערעור לבית הדין הרבני.
שלבי תהליך הגיור עצמו
קורס הכנה לגיור
מטרת הקורס היא להכין את החניכים לאורח החיים היהודי, ללמד אותם על הדת היהודית, מנהגיה, אורחות חייה וערכיה. המחשבה שעומדת בבסיס הקורס היא כי ההחלטה של אדם להמיר את דתו הינה החלטה הרת גורל, אשר תשפיע באופן משמעותי על חייו. בנוסף, החשיבה מאחורי הקורס היא, שהמרת דת איננה מהלך פורמאלי בלבד, אלא היא בעלת משמעות עמוקה, רוחנית ורגשית. המטרה היא גם לבדוק את המחויבות של המועמדים לתהליך, ואת כנות כוונתם להמיר את דתם.
תכני הקורס
לימוד אורח החיים היהודי, טקסים ומנהגים המאפיינים את המסורת היהודית, לימודי תנ"ך ולימוד ההיסטוריה היהודית הענפה והעשירה. בנוסף כוללים הלימודים בקורס לימודי הגות, ומחשבה יהודית.
מעבר ללימודים הפרונטאליים בקורס ישנם גם לימודים חווייתיים הכוללים: ביקורים בבתי כנסת והשתתפות בתפילות, סיורים וביקורים באתרים היסטוריים ובמקומות קדושים ואירוח אצל משפחות המקפידות על אורח חיים יהודי דתי.
המשפחות המארחות משמשות מודל לחיקוי, המתגיירים משתתפים בארוחות שבת ולומדים מהמשפחות על אורח החיים הדתי ושמירת שבת, שמירת כשרות, הלכות בית הכנסת ועוד. למשפחות אלה גם תפקיד בתמיכה רגשית במתגיירים שהינו תהליך רגשי לא קל.
משפחות העוברות תהליך גיור כמשפחה, נדרשות לרשום את ילדיהן לבתי ספר דתיים.
שלב אחרון טרם קבלת האישור
דיון בבית הדין הרבני ואישור הגיור: בתום התהליך חוזרים המועמדים לבית הדין הרבני העורך דיון בבקשתם. במידה והמועמד עמד בכל התנאים ובית הדין התרשם מכנות בקשתו – מאושרת בקשתו והוא מוכרז כיהודי.
גברים המבקשים להתגייר נדרשים לעבור ברית מילה.
תהליך המרת דת ליהדות הוא בלתי הפיך.
מי שמבקש להתגייר מוזמן לפנות ולהיעזר באגף הגיור במשרד ראש הממשלה.