כך תצליחו למנוע ירידה באיכות החיים – המדריך המלא

רמת החיים בישראל עלתה במידה ניכרת בעשורים האחרונים, אך קיימים עדיין לא מעט אתגרים שעלולים לפגוע בה. הדרך הטובה ביותר למנוע ירידה באיכות החיים היא לדאוג לעצמנו מבעוד מועד – והגיע הזמן להבין איך עושים את זה

שינויים ברמת החיים של האוכלוסייה נמדדים על ידי השוואה בין ארצות, בדיקת הצריכה הפרטית לנפש והרכב ההוצאה לצריכה. בישראל לדוגמא רמת החיים עלתה במידה ניכרת בעשורים האחרונים בכלל ובשנים האחרונות בפרט. ההוצאה על מזון, משקאות וטבק מגיעה בארץ ל-22% מסך ההוצאה לצריכה. משק הבית הישראלי מונה בממוצע 3.5 נפשות ומתגורר בדירת 3.3 חדרים, כאשר המשמעות היא שבממוצע מתגוררת נפש אחת לחדר והצפיפות המדויקת היא 1.03 בלבד. זה נתון מצוין, שעולה בקנה אחד עם רמת החיים במדינות מערביות. בנוסף, 97% מאוכלוסיית ישראל מתגוררים בדיור רגיל ורק היתר נמצא בדיור מוסדי כמו בתי אבות, פנימיות, בתי כלא וכדומה.

השאלה היא מה עושים כדי למנוע ירידה ברמת החיים. כל אזרח צריך להכיר את הזכויות העומדות לרשותו מטעם המוסד לביטוח לאומי וחברות הביטוח הפרטיות. על אף העלייה המאפיינת את השנים האחרונות, קיימים עדיין לא מעט אתגרים שכדאי להיות מודעים אליהם. המסקנה הגורפת מצד מומחים וכלכלנים היא שחשוב להיערך מראש. זו משימה קלה מכפי שנהוג לחשוב, בעיקר בגלל שיש כלים זמינים לכל אזרח.

ההוצאה הלאומית על בריאות: מעל 78 מיליארד ש"ח

בדיקה לעומק של נתונים מהשנים האחרונות מגלה שרוב תושבי ישראל משקיעים אלפי שקלים בשנה בשמירה על הבריאות. זה כמובן מומלץ, אך לא תמיד השקעה מן הסוג הזה מונעת את הנסיבות הטבעיות לאובדן כושר עבודה וירידה ברמת החיים. ביטוח בריאות כולל את ענף המחלות והאשפוז וענף תאונות אישיות. ענף מחלות ואשפוז הוא זה שבו מרוכזת רוב ההוצאה של משקי הבית בארץ, כי בו נכללים ביטוח הוצאות רפואיות, ביטוח סיעודי, ביטוח מחלות קשות, ביטוחי שיניים וביטוח נסיעות לחו"ל.

חלק מהנתונים מעודדים ומצביעים על מודעות הולכת וגוברת של הציבור לחשיבות ביטוחי בריאות וחיים. ההוצאה הלאומית לבריאות בישראל עמדה בשנת 2012 למשל על 73.8 מיליארד ש"ח, ועל פי ההערכות היא כיום גבוהה ב-5%-12%. ההוצאה הפרטית על בריאות כוללת בין היתר תשלומים ישירים של משקי הבית, תשלומי פרמיות לחברות הביטוח ותשלומים לקופות החולים. כאן חשוב להדגיש את זכויות הפרט ולנצל אותן. יש לעקוב אחר הפוליסה ולוודא שחברות הביטוח וקופות החולים ממלאות את חובותיהן.

כמה תצטרכו לשלם כדי לשמור על רמת החיים שלכם?

אובדן כושר עבודה, פיטורין, תאונות ומחלות הם בין הגורמים שלא ניתן לחזות. היערכות לירידה ברמת החיים שנובעת מהגורמים הללו מבוססת על רכישת פוליסת ביטוח רלוונטית. ביטוח חיים יכול למנוע אובדן כושר עבודה ולהבטיח תגמול עבור בני המשפחה המורחבת. לעומת זאת, יש גם נסיבות טבעיות לירידה ברמת החיים: פטירה, פרישה לגמלאות והחלפה יזומה של מקום עבודה או קריירה.

מטרת הביטוח היא לשמר את רמת החיים הקיימת. העלות של פוליסת הביטוח משתלמת בטווח הקצר והארוך, כי היא מגלמת גם את הסיכון שנוטלת חברת הביטוח וגם את מצבו הרפואי והבריאותי של המבוטח. סך הפרמיות בכל ענפי הביטוח הכללי בישראל עמד על 2.5% בלבד מתוך התמ"ג, נמוך מהממוצע של מדינות ה-OECD. גובה הפרמיה לנפש עמד על 722 דולרים וגם הוא מתחת לממוצע. במילים אחרות, פרמיית הביטוח בישראל לא יקרה והיא מתאימה גם לבעלי רמת חיים ממוצעת או נמוכה.

תוכן עניינים
תמונה של דימה
דימה

דימה אחד ממייסדי האתר. מעל 10 שנות ניסיון בתחום